Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un mare grup de intelectuali europeni face apel pentru reformarea UE, pentru remedierea slăbiciunilor relevate de invazia Rusiei în Ucraina

Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 11:59
3080 citiri
Un mare grup de intelectuali europeni face apel pentru reformarea UE, pentru remedierea slăbiciunilor relevate de invazia Rusiei în Ucraina
Javier Solana, fost Înalt Reprezentant pentru Politica Externă al UE/ FOTO: Twitter

Un grup mare de intelectuali europeni și foști înalți oficiali, inclusiv fostul Înalt Reprezentant pentru Politica Externă al UE și fostul secretar general al NATO Javier Solana, precum și filosoful spaniol Daniel Innerarity, printre alții, au semnat un apel în favoarea unei adevărate apărări europene, care să acționeze ca o contrapondere față de alte puteri și să plaseze Uniunea ca actor principal în fața unor viitoare crize precum cea din Ucraina, informează euractiv.es.

Cetăţenii europeni sunt speriați de întoarcerea războiului în inima Europei. Invazia rusă în Ucraina dezvăluie slăbiciunile și dependențele Uniunii Europene și ale statelor sale membre, precum și incapacitatea acestora de a proiecta pacea și stabilitatea.

Cetăţenii europeni şi, în special, cetăţenii ucraineni, plătesc preţul pentru absenţa Europei în domeniile politicii externe, fiscale, energetice şi de apărare.

Statele membre ale UE cheltuiesc de două ori mai mult pentru apărare decât Rusia, fără nicio descurajare semnificativă. Creșterea cheltuielilor naționale pentru apărare la 2% nu va face decât să crească risipa, cu excepția cazului în care se intenționează să creeze o adevărată uniune a apărării.

Acest lucru ar putea începe cu lansarea unei forțe de reacție rapidă de 60.000 de persoane, decisă la Consiliul European de la Helsinki din 1999; „Comunizarea” Eurocorpului pentru a oferi Comitetului Militar al UE embrionul unei structuri de comandă și control integrate a UE, esențială pentru crearea și gestionarea acestei Forțe de Reacție Rapidă în permanență sub comanda UE; crearea unui Centru european de instruire a cadrelor militare pentru dezvoltarea unei culturi strategice europene comune.

Aceasta ar putea fi finanțată prin punerea în comun la nivel european, a creșterilor cheltuielilor de apărare decise în prezent, de statele membre sau a unui anumit procent din cheltuielile naționale pentru apărare - la fel cum 20% din rezervele naționale au fost puse în comun la crearea uniunii monetare - sau contribuții naționale la Fondul European de Apărare și Fondul European pentru Pace ar putea fi excluse din calculul deficitului structural, precum și cele alocate Fondului European pentru Investiții Strategice.

Același lucru ar putea fi valabil și pentru partea din cheltuielile militare naționale dedicată proiectelor europene, cum ar fi cele realizate în cadrul Cooperării Structurate Permanente sau pentru misiunile europene. O apărare a UE trebuie să fie în slujba unei politici externe și de securitate a UE, motiv pentru care necesită o uniune politică cu o reprezentare unică a UE în instituții și pe arena internațională.

O soluție structurală la criza energetică

O soluție structurală la criza energetică trece printr-o uniune energetică și accelerarea tranziției ecologice prin creșterea investițiilor în surse regenerabile și eficiență energetică, spun semnatarii.

Prețurile energiei ar putea fi reduse la jumătate printr-o singură rețea de energie și gaze a UE; achiziționarea comună de energie din țări terțe, ca în cazul vaccinurilor; și o rezervă strategică a UE, precum cea a Statelor Unite.

Trezorerie Europeană și o politică externă unică

O politică europeană de energie și apărare presupune investiții europene și, prin urmare, o Uniune Fiscală – care ar acorda UE puteri fiscale și capacitate de împrumut printr-o Trezorerie Europeană – precum și o politică externă comună. Și asta presupune o veritabilă uniune politică, Comisia, ca organ executiv federal responsabil în fața Parlamentului European, fiind responsabilă de noile politici fiscale, externe, energetice și de apărare, însoțită de procedura de codecizie a Parlamentului și a Consiliului și de abolirea completă a regulii unanimității pentru întregul sistem decizional din cadrul UE.

La Conferința privind Viitorul Europei, Panelurile de cetățeni și propunerile platformei digitale converg către cererea pentru o Europă mai unită, mai eficientă, socială și democratică, bazată pe o adevărată Constituție.

Cetăţenii europeni consideră că acesta este momentul decisiv pentru UE. Din acest motiv, autorii fac apel la Conferința privind Viitorul Europei (cu participarea instituțiilor europene și naționale, a societății civile și a cetățenilor) să ceară o nouă Constituție europeană care să stabilească o republică europeană federală, inclusiv politici externe, de securitate, de apărare, fiscale și energetice;

Semnatarii mai propun:

– ca Parlamentul European să elaboreze și să propună o reformă cuprinzătoare a tratatului sau o nouă Constituție europeană pe baza rezultatelor conferinței și a noii situații create de invazia rusă a Ucrainei

– Consiliul European să decidă să înceapă o nouă convenție bazată pe proiectul Parlamentului European.

Apelul a fost redactat de Roberto Castaldi, Yves Bertoncini, Anna Diamantopoulou, Ulrike Guerot și Daniel Innerarity și a fost semnat de peste 200 de intelectuali și personalități de diferite orientări politice din 20 de țări europene.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#conferinta privind viitorul europei, #dezbateri, #cetateni europeni, #apel, #intelectuali, #reforme, #UE , #Viitorul Europei
Comentarii