Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Conferința privind viitorul Europei: Peste 10% dintre propunerile cetățenilor europeni necesită modificări ale tratatelor

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 17:26
2461 citiri
Conferința privind viitorul Europei: Peste 10% dintre propunerile cetățenilor europeni necesită modificări ale tratatelor
Dezbatere conferința privind viitorul europei

Potrivit unui expert în drept al UE, 12% dintre propunerile cetățenilor europeni care au luat parte a conferinței privind Viitorul Europei necesită o modificare a tratatului dacă urmează să fie implementate.

Datele, văzute de Euractiv și comentate de Alberto Alemanno, profesor de drept al UE la HEC Paris Business School și studenți de la mai multe universități, au fost extrapolate din cele 178 de propuneri depuse la conferință în perioada decembrie 2021 – februarie 2022.

„Am răsfoit toate cele 178 de recomandări din cele 4 Paneluri ale cetățenilor și le-am clasificat în patru categorii”, explică Alemanno pe Twitter.

Douăzeci și trei de propuneri nu necesită nicio acțiune, 21 necesită acțiuni la nivel de stat membru, UE poate implementa 113, iar 21 necesită o modificare a tratatului UE.

„Toate recomandările care se încadrează în ultimele categorii presupun fie reformă instituțională (4), fie transferul de noi competențe în domeniul bunăstării (7), educație (5), sănătate (2), fiscalitate (2) și energie (1)” explică. expertul.

Cu toate acestea, calculele vicepreședintelui Comisiei Europene, Věra Jourová, estimează că aproximativ jumătate din propunerile cetățenilor ar necesita o modificare a tratatului.

Scenarii posibile

De la începutul experimentului, organizatorii Conferinței privind viitorul europei au spus că implementarea recomandărilor se va face conform procesului legislativ obișnuit al UE.

În acest scenariu, participanții la studiu consideră că „cele 21 de recomandări pot reprezenta o masă critică suficientă pentru ca una sau mai multe instituții UE și/sau unul sau mai multe state membre UE să declanșeze procedura de revizuire a articolului 48 din Tratatul UE”.

Acest articol prevede „modificări ale tratatelor” care pot fi înaintate Consiliului de „guvernul oricărui stat membru, Parlamentul European sau Comisie”, care poate cere „să crească sau să reducă competențele conferite [UE] în tratate”.

Prin urmare, „cele 178 de recomandări urmează să influențeze viitoarele decizii politice și politice ale UE înainte, în timpul și după următoarele alegeri parlamentare UE”, a spus Alemanno.

Conferința privind viitorul Europei este experimentul de democrație deliberativă al UE în care mii de cetățeni din întregul bloc au prezentat propuneri despre modul în care doresc ca UE să funcționeze și pe ce consideră că ar trebui să se concentreze.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#conferinta privind viitorul europei, #dezbateri, #propuneri, #cetateni, #modificare, #tratate , #Viitorul Europei