Conferința privind viitorul Europei: Cetățenii recomandă coordonare pe plan europen privind protecția datelor

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 16:44
1547 citiri
Conferința privind viitorul Europei: Cetățenii recomandă coordonare pe plan europen privind protecția datelor

Participanții la dezbaterile panelului 2 din cadrul Conferinței privind viitorul Europei care au discutat, vineri 21 ianuarie, despre statul de drept și protecția datelor, au recomandat introducerea unui acord standard, a unei formule standard, ușor de folosit, și clară, care să arate când e nevoie absolută de prelucrarea datelor și când trebuie să fie voluntară. În plus ar trebui să fie ușor și rapid să renunți la acord. Participanții la dezbateri au spus că este nevoie de coordonare pe plan european, pentru protecția datelor.

Ei au mai spus că Europa trebuie să adopte politici antidiscriminatorii atât în ceea ce privește viața personală și la locul de muncă și să se taxeze marile firme. În plus, lupta anticorupție ar trebui să fie intensificată. În opinia lor, valorile europene trebuie comunicate mai uman, emoțional, prin elemente interactive și implicarea mai multor cetățeni. Valorile europene ar trebui să fie promovate încă din școală, indiferent de vârstă și ar trebui definite politici comune în privința imigrației, combaterii discriminării. S-a pus chiar problema înființării unui festival european pentru schimbul de valori culturale.

Evoluțiile tehnologice rapide din ultimele două decenii au dat naștere unor noi provocări referitoare la protecția datelor cu caracter personal. Proporțiile schimbului și ale colectării de date au crescut exponențial, desfășurându-se uneori la nivel global, iar persoanele fizice își fac tot mai des publice informațiile cu caracter personal.

Integrarea economică și socială rezultată din funcționarea pieței interne a condus, de asemenea, la o creștere semnificativă a fluxurilor transfrontaliere de date. Pentru a ține seama pe deplin de toate aceste evoluții și pentru a promova economia digitală, este nevoie să se asigure un nivel ridicat de protecție a datelor cu caracter personal, permițând totodată libera circulație a acestor date.

În cazul datelor cu caracter personal utilizate în scopul activității de asigurare a respectării legii, este tot mai necesar ca autoritățile din statele membre să prelucreze și să facă schimb de date în cadrul combaterii criminalității transnaționale și a terorismului. În acest context, este esențial să existe norme clare și coerente privind protecția datelor la nivelul UE, pentru îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile respective.

Citeste si:
O fostă lideră mondială a câștigat turneul WTA Strasbourg, după o finală de peste trei ore
O fostă lideră mondială a câștigat turneul WTA Strasbourg, după o finală de peste trei ore
Jucătoarea germană de tenis Angelique Kerber, fostă lideră mondială, a câştigat sâmbătă, în oraşul francez Strasbourg, al 14-lea titlu din cariera sa, în faţa slovenei Kaja Juvan, în...
George Simion, dat afară de la protestul profesorilor din Piața Victoriei. Cum minte AUR pe rețelele sociale
George Simion, dat afară de la protestul profesorilor din Piața Victoriei. Cum minte AUR pe rețelele sociale
George Simion, liderul AUR, s-a dus miercuri, 25 mai, în Piața Victoriei, la un miting organizat de profesori, însă nu a avut parte de primirea la care se aștepta. Liderii sindicali de la...