Conferința privind viitorul Europei. Germania este acum deschisă la o „Europă cu mai multe viteze” –

Marti, 10 Mai 2022, ora 23:11
2252 citiri
Conferința privind viitorul Europei. Germania este acum deschisă la o „Europă cu mai multe viteze” –
Ministrul de stat al Germaniei pentru Europa și Climă, Anna Lührmann/ FOTO. Twitter

Germania dorește să folosească Conferința privind viitorul Europei ca punct de plecare pentru a dezvolta UE în continuare, eventual pentru a schimba tratatele și pentru a desființa luarea deciziilor în unanimitate în chestiunile de politică externă ale UE, a declarat ministrul de stat al Germaniei pentru Europa și Climă, Anna Lührmann, pentru Euractiv.com

Germania a fost unul dintre cei mai fervenți susținători ai conferinței și a planurilor de reformă a UE care au rezultat din aceasta.

Acest lucru se întâmplă „pentru că viziunea noastră este că cooperăm și mai puternic și și mai profund în Europa”, a subliniat Lührmann.

„În timpul negocierilor din Consiliu, m-am văzut întotdeauna ca un reprezentant al viitoarei conferințe, deoarece întotdeauna ridic aceste puncte foarte activ acolo și militez pentru ca noi să obținem sprijin pentru implementare”, a adăugat ministrul.

Aproape 50 de propuneri au fost înaintate de plenul conferinței, inclusiv abandonarea principiului unanimității în politica externă a UE.

Acum ar fi important ca „noi, ca UE, să realizăm și să inițiem cu adevărat procesele de reformă instituțională menționate în Conferința privind viitorul Europei”, a adăugat Lührmann.

Importanța conferinței, care s-a încheiat oficial luni (9 mai), a fost deja subliniată în acordul de coaliție german. Se precizează că conferința ar trebui să aibă ca rezultat un „moment constituțional” pentru UE și să conducă la „dezvoltarea ulterioară către un stat federal european”.

Din acest motiv, Lührmann susține că „rezultatele viitoarei conferințe ar trebui, de asemenea, discutate cu o minte deschisă, inclusiv cu o deschidere către schimbările în tratate”.

„Este un punct central al politicii noastre europene că promovăm o dinamică în această direcție. Și sper că timpul va fi în curând copt pentru asta”, a spus Lührmann.

Eliminarea deciziei în unanimitate

Lührmann solicită ca, pe termen scurt, accentul principal să fie pus pe propunerile care nu necesită modificarea tratatului. „Există o mulțime de lucruri grozave, de exemplu, în domeniul energiilor regenerabile sau al întăririi capacităților europene de apărare”, a spus ea.

Tratatele actuale permit deja abolirea principiului unanimității în politica externă a UE. Ele permit, de asemenea, introducerea de liste transnaționale, care sunt în prezent în curs de negociere.

„Un punct care este extrem de important pentru noi, ca guvern federal, este că există mai puține opțiuni de veto în politica externă pentru a ne face mai capabili să acționăm. Există deja opțiuni în cadrul actualului tratat pentru asta. Și acum ar trebui să discutăm împreună, ca instituții europene, cum putem realiza cel mai bine acest lucru”, a spus Lührmann.

Prin acțiunea sa decisivă în ceea ce privește războiul Rusiei în Ucraina, UE a arătat că baza negocierilor pentru abolirea principiului unanimității este acum mai puternică ca niciodată.

„Războiul de agresiune din Rusia a creat o dinamică cu totul nouă în acest domeniu, deoarece UE a acționat și a reacționat la ea într-un mod unit și hotărât ca niciodată”, a spus Lührmann.

„Și cred că există o conștientizare tot mai mare în statele membre că trebuie într-adevăr să luăm o poziție comună mai hotărâtă în acest context geopolitic în schimbare. Prin urmare, cred că o dezbatere pe această problemă este cu siguranță posibilă”, a adăugat ea.

Extinderea UE

Cu toate acestea, capacitatea UE de a acționa este strâns legată de extinderea sa preconizată, a mai spus Lührmann.

„Într-adevăr, cele două probleme sunt împreună. Și pentru mine, este clar că dacă UE crește, trebuie să ne întrebăm și în acest context de ce instituții avem nevoie pentru asta”, a adăugat ea.

Ministrul a adăugat în special în ceea ce privește perspectiva de aderare la UE a Balcanilor de Vest. Acum trebuie să „facem progrese semnificative” prin deschiderea cât mai curând posibil a negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, a subliniat aceasta.

„Pentru mine, este clar că trebuie să ne respectăm promisiunile. Și există reguli foarte clare în procesul de aderare. Deci, dacă se fac reforme, atunci aceste țări se vor apropia cu un pas de UE”, a adăugat ea.

Prin urmare, reforma instituțională trebuie inițiată rapid înainte ca aceste țări să adere la UE.

„Noi, ca UE, trebuie să ne facem temele și să ne stabilim instituțional astfel încât să putem funcționa bine și ca o UE cu 33 de membri sau chiar mai mult”, a adăugat ea.

O Europă cu mai multe viteze?

Germania este acum deschisă la o „Europă cu mai multe viteze” – o mișcare încă considerată tabu sub conducerea cancelarului Angela Merkel.

Cancelarul Olaf Scholz, de exemplu, a subliniat în timpul discursului său inaugural la Bundestag în decembrie că anumite state ar putea avansa în integrarea europeană „dacă nu toată lumea este încă pregătită”.

Lührmann a mai spus că integrarea în continuare a statelor mai dispuse ar fi o „posibilitate care, desigur, există”.

Dar din cauza războiului Rusiei în Ucraina, „acum nu este momentul să luăm o decizie atât de fundamentală”, a spus ministrul german. „Suntem într-o lume a tulburărilor și trebuie să începem aceste dezbateri acum”, a adăugat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Decizie oficială. Ce se întâmplă cu selecționerul de 36 de ani al Germaniei după Euro 2024
Decizie oficială. Ce se întâmplă cu selecționerul de 36 de ani al Germaniei după Euro 2024
Julian Nagelsmann şi-a prelungit cu doi ani contractul de selecţioner al Germaniei, până în 2026, a anunţat vineri Federaţia germană de fotbal (DFB) pe site-ul său oficial, informează...
"Cum dracu' să te ia poliția că alergi în parc?" Dialoguri de colecție între polițiști și cetățeni opriți pe stradă pentru a fi legitimați
"Cum dracu' să te ia poliția că alergi în parc?" Dialoguri de colecție între polițiști și cetățeni opriți pe stradă pentru a fi legitimați
Rolul patrulelor de poliție este foarte important pentru siguranța publică. Polițiștii care patrulează în zonele urbane și rurale previn și combat criminalitatea, infracțiunile și...
#conferin a privind viitorul europei, #cetateni, #dezbateri, #propuneri, #Germania , #Viitorul Europei