Participarea directă a cetățenilor UE la deciziile blocului comunitar are nevoie de instrumente mai solide

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 23:59
2772 citiri
Participarea directă a cetățenilor UE la deciziile blocului comunitar are nevoie de instrumente mai solide
Cetatenii UE au nevoie de instrumente puternice prin care sa-si exprime direct opiniile FOTO Pixabay

Încercările UE de a încuraja implicarea cetățenilor prin instrumente participative au avut un impact mai redus, ca urmare a lipsei de informații, spun experții.

UE a pus în aplicare consultări, inițiative ale cetățenilor și alte instrumente pe care europenii le pot folosi pentru a influența procesul decizional, într-un efort de a consolida democrația în întregul bloc.

Viitorul democrației europene depinde de asigurarea participării active a cetățenilor”, le-a spus comisarul european pentru valori și transparență Věra Jourová europarlamentarilor în timpul unei discuții din Parlamentul European despre cetățenie la începutul acestei luni.

„Opinia cetățenilor este valoroasă”, a subliniat ea, adăugând că puterea civică este una dintre prioritățile Comisiei.

Cu toate acestea, raportul privind cetățenia din 2020 arată că peste 60% dintre respondenți cred că cetățenii UE sunt slab informați cu privire la drepturile lor.

În plus, „configurarea actuală a cadrului de participare al UE poate lăsa oamenii să se îndoiască cu privire la care canal este mai potrivit nevoilor lor”, afirmă un raport recent al Parlamentului privind cetățenii.

Deputata estonă Yana Toom, care a redactat raportul, a declarat că comisia pentru petiții a Parlamentului European primește adesea cereri care sunt mai potrivite pentru Ombudsmanul European – organismul independent care se ocupă de plângerile de administrare defectuoasă din partea instituțiilor UE, potrivit Euractiv.

„Acest lucru mă face să cred că europenii ar putea fi confuzi cu privire la instrumentele participative pe care ar trebui să le folosească”, a spus ea.

Lipsa de informație

O „platformă unică” și „o mai bună îndrumare pentru instrumentul adecvat” sunt necesare pentru a ne asigura că vocile cetățenilor sunt auzite, a spus Toom.

„Drepturile cetățenilor europeni de care suntem atât de mândri nu pot face diferența dacă europenii nu sunt conștienți de ele”, a spus Toom, solicitând mai multă educație politică în afacerile europene.

Lipsa de informații împiedică, de asemenea, utilizarea eficientă a unui alt instrument participativ, potrivit Elisa Lironi, senior manager la Serviciul European de Acțiune pentru Cetățeni (ECAS).

„Dacă luăm în considerare Inițiativa cetățenească europeană (ICE), oamenii nu știu cu adevărat despre acest instrument, deși este un instrument bun, și atunci nu are impactul la care ne-am aștepta ”, a spus ea.

ECI a fost lansat pentru prima dată în urmă cu zece ani și le permite europenilor să propună noi legi ale UE.

Pentru a spori utilizarea acestui instrument, oficialii Comisiei au declarat că executivul UE și-a intensificat recent eforturile de a promova ICE.

„Aceste eforturi aduc rezultate tangibile și pozitive”, a declarat un oficial al Comisiei pentru Euractiv, adăugând că a existat „o creștere constantă a traficului pe site-ul ECI și o tendință generală pozitivă în ceea ce privește noile cereri de înregistrări”.

Un impact limitat

Din 2012, au fost înregistrate 88 de inițiative și 6 au atins un milion de semnături, pragul necesar ca Comisia să ia în considerare propunerea.

Anul trecut, inițiativa „Încheierea epocii cuștilor” a împins executivul UE să se angajeze la o propunere legislativă de interzicere a cuștilor pentru animale până în 2023.

Cu toate acestea, Lironi a spus că nu toate ECI-urile devin legi ale UE, ceea ce face dificilă măsurarea impactului lor.

„Problema cu aceste experimente de democrație participativă este că impactul nu este niciodată o garanție decât dacă actorii politici de la început sunt de acord că vor face ceva”.

Aceeași problemă apare într-un alt exercițiu participativ la nivelul UE, Conferința privind viitorul Europei, unde nu este încă clar cum recomandările elaborate de participanți vor fi luate în considerare de factorii de decizie din UE.

Între timp, în ciuda impactului limitat al acestor exerciții, deputații europeni solicită deja Comisiei să experimenteze cu mai multe instrumente participative la nivelul UE.

Proiecte-pilot

„Văd o abordare participativă ca parte a unei încercări de a schimba modul în care luăm decizii, care răspund mai mult la nevoile cetățenilor”, a declarat europarlamentarul Helmut Scholz, raportorul unei analize din 2021 care solicită proiecte-pilot ca instrumente pentru cetățeni.

În opinia sa, instrumentele participative ar putea fi cea mai bună modalitate de a aborda provocările precum schimbările climatice, pierderea biodiversității și sărăcia.

„Democrația participativă ar putea fi un element de transmitere în preluarea acestei conștientizări și abordarea acesteia și în procesul de găsire a soluției”, a declarat Scholz pentru Euractiv.

Această abordare este în prezent experimentată prin două proiecte-pilot, DigiDEM și CODE Europe, care adună ideile cetățenilor despre calitatea aerului.

Inițiativa se desfășoară în zece orașe diferite și este o încercare „de a avea un adevărat experiment transnațional de democrație participativă”, a spus Lironi.

Cetățenii sunt rugați să identifice problemele privind calitatea aerului și propună soluții. Soluțiile cele mai susținute vor fi apoi formulate ca recomandări de politică împreună cu ONG-uri și experți, într-un efort de a influența directivele UE privind calitatea aerului.

„Vom lua contribuțiile cetățenilor și apoi vom bate la ușile instituțiilor și vom spune „așa vor cetățenii””, a subliniat Lironi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#conferinta privind viitorul europei, #viitorul Europei, #cetateni europeni , #Viitorul Europei
Comentarii
I
ionteleaga
rank 1
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5