Hitler a fost seful meu Concurs Ziare.com si Editura Meteor Press

Duminica, 29 Martie 2015, ora 07:59
16075 citiri
Hitler a fost seful meu Concurs Ziare.com si Editura Meteor Press

Ziare.com si Editura Meteor Press te asteapta in aceasta saptamana sa participi la concursul in urma caruia poti castiga cartea "Hitler a fost seful meu", ("Er war mein Chef"), din insemnarile lasate de secretara lui Adolf Hitler, Christa Schroeder.

Pentru a participa la concurs raspunde printr-un comentariu la intrebarea: "In ce luna a murit Christa Schroeder?".

Foto: Editura Meteor Press

Christa Schroeder, secretara lui Hitler intre anii 1933 si 1945, a murit in 1984, retrasa la Munchen. Avea 76 de ani. In decursul celor 12 ani petrecuti in preajma lui Hitler, a participat direct la viata omului care si-a pus amprenta asupra acelor vremuri.

Din pricina experientei neplacute pe care o avusese cu presa, a ezitat pana in ultimul moment sa-si publice insemnarile. Apoi, cu putin timp inainte de a muri, a predat aceste note editorului, cu indicatia ca "intreaga sa mostenire scrisa sa nu cada in mainile vreunui jurnalist", el cunoscand oricum "declaratiile si dorintele ei".

Dorinta ei era sa "prezinte trairile personale din acele vremuri". Detesta distorsionarile si neadevarurile, mai ales pe cele apartinand jurnalistilor sau asa-zisilor martori ai timpului, cu ale caror publicatii avea deseori mult de furca.

Dupa doisprezece ani petrecuti langa Hitler, Christa Schroeder nu-si incheiase socotelile cu trecutul, care "o silea sa pastreze o mare distanta", in ciuda faptului ca nu fusese niciodata o national-socialista in adevaratul sens al cuvantului. Sublinia in repetate randuri: "Daca atunci, in 1930, anuntul din ziar n-ar fi fost de la NSDAP, ci de la KPD (Kommunistische Partei Deutschlands - Partidul Comunist din Germaniei, n.tr.), probabil ca as fi devenit comunista!".

A ramas pana la moarte o femeie inzestrata cu spirit critic, un observator si analist agil, pe care timpul o purtase cu repeziciune intre Hitler, intamplarile proprii cu prietenii si mai-marii din vremea aceea, regimul national-socialist, ororile razboiului si marsavia exterminarii evreilor.

Inca din 1949, cartea lui Albert Zoller, Hitler privat ("Viata privata a lui Hitler - jurnalul secretarei sale"), care se baza pe interogatoriile luate ei si altora si care a fost publicata fara consimtamantul ei, a fost una dintre putinele surse din imediata apropiere a lui Hitler, citata pana in ziua de azi si folosita de multi jurnalisti si istorici.

Valoarea istorica a declaratiilor a fost confirmata cu diferite ocazii de documente la care accesul s-a obtinut abia mai tarziu. Pana la moartea ei, in 1984, Christine Schroeder a pastrat cu perseverenta tacerea in legatura cu autenticitatea depozitiilor atribuite ei in aceasta carte, refuzand, de asemenea, toate ofertele de a-si publica memoriile, pe care le asternuse pe hartie dupa 1945.

Acestea contin in primul rand explicatia autentica a genezei cartii lui Zoller, precum si o marturie istorica despre Hitler si lumea din jurul sau, sursa acestora fiind de o valoare incontestabila. Odata cu prezentarea in premiera a unor noi aspecte istorice, lucrarea de fata confirma declaratii de o reala importanta istorica. In carte este inserat si un interogatoriu luat autoarei pe 22 mai 1945, la Berchtesgaden, de Erich Albrecht, ofiter american de contraspionaj.

Concursul se desfasoara in perioada 23-29 martie. Castigatorii premiilor vor fi instiintati printr-un email despre procedura prin care pot intra in posesia cartilor. Daca unul dintre acestia nu raspunde in termen de doua saptamani la e-mail, va fi ales un alt castigator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Hitler a fost seful meu, #carte Hitler seful meu, #carti Hitler , #concurs carti