ANM și DSU liniștesc populația: Concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate deasupra României UPDATE

Marti, 22 Martie 2022, ora 15:30
5589 citiri
ANM și DSU liniștesc populația: Concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate deasupra României UPDATE

Concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate deasupra României, în cursul următoarelor zile, relevă o analiză publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Zilele trecute au circulat informații, neconfirmate oficial, potrivit cărora un nor toxic format în urma bombardamentelor din Ucraina s-ar îndrepta inclusiv spre România.

UPDATE. ”Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că, mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conţine sulf, plumb şi alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informaţiile prezentate sunt false şi se înscriu în spectrul informaţiilor de tip FAKE NEWS”, transmis Departamntul pentru situaţii de Urgenţă.

”Ne delimităm ferm de informaţiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităţilor. Vă rugăm să NU DISTRIBUIŢI astfel de mesaje”, au mai transmis specialiştii.

Potrivit ANM, în perioada 21 - 24 martie, în estul şi sud-estul României, circulaţia aerului se va face din sector nordic şi nord-estic, vântul va avea intensificări mai ales pe parcursul zilei de marţi, când îndeosebi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în sud-vestul Moldovei, vor fi rafale în general 55 - 65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70 - 80 km/h.

În restul teritoriului, circulaţia aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic şi vestic, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate pe parcursul zilei de marţi, cu viteze ce vor atinge la rafală 40 - 45 km/h.

Cu toate acestea, specialiştii susţin că datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că, în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus reprezintă unul dintre cele şase servicii ale programului Copernicus, program de observare a Pământului al Uniunii Europene (UE) şi oferă informaţii consistente şi controlate de calitate legate de poluarea şi sănătatea aerului, energia solară, gazele cu efect de seră şi schimbarea climei, peste tot în lume.

În acelaşi timp, datele furnizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (calitateaer.ro), validate şi verificate zilnic de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului indică faptul că valorile concentraţiilor de monoxid de carbon sunt scăzute (sub 1 mg/mc), situându-se în intervalele normale pentru această perioadă a anului.

Pentru monoxidul de carbon este reglementată o valoare maximă zilnică a mediilor, pe opt ore, de 10 mg/mc.

Citeste si:
Calvarul românilor care și-au montat panouri fotovoltaice: așteaptă peste jumătate de an racordarea la rețeaua de electricitate
Calvarul românilor care și-au montat panouri fotovoltaice: așteaptă peste jumătate de an racordarea la rețeaua de electricitate
Mulți români care și-au montat panouri fotovoltaice nu se pot folosi de ele, uneori nici după 6 luni. Unii nu au aşteptat banii prin programul Casa Verde, însă au rămas cu panourile...
Optimismul lui Tudor Chirilă după ultima aniversare a protestelor din 10 august: "Am sentimentul că am pierdut, dar știu că simt greșit"
Optimismul lui Tudor Chirilă după ultima aniversare a protestelor din 10 august: "Am sentimentul că am pierdut, dar știu că simt greșit"
La 4 ani de la protestele reprimate violent pe 10 august 2018, Tudor Chirilă a făcut un bilanț al schimbărilor apărute în România. Artistul constată că "suntem la fel de rău", într-o...
Comentarii