Tensiunile între NATO și Rusia se amplifică: Joe Biden îl amenință cu sancțiuni pe Putin. Propunerea Alianței pentru rezolvarea conflictului

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 23:17
6271 citiri
Tensiunile între NATO și Rusia se amplifică: Joe Biden îl amenință cu sancțiuni pe Putin. Propunerea Alianței pentru rezolvarea conflictului

Tensiunile între NATO și Rusia se amplifică, în urma amenințărilor la adresa Ucrainei. Secretarul general al Alianței a vorbit marți, 25 ianuarie, despre încă o posibilă soluție diplomatică a conflictului, în timp ce liderul american l-a amenințat cu sancțiuni pe Vladimir Putin.

NATO va trimite o propunere scrisă Kremlinului la sfârşitul acestei săptămâni, pentru ”a încerca să găsească o cale de urmat”, pe fondul tensiunilor crescânde legate de desfăşurarea de forţe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina, a declarat secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, jurnalistei Christiane Amanpour, de la CNN.

”Vom sublinia că suntem gata să stăm şi să discutăm despre controlul armelor, dezarmare, transparenţa activităţilor militare, mecanismele de reducere a riscurilor şi alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană. Şi, de asemenea, să ascultăm şi să ascultăm preocupările Rusiei ”, a mai spus Stoltenberg.

Comentariile lui Stoltenberg au venit la o zi după ce NATO a anunţat că unele ţări membre pun forţele militare în alertă şi trimit nave şi avioane de luptă suplimentare în Europa de Est.

Mişcările au semnalat temerile crescânde cu privire la o posibilă invazie rusă a Ucrainei, după luni de manevre militare ale Moscovei, care au declanşat o serie de escaladări în relaţiile cu NATO.

Vorbind de la Bruxelles, Stoltenberg a spus că ”există încă o cale de ieşire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina, dar că pentru aceasta este nevoie ca Rusia să detensioneze situaţia şi să fie gata să se angajeze cu bună-credinţă în discuţiile politice cu NATO şi aliaţii NATO”.

Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, începând de de anul trecut, şi va trimite forţe în Belarusul vecin pentru exerciţii comune, programate luna viitoare, despre care oficialii ucraineni se tem că ar putea servi drept ”teatru de operaţiuni cu drepturi depline” din care să lanseze un atac.

Kremlinul a negat în repetate rânduri că plănuieşte să atace Ucraina, dar a susţinut că sprijinul NATO pentru ţară constituie o ameninţare tot mai mare pe flancul vestic al Rusiei.

”NATO nu va desfăşura forţe de luptă NATO în Ucraina, dar trebuie să fim siguri că nu există nicio înţelegere greşită cu privire la pregătirea noastră, angajamentul nostru de a apăra toţi aliaţii, în special în partea de est a alianţei”, a declarat Stoltenberg pentru CNN, explicând de ce alianţa şi-a sporit prezenţa în partea sa de est, în regiunile Mării Negre şi Baltice.

Într-un comunicat de luni, NATO a spus că statele membre au anunţat în ultimele zile o serie de desfăşurări de forţe în Europa de Est.

Printre acestea se numără trimiterea de către Danemarca a unei fregate în Marea Baltică şi a patru avioane de luptă F-16 în Lituania; Olanda a trimis două avioane de vânătoare F-35 în Bulgaria; Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România; iar SUA iau în considerare creşterea prezenţei sale militare în Est.

Nu a existat nicio sugestie în declaraţie că trupele ar fi folosite pentru a ajuta Ucraina, care nu este membră NATO.

Stoltenberg a declarat pentru CNN că NATO se gândeşte dacă să îşi extindă şi mai mult poziţia cu ”o prezenţă avansată sporită sau grupuri de luptă, tot în sud-estul alianţei”.

”Descurajarea puternică este cea mai bună modalitate de a preveni orice atac asupra oricărui aliat al NATO şi cea mai bună modalitate de a preveni un conflict”, a adăugat el.

Mesajul lui Joe Biden pentru Vladimir Putin

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat marţi că este pregătit să impună sancţiuni care îl vizează personal pe Vladimir Putin. dacă va ataca Ucraina.

”Nu avem nicio intenţie să desfăşurăm forţe americane sau NATO în Ucraina”, a declarat el jurnaliştilor.

Discuţiile la nivel înalt dintre Occident şi Rusia s-au încheiat la începutul acestei luni fără progrese, punând sub semnul îndoielii perspectivele de detensionare şi diplomatice viitoare.

SUA şi aliaţii săi din NATO au sperat că discuţiile ar putea determina Rusia să urmeze o cale de ”dezescaladare şi diplomaţie”, dar oficialii ruşi au fost înfuriaţi de refuzul SUA şi al NATO de a susţine o listă controversată de cerinţe de securitate.

Cererile includ interdicţia Ucrainei de a intra în NATO şi ca alianţa să-şi retragă forţele din Europa de Est.

SUA şi aliaţii săi din NATO au spus în mod repetat că astfel de propuneri de la Moscova nu pot reprezenta un început de discuţii.

Citeste si:
The Big Backfire. Războiul din Ucraina, cea mai mare greșeală de strategie a lui Putin. „E o pierdere colosală pentru el - colosală!”
The Big Backfire. Războiul din Ucraina, cea mai mare greșeală de strategie a lui Putin. „E o pierdere colosală pentru el - colosală!”
Decizia Finlandei, care are una dintre cele mai bine echipate și mai avansate armate din lume, de a susține aderarea la NATO reflectă o gravă gafă strategică a președintelui rus Vladimir...
Revenind la tradiţia din 1939, Finlanda îi spune lui Putin "niet"
Revenind la tradiţia din 1939, Finlanda îi spune lui Putin "niet"
Aderarea Finlandei la NATO va semnaliza sfârşitul celei mai durabile politici a Moscovei din ultimii mai bine de 70 de ani. Este o umilire a lui Vladimir Putin. Eram adolescent când naşa mea...