Acord în UE privind certificatul verde. Noi condiții de călătorie pentru europenii vaccinați sau care au trecut prin boală, din februarie 2022

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 18:43
6015 citiri
Acord în UE privind certificatul verde. Noi condiții de călătorie pentru europenii vaccinați sau care au trecut prin boală, din februarie 2022
Comisia Europeană îndeamnă statele membre UE să pună aplicare imediat regulile agreate FOTO Pixabay

Statele membre ale UE au decis marți, 25 ianuarie, ridicarea restricțiilor în cazul călătorilor care dețin certificatul sanitar european și o coordonare mai bună cu privire la deplasări.

Aceștia vor putea călători fără teste.

Statele membre UE aplică în prezent restricţii foarte diferite turiştilor vaccinaţi sau care deţin un certificat de însănătoşire după Covid-19.

Italia cere tuturor călătorilor, incliusv celor vaccinaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia.

Spania vecină, în schimb, cere doar o probă a unei vaccinări, la fel ca Madeira şi Azore.

”Călătorii care deţin un certificat Covid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii”, subliniază într-un comunicat Consiliul uropean.

În cursul unei reuniuni la Bruxelles, miniştrii de Externe din UE au adoptat o nouă recomandare - un act neconstrângător juridic - în vederea unei coordonări a măsurilor lor în domeniul liberei circulaţii.

Această actualizare a reglementărilor răspunde unei creşteri semnificative a nivelului vaccinării - aproape 70% din populaţia europeană a fost vaccinată complet, potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC - şi desfăşurării ceritificatului digital al UE care atestă vaccinarea, testarea sau însănătoşitrea în urma unei infecţii cu noul coronavirus de mai puţin de şase luni.

Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE ”să pună aplicare imediat regulile agreate”.

Varianta ”Omicron a SARS-CoV-2 s-a răspândit, în prezent, în întreaga Europă şi a venit timpul să luăm în calcul abandonarea unor măsuri suplimentare pe care un anumit număr de state le-au introdus în cazul călătoriilor în utimele săptămâni, care fac deplasările mai dificile şi mai puţin previzibile în toată UE”, îndeamnă într-un comunicat comisarii europeni însărcinat cu Justiţia Didier Reynders şi Sănătatea Stella Kyriakides.

”Aceasta este o recomandare, deci nu pot garanta că va determina toate ţările să intre în acest cadru comun, însă (...) toate statele membre şi-au semnalat intenţia de a se conforma”, declară AFP secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european.

”Cred că este important să avem reguli stricte - pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector şi trebuie să fie controlat în mod sistematic în timpul călătoriilor - şi să nu mergem mai departe prin măsuri, pentru a nu fragmenta regulile aplicabile în Europa”, apreciază el.

Această recomandare urmează să intre în vigoare la 1 februarie, odată cu măsura care stabileşte la nouă luni (270 de zile) durata validităţii certificatelor de vaccinare, în lipsa vaccinării cu o doză booster, în călătoriile în UE.

Eveniment Quarterly Report

Spitalul modular de la Brașov a fost redeschis în condițiile creșterii numărului de cazuri de COVID-19
Spitalul modular de la Brașov a fost redeschis în condițiile creșterii numărului de cazuri de COVID-19
Autoritățile sanitare au anunțat o creștere a numărului cazurilor de COVID-19. În acest context, la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Brașov a fost redeschis modularul din curtea...
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
#conditii calatorie ue, #testare, #omicron, #booster, #calatori vaccinati, #covid , #stiri Europa