Alexandru Diaconu, cel mai tare om de otel din Romania. Cat il costa? - Interviu

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 07:52
7278 citiri
Alexandru Diaconu, cel mai tare om de otel din Romania. Cat il costa? - Interviu
Foto: Arhiva personala/Alexandru Diaconu

Alexandru Diaconu are 27 de ani si a reusit sa se claseze pe locul patru la Campionatul Mondial de Triatlon pe distanta lunga, desfasurat in China in luna septembrie, 2014.

A inotat patru kilometri, a mers pe bicicleta 120 de kilometri si a alergat 20 de kilometri in sase ore si jumatate, obtinand cea mai buna clasare din cariera. In Romania a castigat titlul de campion national pe distanta Ironman (3,8 kilometri de inot, 180 de kilometri de bicicleta, 42 de kilometri de alergare), dar si titlul de campion national pe distanta Half Ironman.

E un sportiv pasionat si generos care-si cauta locul in lumea complicata si competitiva a triatlonului. Calatoreste impreuna cu el!

Alex, care e diferenta dintre un alergator si un triatlonist?

Diferenta incepe de la nume. Un alergator face doar un sport in timp ce un triatlonist face trei. In timpul antrenamentelor, in opinia mea, un triatlonist nu are parte de monotonie pentru ca mereu schimba sportul in care se antreneaza si are parte de o gama mai variata de trasee pe cand un alergator este constrans. Pe langa asta, timpul investit in antrenamente pentru un triatlonist amator este dublu fata de un alergator amator.

Ce inseamna sa fii cel mai bun intr-un sport care e practicat de atat de putini oameni din Romania?

Este cu doua taisuri intrebarea aceasta. Fiind cel mai bun este un sentiment placut de multumire si recunoastere a muncii depuse in antrenamente. In aceelasi timp, fiind putini practicanti, este foarte usor sa te plafonezi si sa nu progresezi concurand mereu impotriva acelorasi adversari. De aceea este foarte important sa mentii un echilibru intre cursele nationale si cele internationale unde mereu trebuie sa dai 110% deoarece nivelul este mult mai ridicat.

Ce program ai pentru anul viitor? La ce competitii vrei sa participi?

Pentru inceput voi incerca sa fug de iarna si sa plec in emisfera sudica pentru a ma putea antrena in continuare la ciclism. Apoi ma asteapta un sezon greu cu un start timpuriu al sezonului in Asia unde doresc sa particip la cateva concursuri (Malaezia, Taiwan, Indonezia) si, apoi, toata vara voi concura mult atat in tara cat si in Europa (Austria, Germania, Italia, Elvetia si tarile Balcanice).

Cat costa pentru un incepator sa-si cumpere echipamentul necesar pentru a participa la cursele de triatlon?

Avantajul in a fi incepator consta in faptul ca iti trebuie doar o pereche de ochelari de apa, un slip si o pereche de papuci de alergare care insumate fac 600 de lei.

Nu mentionez nimic de bicicleta, deoarece aceasta poate sa fie inchiriata la primele doua, trei curse pentru 120 de lei pe weekend si abia apoi doritorii ar trebui sa-si cumpere propria bicicleta. Preturile, aici, variaza de la 1.500 de lei pentru o cursiera "entry level" care te ajuta sa treci linia de sosire cu brio pana la 15.000 de lei, o bicicleta profesionista care e foarte usoara si atinge viteze mari.

Cat trebuie sa se antreneze o persoana care a terminat un semimaraton pentru a incheia o cursa de triatlon olimpic (inot 1.500 de metri, bicicleta 45 de kilometri, alergare 10 kilometri)?

As fi tentat sa spun ca nu foarte mult deoarece are o conditie fizica buna. Dar inotul, fiind un sport aparte intr-un mediu nenatural, pentru a ajunge sa inoti linistit 1.500 de metri trebuie sa te antrenezi chiar si sase luni.

Sunt oameni care dupa doar doua saptamani de inot reusesc sa termine cu brio si chiar odihniti 1.500 de metri. Intr-adevar depinde si de capacitatea de asimilare a miscarii si de talentul nativ pe care il are fiecare persoana.

Foto: cetatzeanul.ro

Cat timp te antrenezi pentru un Ironman 70.3 (inot - 1.900 de metri, bicicleta - 90 de kilometri, alergare - 21 kilometri)?

Pentru a avea un rezultat si o performanta bune intr-o cursa de Ironman 70.3 eu imi incep pregatirea cu sase luni inainte. Primele trei luni sunt foarte grele deoarece acestea sunt dedicate acumularii de volum (construiesti rezistenta si forta musculara si cardiaca) apoi urmatoarele doua luni sunt destinate ingustarii (maresti viteza si cresti ritmul cardiac) iar ultima luna o folosesc pentru a-mi atinge varful de forma si a ma odihni pentru cursa.

Care a fost cel mai bun timp pe care l-ai scos la maraton, la full Ironman si la half Ironman?

Maraton - 2 ore, 39 de minute, 59 de secunde.

Ironman (3,8 kilometri de inot, 180 de bicicleta, 42 de kilometri de alergare) - 9 ore, 58 de minute, 43 de secunde.

Ironman 70.3 (1.900 de metri de inot, 90 de kilometri de bicicleta si 21 de kilometri de alergare) - 4 ore 29 de minute si 59 de secunde.

Cum ai descoperit acest sport si de ce-l practici?

