Cetățenii europeni recomandă o societate mai bine informată ca răspuns la ură în UE

Miercuri, 13 Aprilie 2022, ora 17:47
2145 citiri
Cetățenii europeni recomandă o societate mai bine informată ca răspuns la ură în UE
Dezbateri Conferinta privind viitorul Europei

Utilizarea corectă a rețelelor de socializare, sfârșitul unei justiții îngăduitoare și o societate mai bine informată și critică sunt câteva dintre rețetele propuse de tinerii activiști din Cantabria (nordul Spaniei) pentru a opri ascensiunea discursurilor instigatoare la ură și a crimelor în toată Europa.

Regino Mateo, de la Asociația Lesbienelor, Gay-ilor, Bisexualilor și Transsexualilor din Cantabria, și José Carlos Ceballos (Adunarea de Cooperare pentru Pace), doresc să adauge reflecțiile lor la dezbaterile Conferinței privind viitorul Europei (CoFoE) și la eforturile Comisiei Europene împotriva crimelor motivate de ură, informează agenția EFE.

Ei au atras atenția cu privire la creșterea discursurilor instigatoare la ură și îndeamnă la acțiuni cât mai curând posibil pentru a preveni „permeabilizarea” tinerilor.

Infracțiunile motivate de ură continuă să crească în Spania și Europa.

Dezinformare și manipulare

Germenul acestui tip de infracțiuni se găsește adesea în discursul instigator la ură, care este „un instrument de control politic și economic” care folosește dezinformarea și manipularea societății, spune Ceballos.

Ele au existat dintotdeauna, dar nu au fost niciodată atât de răspândite ca acum datorită impactului rețelelor de socializare, care „au multiplicat exponențial capacitatea discursului instigator la ură de a denatura”, a declarat el pentru Efe.

Specializat în lumea LGTBI, Mateo asigură că ura față de acest grup „este în creștere în rândul tinerilor și este legată de populismul care revendică o lume tradițională și exclusivistă”.

Spania nu este un caz izolat. În Europa, crimele și incidentele motivate de ură sunt în creștere, deși sunt semnalate doar 10%, iar cele care cresc cel mai mult sunt cele legate de religia sau sexul victimei.

Comisia Europeană (CE) a propus în decembrie anul trecut să extindă lista infracțiunilor de incitare la ură și a celor motivate de ură, întrucât consideră că „o acțiune comună a UE” este necesară pentru a face față acestui fenomen.

În prezent, nu există un temei juridic pentru incriminarea discursurilor motivate de ură și a infracțiunilor motivate de ură la nivelul Uniunii.

„Există o diferență foarte mare între cine instigă și lansează discursul și cine, din ignoranță și ca urmare a frustrării, îl răspândește sau îl repetă. Acești oameni sunt la rândul lor victime”, spune Ceballos.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#conferinta priviind viitorul europei, #dezbateri, #ura, #discriminare, #retele sociale , #Viitorul Europei