Situație critică la granița între Serbia și Kosovo: focuri de armă, drumuri baricadate. Președintele Vucic: "Mă rog pentru pace" VIDEO

Duminica, 31 Iulie 2022, ora 21:35
20829 citiri
Situație critică la granița între Serbia și Kosovo: focuri de armă, drumuri baricadate. Președintele Vucic: "Mă rog pentru pace" VIDEO
Imagini filmate în orașul kosovar Mitrovica de Nord duminică, 31 iulie FOTO Mondo.rs

În mai multe orașe din Kosovo se înregistrează tensiuni extreme duminică, 31 iulie. Se aud sirenele anti-aeriene începând de la ora 17.00, iar cetățenii au început să se adune în centrele orașelor și să facă baricade pe drumuri.

UPDATE 0.35 Oficialii NATO-KFOR tocmai au emis o declarație de presă în care spun:

1) monitorizează lucrurile pe teren în Kosovo, ca de obicei;

2) are mandat din partea consiliului de securitate al Națiunilor Unite pentru a interveni dacă lucrurile merg prost;

3) sunt în legătură cu autoritățile din ambele state - Serbia și Kosovo.

UPDATE 23.15 Vehicule blindate ale forțelor speciale din Kosovo, filmate în orașul Kosovska Mitrovica. Poliția din Kosovo a anunțat că într-o localitate din nord cu populație majoritar sârbă au fost auzite împușcături „unele în direcția unităților de poliție”. Directorul poliției, Samedin Mehmeti, a declarat pentru Balkan Insight că „nu există răniți”.

UPDATE 22.55 Premierul Kosovo, Albin Kurti, confirmă împușcăturile trase de grupări paramilitare controlate de guvernul Serbiei în nordul țării. Kurti îndeamnă la calm și la prudență în ceea ce privește dezinformarea.

UPDATE 22.30 Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat în cadrul discursului către țară: „Cer pace, mă rog pentru pace. Fac apel atât la sârbi cât și la albanezi – păstrați pacea. Atmosfera este adusă la punct de fierbere, sârbii nu vor mai tolera nicio cruzime, aproape că am îngenuncheat în fața lor și i-am rugat și în final am primit o promisiunea. Situația este foarte complicată”. Vucic a cerut tuturor părților să mențină pacea, însă a avertizat că „dacă nu vor să păstreze pacea, vă spun, Serbia va câștiga”.

UPDATE 21.45 Mai multe surse indică faptul că Serbia ar pregăti invadarea statului Kosovo, acuzând un presupus genocid al etnicilor sârbi. Președintele sârb Aleksandar Vucic, un susținător deschis al regimului Putin, a anunțat că se va adresa națiunii în această seară.

Știrea inițială:

În Mitrovica de Nord, un oraș din nordul Kosovo, situația este foarte tensionată pentru că de la ora 17.40 s-au auzit sirene de raid aerian. Cetățenii au început să se adune în centrul orașului și au început să creeze blocaje rutiere.

Baricade au fost amplasate, iar drumul principal a fost blocat de un camion. De asemenea, se știe neoficial că și cetățenii se adună în centrul orașului, arată publicația Mondo.rs.

Se adună cetățeni, nemulțumiți de introducerea măsurilor de reciprocitate, care includ nerecunoașterea cărților de identitate ale kosovarilor care încearcă să traverseze frontiera cu Serbia.

În această seară, exact la miezul nopții, a fost anunțat începutul acțiunii.

Reciprocitatea privește o acțiune anunțată acum câteva zile de la Pristina, capitala Kosovo.

Potrivit acesteia, începând din 1 august, cetățenilor care dețin documente ale Republicii Serbia la intrarea în Republica Kosovo li se vor elibera certificate înlocuitoare pentru documente. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat duminică, 31 iulie, că "nu va permite un nou pogrom împotriva poporului sârb din Kosovo și Metohija".

Pristina va începe de luni să înlocuiască plăcuțele de înmatriculare auto sârbești și cărțile de identitate ale persoanelor aflate pe teritoriul său cu plăcuțe și documente kosovare, mișcare văzută de Belgrad drept cauză de criză majoră. Măsura ar urma să fie validă timp de trei luni.

Presa de stat sârbă raportează acum că forțele speciale din Kosovo sunt desfășurate la punctele de trecere administrative din Brnjak și Jarinje.

Un videoclip înregistrat din vecinătatea podului care leagă Kosovska Mitrovica de Serbia arată vehiculele poliției kosovare blocând trecerea rutieră, iar pe fundal se aude sunetul sirenelor antiaeriene.

Au fost raportate chiar ciocniri armate în diferite puncte din nordul Kosovo, care au inclus și civili sârbi care locuiesc în orașul de graniță Jarinje.

Până acum toate rapoartele sunt presupuneri, pentru că nu există nicio confirmare oficială.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#conflict serbia kosovo, #focuri de arma kosovo, #baricade kosovo , #Serbia