In 2003 invatam sa inot cand l-am cunoscut pe Marius Rus (romanul cu cele mai multe ironman-uri terminate - 24) care mi-a povestit despre triatlon si atunci m-am indragostit de acest sport. Practic aceasta nebunie de sport pentru ca imi place foarte mult. Este hobby-ul vietii mele si, in acelasi timp, job-ul meu.

Vom avea vreodata un campion olimpic la triatlon?

Mi-ar placea foarte mult sa cred ca da. In momentul de fata, triatlonul este in crestere in Romania ceea ce ofera juniorilor buni si rapizi care vin din urma un viitor promitator si sanse mari de calificare si, in timp, sanse la cea mai inalta treapta a podiumului olimpic. Dar pentru asta ei au nevoie de tot sprijinul nostru si de sponsori puternici care sa investeasca in acest sport minunat!

Cum e afectata viata personala de antrenamente si ce ar trebui sa faca un pasionat de acest sport pentru a le impaca pe amandoua?

Cand iubesti ceea ce faci nu consideri ca faci sacrificii sau ca viata personala iti e afectata de acel lucru. Intr-adevar sunt momente in care prietenii te cheama la un pahar de vin seara pe terasa sau la un film si esti nevoit sa refuzi din cauza faptului ca a doua zi dimineata, la 05:30, te trezesti ca sa sari in bazinul de inot. Asta se intampla rar si mereu poti compensa duminica dupa alergarea de dimineata pentru ca restul zilei esti liber.

Cel mai important este ca pasionatii de triatlon sa aiba alaturi o persoana intelegatoare care sa nu se supere ca inainte sau dupa birou acestia lipsesc doua ore de acasa pentru a merge la sala sau la o alergare in parc. Cum orice exces dauneaza, in opinia mea, cititorii interesati ar trebui sa faca maximum o ora si 30 de minute de miscare pe zi fara ca viata personala sa le fie afectata.

Ce trebuie sa schimbi in modul in care te antrenezi pentru a-ti imbunatati performanta?

Foarte multi oameni investesc enorm de mult in echipament, crezand ca acesta ii va face mai rapizi. Un echipament bun te ajuta, dar nici macar o bicicleta de 5.000 de euro nu merge singura. 80% din pasionatii de acest sport neglijeaza importanta vitala a unui antrenor si recuperarea dupa antrenamente. Daca ordinea acestor lucruri s-ar schimba si ar deveni prioritar antrenorul, recuperarea si apoi echipamentul, progresul pe care fiecare l-ar avea ar fi unul exponential.

Ce inseamna sa fi profesionist in acest sport?

Uuuhhh..... As incepe cu partea in care muncesti mult si esti mai mereu plecat de acasa, concurand in locuri exotice si vizitand prea putin, iar, mai apoi, la noi in Romania este fuga constanta dupa sponsori si aparitii media fara de care acest sport ar ramane mereu in anonimat.

Exista profesionisti care au castigat peste un milion de dolari in acest sport? Cine sunt?

Mai multi sportivi din ITU (International Triathlon Union) si Ironman au atins "visul american" in timpul carierei sportive. Cu siguranta nu a fost usor pentru Chris McCormack, Javier Gomez, Paula Newby Frazier, Natascha Badmann sau Crissie Wellington.

Cum a fost in Canada?

De cand am pasit in acea tara, oamenii au fost fost prietenosi cu noi si ne-au ajutat mult. Cursa in schimb a fost foarte grea si, desi am avut mare grija la nutritie, am inceput sa am crampe la bicicleta, dureri care m-au chinuit si mai mult la alergare. Linia de finish de obicei este un moment de bucurie si mandrie, dar de data aceasta a fost o usurare a unui chin care mi-a stricat planul unei zile marete. Am reusit doar un loc 98.

Cum a fost in China?

La doar trei zile dupa cursa din Canada am zburat in China unde, de cand am aterizat, am avut doar neplaceri. De cand am ajuns in Beijing, am inceput prin a completa formulare pentru a-mi recupera bicicleta pierduta in tranzit, apoi mi-am pierdut portofelul si doua zile am dormit pe o canapea la Interpol, mancand smochine si banane din copacii de pe marginea drumului. Abia luni am primit ceva bani din tara pe care i-am ridicat de la banca cu pasaportul care a supravietuit pentru ca nu mi-a incaput in portofel.

Cu doua zile inainte de concurs mi-am dat seama ca nu exista o expozitie cu vanzare de unde sa imi cumpar geluri energizante, bauturi si batoane nutritive pentru cursa ceea ce mi-a lasat o singura optiune, de a concura spartan, doar cu apa plata. Iar daca va gandeati ca mi se mai putea intampla ceva, cireasa de pe tort a fost descoperirea ca furca din spate a bicicletei este rupta...

Imi venea sa urlu de nervi, dar nu ma ajuta cu nimic. Am luat niste bete chinezesti folosite la mancat, le-am lipit intre ele si am facut doua atele pe cale le-am prins in jurul rupturii cu banda izolir pentru a putea concura.

Tot ghinionul trebuia sa se transforme in noroc, ceea ce s-a si intamplat in ziua cursei. Desi a fost de departe cea mai grea cursa pe care am facut-o, am trecut linia de finish luptand impotriva celor mai buni sportivi din lume doar cu apa plata si betisoare chinezesti. Am realizat cea mai buna performanta a mea la un campionat mondial si anume o clasare pe locul patru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Alexandru Diaconu triatlon, #Alexandru Diaconu Ironman , #stiri concurs