Răspunsul SUA la pretențiile Rusiei, care implică și România: ”Suntem pregătiți pentru oricare dintre căile pe care le alege” VIDEO

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 20:43
8392 citiri
Răspunsul SUA la pretențiile Rusiei, care implică și România: ”Suntem pregătiți pentru oricare dintre căile pe care le alege” VIDEO

Procesul diplomatic între SUA și Rusia pentru rezolvarea tensiunilor care au crescut în urma conflictului cu Ucraina a continuat miercuri, 26 ianuarie, prin trimiterea răspunsurilor Washingtonului, în scris, la solicitările Moscovei privind arhitectura securității.

Răspunsul SUA a fost transmis personal de ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a anunțat Ministerul de Externe al Rusiei.

Printre altele, Rusia a solicitat NATO să renunțe la aderarea Ucrainei și retragerea trupelor străine din România și Bulgaria.

După înmânarea scrisorilor, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că nu va fi făcut public conținutul lor, pentru a păstra șansele diplomației, ”în cazul în care Rusia alege această cale.” În schimb, oficialul american a precizat că răspunsul aliaților nu poate fi decât acela că orice țară, inclusiv Ucraina, are libertatea de a-și alege alianțele în care intră și modul în care își asigură apărarea.

”Documentul include îngrijorările noastre cu privire la acțiunile Rusiei și o serie de propuneri asupra subiectelor unde credem că putem pica de acord. Sunt principii pe care suntem determinați să le apărăm până la capăt, inclusiv suveranitatea teritorială a Ucrainei și dreptul fiecărui stat de a-și alege singur din ce alianță vrea să facă parte.

Am vorbit despre măsuri asupra cărora ne așteptăm la progrese, inclusiv despre controlul armelor și desfășurarea de rachete în Europa și tratatul privind controlul armelor nucleare. Aceste idei au potențial inclusiv de a răspunde îngrijorărilor de securitate ale Rusiei, dacă sunt negociate cu bună-credință”, a declarat Antony Blinken.

Secretarul de Stat a transmis că SUA vor continua să ajute Ucraina, militar și economic, indiferent care va fi situația, și a invitat Rusia la dialog.

”Preferăm diplomația și suntem pregătiți să mergem mai departe unde este deschidere pentru cooperare, dacă Rusia dezescaladează tensiunile cu Ucraina și este deschisă să discute despre viitorul securității în Europa în spiritul reciprocității. Dar suntem pregătiți pentru oricare dintre căile pe care Rusia le alege.

Facem eforturi pentru a asista inclusiv economic Ucraina, la fel cum avem consultări cu toate țările furnizoare de energie și produse energetice, pentru situația că Rusia alege să taie gazele Europei, într-o măsură mai mare decât a făcut-o deja.

Am înțeles că Rusia are îngrijorări legate de propria securitate. Și noi le avem pe ale noastre. Suntem pregătiți să le discutăm și să negociem pași pentru întărirea securității tuturor părților. Vom vedea cum va răspunde Rusia”, a mai punctat oficialul american, potrivit Biziday.

Moscova a avertizat asupra riscului impunerii unor sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin

La Paris, discuţiile între patru ţări cu privire la încheierea unui conflict separatist din estul Ucrainei, parte a unei crize mai ample dintre Moscova şi Kiev, care a crescut riscul unui război la scară largă, au durat mai mult decât era anticipat.

Moscova a avertizat miercuri, mai devreme, că impunerea unor sancţiuni împotriva preşedintelui Vladimir Putin personal nu l-ar afecta, ci ”ar fi distructivă din punct de vedere politic”, după ce preşedintele american, Joe Biden, a declarat că va lua în considerare o astfel de măsură dacă Rusia va invada Ucraina.

Biden a declarat marţi că sancţiunile personale împotriva lui Putin, deşi un pas rar, ar putea fi luate în considerare ca parte a unor eforturi concertate ale Washingtonului şi ale aliaţilor săi de a convinge Moscova că orice nouă agresiune împotriva Ucrainei ar aduce costuri rapide şi masive.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că parlamentarii americani care discută despre sancţiunile personale împotriva liderilor de vârf ai Rusiei nu cunosc faptul că li se interzice legal să deţină active, proprietăţi şi conturi bancare în străinătate. Sancţiunile individuale împotriva lui Putin ”nu ar fi dureroase ci distructive din punct de vedere politic”, a spus Peskov, care a afirmat anterior că ar echivala cu o ruptură a relaţiilor diplomatice.

Citeste si:
New York Times: Apar fisuri în rândul aliaților occidentali asupra finalului războiului din Ucraina. Alegerile dificile ale lui Zelenski și Biden
New York Times: Apar fisuri în rândul aliaților occidentali asupra finalului războiului din Ucraina. Alegerile dificile ale lui Zelenski și Biden
După trei luni de unitate remarcabilă privind răspunsul la invazia rusă - care a rezultat într-un flux de arme letale livrate ucrainenilor și o gamă largă de sancțiuni financiare la care...
Putin vrea o ”nouă ordine mondială”: Un dictator dezvăluie totul într-o scrisoare
Putin vrea o ”nouă ordine mondială”: Un dictator dezvăluie totul într-o scrisoare
Războiul declanșat de Putin în Ucraina de mai bine de 90 de zile poate căpăta consecințe nebănuite atât geopolitice, dar și economice. Acum însă visul liderului de la Kremlin pe termen...