Mircea Geoană avertizează asupra riscului major al unei acțiuni militare a Rusiei în Ucraina: ”Va avea loc o criză severă”

Luni, 21 Februarie 2022, ora 21:05
4632 citiri
Mircea Geoană avertizează asupra riscului major al unei acțiuni militare a Rusiei în Ucraina: ”Va avea loc o criză severă”
NATO analizează o continuare a întăririi posturii NATO pe tot flancul estic FOTO Facebook / Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat luni, 21 februarie, că riscul unui atac al Rusiei în Ucraina rămâne la un nivel foarte ridicat, potrivit informațiilor deținute de Alianță.

Oficialul NATO a precizat că, dacă ordinul a fost deja dat, va avea loc o criză severă.

”Informaţiile pe care le avem indică riscul unei acţiuni militrare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a spus Mircea Geoană la Profit TV.

El a precizat că salută demersurile diplomatice din ultimele ore, afirmând că ”vor exista contacte între lideri importanţi ai Alianţei, diplomaţi ai ţărilor NATO şi a conglomeratului occidental, cu partea rusă”.

”Sperăm că Federaţia Rusă, în al doisprezecelea ceas, să înţeleagă că diplomaţia şi dialogul sunt preferabile conflictului şi tensiunii şi consecinţelor severe pe care Federaţia Rusă le va avea de suportat dacă decid să invadeze Ucraina”, a adăugat Geoană. Oficialul NATO a precizat că ”situaţia rămâne la fel de tensionată”.

”Mobilizarea forţelor militare ruse rămâne la fel de masivă, în pofida declaraţiilor făcute la nivelul cel mai înalt de Federaţia Rusă. Nu observăm pe teren dezescaladare, ci dimpotrivă, un set de acţiuni care indică un nivel de pregătire care seamănă cu ceva iminent. Nu ştiu încă dacă ordinul a fost dat sau nu, sperăm că nu a fost dat, pentru că asta ar reprezenta într-adevăr o criză severă, la care Ucraina va avea de suferit, la fel ca şi Federaţia Rusă”, a mai spus Mircea Geoană.

Despre un summit eventual între liderul american şi liderul de la Kremlin, oficialul NATO a spus că ”ar reprezenta evident o excelentă ocazie de a găsi o soluţie diplomatică”, menţionând că ”aici nu e vorba de un dialog exclusiv SUA-Rusia.

”NATO este organizaţia indispensabilă, pentru că vorbim de securitatea europeană. (..) Aşteptăm ca Rusia să revină la masa Consiliului NATO-Rusia, unde să discutăm despre propunerile noastre, care pot duce la dezescaladarea situaţiei”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Reprezentantul NATO a mai arătat că se gândeşte o continuare a întăririi posturii NATO pe tot flancul estic şi a explicat că, pentru România, ”faptul că este în NATO reprezintă o garanţie excepţională de securitate”.

Citește și:
Cât de aproape este Polonia de un război cu Rusia. ”Își construiește puterea militară pentru a face ceea ce SUA și NATO nu vor face”
Cât de aproape este Polonia de un război cu Rusia. ”Își construiește puterea militară pentru a face ceea ce SUA și NATO nu vor face”
Polonia poate deveni avangarda NATO în Europa de Est, dacă Federația Rusă își duce agresiunea împotriva Ucrainei la un nou nivel. Acest lucru a fost declarat de analistul militar Hans Petter...
Primul pas pentru aderarea Finlandei la NATO a fost făcut. Președintele a semnat legea
Primul pas pentru aderarea Finlandei la NATO a fost făcut. Președintele a semnat legea
Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Reuters. Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de...
#conflict Rusia Ucraina, #Mircea Geoana, #invazie Rusia, #NATO , #stiri Mircea Geoana