A doua rundă de discuții între Rusia și Franța pe tema crizei din Ucraina. Mesajul lui Vladimir Putin

Luni, 31 Ianuarie 2022, ora 22:17
4504 citiri
A doua rundă de discuții între Rusia și Franța pe tema crizei din Ucraina. Mesajul lui Vladimir Putin
Cei doi şefi de stat au apreciat progresele făcute în format Normandia FOTO Facebook / Emmanuel Macron

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o nouă discuție telefonică luni, 31 ianuarie, cu omologul francez, Emmanuel Macron, în încercarea de a detensiona conflictul generat de suspiciunile că Moscova ar pregăti o invazie în Ucraina.

Aceasta a fost a doua convorbire telefonică pe care au avut-o cei doi lideri în ultimele patru zile.

”Schimbul de opinii a continuat cu privire la situaţia legată de Ucraina şi problemele legate de garanţiile de securitate cerute pe termen lung de Rusia şi care să fie constrângătoare din punct de vedere juridic”, a afirmat preşedinţia rusă într-un comunicat, publicat ulterior.

Vladimir Putin a expus încă o dată amănunţit abordările de principiu ale Rusiei în problemele respective”, se menţionează în comunicatul Kremlinului, citat de RIA Novosti.

Cei doi lideri, care au avut deja o convorbire telefonică vineri, au convenit să-şi continue contactele telefonice, dar şi - potrivit Kremlinului - să studieze posibilitatea de a se întâlni personal.

”Acest schimb de opinii este o urmare a convorbirilor preşedintelui Republicii cu omologii săi rus şi ucrainean vineri, 28 ianuarie, şi se înscrie în aceeaşi logică a dezescaladării”, a indicat la rândul său Palatul Elysee după convorbire.

Potrivit preşedinţiei franceze, cei doi şefi de stat ”salută favorabil progresele făcute în format Normandia”, formatul existent al convorbirilor care reuneşte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa pentru reglementarea conflictului din Donbas, în estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de la sfârşitul anului 2021 că a concentrat până la 100.000 de soldaţi în apropiere de frontiera ucraineană în vederea unui atac. Ca reacţie, SUA şi Marea Britanie au agitat ameninţarea unor noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Rusia neagă orice intenţie în acest sens, cerând totodată garanţii scrise pentru securitatea sa, între care respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO şi încetarea consolidării militare a Alianţei Nord-Atlantice în ţările din estul Europei care au aderat după 1997.

Această cerere-cheie a fost respinsă de SUA săptămâna trecută într-un răspuns scris transmis Moscovei. Kremlinul a indicat că reflectează asupra reacţiei sale.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
#conflict Rusia Ucraina, #Vladimir Putin, #Emmanuel Macron, #invazie ucraina , #Rusia-Ucraina