Ocazie rară pentru a auzi toate viorile lui George Enescu, într-un concert susținut în premieră la Ateneul Român

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 10:00
1539 citiri
Ocazie rară pentru a auzi toate viorile lui George Enescu, într-un concert susținut în premieră la Ateneul Român
Concertul va fi susţinut de Croitoru Strig Virtuosi Orchestra FOTO lanto.ro

Toate cele patru viori care i-au aparținut compozitorului George Enescu vor fi împreună pe scena Ateneului Român, miercuri, 3 iulie, de la ora 19.30, în concertul care deschide Festivalul Internaţional ”Vara Magică”, aflat la cea de-a 13-a ediţie, potrivit organizatorilor.

Concertul, susţinut de Croitoru Strig Virtuosi Orchestra, este o premieră pe scena Ateneului Român, cei care îşi vor cumpăra bilete având ocazia rară să asculte pe o scenă, în afara Muzeului Naţional ”George Enescu”, toate cele patru viori ale compozitorul român.

Cele patru instrumente fac parte din categoria tezaur şi se află în patrimoniul Muzeul Naţional ”George Enescu” din Bucureşti.

Una dintre viori este Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala pe care violonistul Gabriel Croitoru cântă de peste 15 ani, două viori Paul Kaul, concepute special de către lutierul francez pentru forma mâinilor compozitorului român, iar cea de-a patra vioară este o vioară italiană, cea mai veche dintre toate, dar şi cea mai puţin folosită până acum.

"Toate instrumentele cu corzi, cu asemenea vechime, au nevoie ca de aer să fie întrebuinţate. Calitățile lor sunt puse în valoare prin cântat. Pentru prima dată le scoatem în afara muzeului George Enescu şi mă bucur nespus că le putem nu doar arăta, ci şi folosi şi asculta”, spune violonistul Gabriel Croitoru.

Cei patru violonişti care vor cânta la cele patru instrumente sunt Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesù, Simina Croitoru, pe Paul Kaul, Iulian Băluţel, Paul Kaul şi Paul Răducanu, pe cea de-a patra vioară.

Concertul susţinut de Croitoru Strig Virtuosi Orchestra miercuri, 3 iulie, la Ateneul Român, poartă numele ”Generaţii”. Nu este un titlu întâmplător, spune violonistul Gabriel Croitoru.

"Fiica fiicei mele va apărea pentru prima dată pe scenă cu o orchestră în spate, ceea ce pentru mine este un mare motiv de bucurie şi de mândrie. Dacă până acum am mai văzut pe scenă 2 generații, de tipul tată, fiică/fiu, să vezi 3 generații pe scenă este foarte, foarte rar. Nepoata mea Eva, care acum termină clasa 1, va apărea alături de mama ei (fiica mea), într-un concert de Vivaldi, în care voi avea bucuria să le acompaniez împreună cu Croitoru Strig Virtuosi Orchestra. Sunt extrem de fericit".

Evenimentul de la Ateneul Român marchează deschiderea Festivalului Internațional ”Vara Magică”. În fiecare seară de miercuri, de la ora 19.30, bucureștenii şi turiștii care vor să se delecteze ascultând muzică bună, sunt așteptați la Ateneul Român cu 9 concerte camerale şi simfonice, care fac parte din acest festival deja cu tradiție în capitală.

Biletele şi abonamentele sunt disponibile online. Biletele se găsesc şi la Casa de Bilete a Ateneului Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, începând cu data de 24 iunie, de luni până vineri, între orele 10.00-12.00 şi 17.00- 19.00.

Dezastru la un celebru festival de muzică. 15 persoane au fost rănite VIDEO
Dezastru la un celebru festival de muzică. 15 persoane au fost rănite VIDEO
Dezastru la un festival de muzică programat pentru sâmbăta aceasta, în Slovacia. Evenimentul a fost anulat din cauza fenomenelor meteo extreme. Furtuna a făcut ca evenimentul în aer liber...
Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
Derapajul Dianei Șoșoacă din Parlamentul European a fost comentat de toți europarlamentarii aflați în plen în acel moment. Mulți dintre aceștia și-au întrebat colegii români despre...
#concert, #viori george enescu, #crotoitoru string , #concerte
  1. Ceaiul la plic, otravă lentă! Renunță să îl mai consumi! Este foarte periculos
  2. Mănânci fructele cu coajă sau fără? Cum poți elimina pesticidele din aceasta
  3. De ce este importantă aerisirea caloriferelor și cât de des trebuie să o faci?
  4. 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre durerea în gât
  5. Cum să alegi oala antiaderentă potrivită? 7 sfaturi pentru cumpărători
  6. Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. Aducea haine de lux din Turcia și le vindea sub marcă proprie. Pretindea că sunt create de ea VIDEO
  7. Diagnostice record de cancer de piele prognozate pentru 2024. 90% din cazuri ar putea fi prevenite dacă oamenii s-ar proteja de soare şi ar evita saloanele de bronzat
  8. Prima țară europeană care va comercializa carne artificială. Este creată în laborator în urma unui proces în care se folosesc celule animale
  9. Un medicament a prelungit durata de viață a șoarecilor cu 25 la sută. Au început testările și pe oameni
  10. Horoscop zilnic. Joi, 18 iulie. Zodia care primește o veste bună din străinătate