Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

12 ani de sclavie Concurs Ziare.com si Editura Meteor Press

Duminica, 02 Martie 2014, ora 08:23
4533 citiri
12 ani de sclavie Concurs Ziare.com si Editura Meteor Press

Ziare.com si Editura Meteor Press te asteapta in aceasta saptamana sa participi la concursul in urma caruia poti castiga cartea "12 ani de sclavie", de Solomon Northup.

Pentru a participa la concurs raspunde printr-un comentariu la intrebarea: "Cate nominalizari la Oscar are filmul '12 ani de sclavie'?".

Povestea lui Solomon Northup, cetatean al statului New York, rapit in Washington City in 1841 si salvat in 1853, de pe o plantatie de bumbac de langa Raul Rosu, in statul Louisiana.

"12 ani de sclavie" este poate cea mai importanta relatare despre sclavie scrisa vreodata, readusa in atentia publicului larg prin filmul omonim, regizat de Steve McQueen si castigator a numeroase premii si care are cateva nominalizari la Oscarurile ce se vor decerna pe 2 martie 2014.

Northup prezinta detaliile vietii din statele sclavagiste americane si confera personalitate si profunzime oamenilor pe care i-a cunoscut, deopotriva sclavi si stapani de sclavi.

Solomon Northup a fost negru, nascut om liber in statul New York, unde a fost educat si a devenit un violonist iscusit. Atras in Washington cu promisiunea angajarii ca muzicant intr-un spectacol, el a fost drogat si s-a trezit intr-un tarc pentru sclavi, de unde a fost vandut in Sud si a trait 12 ani ca sclav.

Evenimentele relatate de el sunt coplesitoare: cumpararea sclavilor, biciuirile, vanatoarea cu caini a fugarilor, siluirea femeilor care atrageau ochii stapanilor si truda necontenita. Un detaliu relevant: o sclava culegea zilnic 250 de kilograme de bumbac, in fiecare zi din viata ei, si nu primea niciun fel de plata!

Povestea lui Solomon este de suferinta si disperare intensa; el exprima foarte elocvent tot ce a vazut si a simtit pe pielea lui si tot ce nu mai putea sa uite vreodata, oricat de mult si-ar fi dorit.

Cand a intalnit oameni care au fost buni cu el, i-a laudat cu obiectivitate si i-a reamintit cititorului ca nu toti cei din institutia sclaviei sunt cruzi. Iar cand a intalnit cruzime, nu s-a ferit s-o descrie si in acelasi timp sa remarce ca sistemul sclaviei o perpetueaza de-a lungul generatiilor.

Pana in prezent, filmul are 108 premii si 148 nominalizari.

Concursul se desfasoara in perioada 24 februarie-2 martie. Castigatorii premiilor vor fi instiintati printr-un email despre procedura prin care pot intra in posesia cartilor. Daca unul dintre acestia nu raspunde in termen de doua saptamani la e-mail, va fi ales un alt castigator.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#carte 12 ani de sclavie, #concurs 12 ani de sclavie, #concurs carte Ziarecom, #concurs carti , #concurs carti