Parlamentul European şi statele membre ale UE, acord privind un mediu online sigur și responsabil

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 18:30
1723 citiri
Parlamentul European şi statele membre ale UE, acord privind un mediu online sigur și responsabil
Parlamentul European. FOTO: Twitter

Comisia Europeană salută acordul politic rapid la care au ajuns recent Parlamentul European şi statele membre ale UE în legătură cu propunerea referitoare la Actul legislativ privind serviciile digitale, prezentată de Comisie în luna decembrie 2020, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Actul legislativ privind serviciile digitale stabileşte un nou standard, fără precedent, pentru responsabilitatea platformelor online în ceea ce priveşte conţinutul ilegal şi dăunător. Acesta va oferi o mai bună protecţie pentru utilizatorii de internet şi pentru drepturile lor fundamentale şi va stabili un set unic de norme pe piaţa internă, ajutând platformele mai mici să se extindă.

"Prin Actul legislativ privind serviciile digitale contribuim la crearea unui mediu online sigur şi responsabil. Platformele ar trebui să fie transparente cu privire la deciziile lor de moderare a conţinutului, să împiedice ca dezinformarea periculoasă să devină virală şi să evite oferirea de produse nesigure pe pieţe. Prin acordul de astăzi ne asigurăm că platformele sunt trase la răspundere pentru riscurile pe care serviciile lor le pot prezenta pentru societate şi cetăţeni", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Noul cadru instituit în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale are la bază valorile europene, inclusiv respectarea drepturilor omului, a libertăţii, a democraţiei, a egalităţii şi a statului de drept. Acesta va stabili un echilibru între drepturile şi responsabilităţile utilizatorilor, ale intermediarilor online, inclusiv ale platformelor online, precum şi ale platformelor online foarte mari şi ale autorităţilor publice.

Actul legislativ privind serviciile digitale prevede obligaţii de diligenţă la nivelul întregii UE pentru toate serviciile digitale care conectează consumatorii la bunuri, la servicii sau la conţinut, inclusiv noi proceduri pentru eliminarea mai rapidă a conţinutului ilegal, precum şi o protecţie cuprinzătoare a drepturilor fundamentale ale utilizatorilor online.

Domeniul de aplicare al Actului legislativ privind serviciile digitale include diverse servicii de intermediere online. Obligaţiile care revin acestor servicii în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale depind de rolul, dimensiunea şi impactul lor asupra ecosistemului online. Aceste servicii de intermediere online includ: serviciile intermediare care oferă infrastructură de reţea: furnizorii de acces la internet, operatorii de registru de nume de domenii; serviciile de găzduire, cum ar fi serviciile de cloud computing şi serviciile de găzduire web; motoarele de căutare online foarte mari, având peste 10 % din cei 450 de milioane de consumatori din UE, ceea ce, prin urmare, presupune mai multă responsabilitate în ceea ce priveşte limitarea conţinutului online ilegal; platformele online care reunesc vânzători şi consumatori, cum ar fi pieţele online, magazinele de aplicaţii, platformele economiei colaborative şi platformele de comunicare socială şi platformele online foarte mari, având peste 10 % din cei 450 de milioane de consumatori din UE, care ar putea prezenta riscuri deosebite în ceea ce priveşte diseminarea de conţinut ilegal şi prejudiciile societale.

Actul legislativ privind serviciile digitale conţine: măsuri de combatere a bunurilor, serviciilor sau a conţinuturilor online ilegale, cum ar fi: un mecanism prin care utilizatorii să semnaleze cu uşurinţă un astfel de conţinut şi prin care platformele să coopereze cu aşa-numiţii "notificatori de încredere"; noi obligaţii privind trasabilitatea întreprinderilor utilizatoare de servicii de intermediere online pe pieţele online; noi măsuri de capacitare a utilizatorilor şi a societăţii civile, printre care: posibilitatea de a contesta deciziile de moderare a conţinutului adoptate de platforme şi de a solicita despăgubiri, fie prin intermediul unui mecanism extrajudiciar de soluţionare a litigiilor, fie prin intermediul unei căi de atac judiciare; asigurarea accesului cercetătorilor agreaţi la datele esenţiale ale celor mai mari platforme şi al ONG-urilor în ceea ce priveşte accesul la datele publice, pentru a oferi mai multe informaţii privind la evoluţia riscurilor online.

De asemenea, sunt incluse măsuri de transparenţă pentru platformele online cu privire la o varietate de aspecte, inclusiv cu privire la algoritmii utilizaţi, pentru a recomanda conţinut sau produse utilizatorilor; măsuri de evaluare şi atenuare a riscurilor, cum ar fi: obligaţii pentru platformele şi motoarele de căutare foarte mari de a lua măsuri bazate pe riscuri pentru a preveni utilizarea abuzivă a sistemelor lor şi de a efectua audituri independente ale sistemelor lor de gestionare a riscurilor şi mecanisme de adaptare rapidă şi eficientă ca reacţie la crizele care afectează securitatea sau sănătatea publică.

În plus, există noi garanţii pentru protecţia minorilor şi limite privind utilizarea datelor sensibile cu caracter personal pentru publicitatea direcţionată; o consolidare a supravegherii şi a asigurării respectării legislaţiei de către Comisie în ceea ce priveşte platformele online foarte mari. Cadrul de supraveghere şi de asigurare a respectării legislaţiei confirmă, de asemenea, rolul important al coordonatorilor independenţi ai serviciilor digitale şi al Comitetului pentru servicii digitale.

Pregătirea școlilor pentru pandemii și războaie, combaterea criminalității cibernetice și a dezinformarii și obișnuirea societății cu digitalizarea – acestea au fost câteva dintre propunerile formultate de cetățenii participanți la dezbaterile Conferinței privind Viitorul Europei.

O tendință clară a fost dorința de a actualiza legislația existentă pentru a o face relevantă pentru lumea de astăzi și pentru a se adapta la schimbările societale din ultimii doi ani.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#conferinta privind viitorul europei, #dezbateri, #mediul digital, #parlamentul european state membre , #Viitorul Europei