Conferința privind viitorul Europei: Propunerile cetățenilor privind reducerea dependenței energetice a UE de actorii străini

Miercuri, 04 Mai 2022, ora 01:12
1761 citiri
Conferința privind viitorul Europei: Propunerile cetățenilor privind reducerea dependenței energetice a UE de actorii străini

Cetățenii europeni participanți la Conferința privind viitorul Europei au propus ca UE să ajungă la o mai mare autonomie în domeniul producției și aprovizionării cu energie, în contextul tranziției verzi în curs, prin:

1. Adoptarea unei strategii prin care să devină mai autonomă din punctul de vedere al producției sale de energie. Un organism european ar trebui să integreze agențiile europene existente în domeniul energiei, să coordoneze dezvoltarea energiilor regenerabile și să promoveze schimbul de cunoștințe

2. Sprijinirea activă a proiectelor de transport public și de eficiență energetică, a unei rețele feroviare și de transport de marfă de mare viteză la nivel european, a extinderii furnizării de energie curată și regenerabilă (în special în domeniul energiei solare și eoliene) și a tehnologiilor alternative (cum ar fi hidrogenul sau valorificarea energetică a deșeurilor), precum și a trecerii de la cultura automobilului personal la cea a transportului public în orașe, a folosirii în comun a automobilelor electrice și a utilizării bicicletei.

3. Asigurarea unei tranziții juste și echitabile, sprijinirea în mod expres a cetățenilor vulnerabili, care se confruntă cu cele mai mari probleme în tranziția către neutralitatea climatică și care suferă deja de pe urma creșterii prețurilor la energie generate de dependența energetică și de recenta triplare aprețurilor la energie.

4. O colaborare mai mare în evaluarea utilizării energiei nucleare în cadrul tranziției verzi în curs în Europa, examinându-se problemele colective pe care le-ar putea rezolva sau crea, având în vedere că aceasta este deja utilizată de multe state membre.

5. Colaborarea cu partenerii internaționali pentru a-i angaja în atingerea unor obiective mai ambițioase de abordare a schimbărilor climatice în cadrul diferitelor foruri internaționale, inclusiv în cadrul G7 și G20.

6. Corelarea comerțului exterior cu măsurile de politică în domeniul climei (de exemplu, prin lansarea unui pachet de investiții pentru tehnologii și inovații favorabile climei, inclusiv programe de finanțare)

7. Urmărirea unor achiziții comune de energie importată și a unor parteneriate în domeniul energiei durabile, pentru a reduce dependența de importurile europene de energie, în special în domeniul gazelor și petrolului și dezvoltarea surselor interne de energie ale UE.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#conferinta privind viitorul europei, #cetateni, #propuneri energie, #dependenta, #actori straini , #Viitorul Europei