Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marea Britanie discută închiderea institutelor Confucius. Astfel de centre de influență ale Chinei există și în 5 universități din România

Miercuri, 02 Noiembrie 2022, ora 11:33
4203 citiri
Marea Britanie discută închiderea institutelor Confucius. Astfel de centre de influență ale Chinei există și în 5 universități din România
Patru Institute Confucius funcționează în România, în cadrul celor mai mari universități din țară FOTO confucius.unibuc.ro

Ministrul pentru securitate din Marea Britanie a anunțat că premierul Sunak ia în considerare închiderea institutelor Confucius deoarece ele reprezintă "o amenințare la adresa libertățiilor cetățenești" în universități.

Inclusiv la noi în țară funcționează astfel de institute în cadrul marilor universități din București, Cluj, Brașov, Sibiu și, mai nou, în Constanța.

În România funcționează patru institute Confucius: la Universitatea București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, la Universitatea din Brașov și la Sibiu, a scris analistul politic Sori Ioniță, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizată că o "clasă Confucius" funcționează și la Universitatea Ovidius din Constanța.

Ministrul Securității din Marea Britanie, Tom Tugendhat, a spus că organizațiile „reprezintă o amenințare la adresa libertăților civile în multe universități din Regatul Unit”, în timp ce a vorbit în Camera Comunelor.

Institutele răspândite în campusurile din Marea Britanie sunt înființate pentru a „promova înțelegerea Chinei contemporane”, dar sunt folosite ami degrabă ca mijloc de control al comportamentului studenților chinezi în numele statului chinez, potrivit thenational.scot.

Potrivit sursei citate, există institute Confucius la Universitatea din Glasgow, Universitatea Heriot Watt, Universitatea din Aberdeen, Universitatea din Strathclyde și Universitatea din Edinburgh.

Anunțul vine în urma preocupărilor larg răspândite cu privire la operațiunile extrajudiciare ale guvernului chinez care au loc în întreaga țară.

Săptămâna trecută, s-a presupus că un restaurant din Glasgow este o bază de operațiuni pentru „poliția secretă” care lucrează în numele Partidului Comunist Chinez.

Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a recunoscut îngrijorările apărute, spunând că a discutat problema cu șeful poliției din Scoția.

„Sunt de acord că aceste rapoarte sunt profund îngrijorătoare și vreau să fiu foarte clar că le luăm extrem de în serios”, a declarat Sturgeon, potrivit thenational.scot.

Fondate în 2004, institutele Confucius au devenit un fenomen global, fiind înscriși în prezent peste nouă milioane de studenți la 525 de institute din 146 de țări și regiuni.

Institutele Confucius acoperă toate cheltuielile cursurilor și oferă, de asemenea, burse studenților americani pentru a studia în străinătate. Cu astfel de stimulente financiare, universităților le este greu să critice politicile chineze.

Institutele Confucius evită să discute despre abuzurile pe scară largă ale Chinei împotriva drepturilor omului și prezintă Taiwan și Tibet ca teritorii chineze de necontestat. Institutele Confucius sunt un exemplu de manual de ”soft power” care determină universitățile care primesc generozitatea chineză să rămână tăcute cu privire la subiecte controversate precum utilizarea muncii forțate de către China.

Institutele Confucius pretind a fi o versiune chineză a instituțiilor culturale precum Alliance Française sau Institutul Goethe, dar sunt în realitate o mașină de propagandă finanțată și condusă de guvernul chinez, se arată într-un raport din 2017 al, publicat de heritage.org.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#confucius, #institut, #Universitatea Bucuresti, #Babes Bolyai, #China, #propaganda , #China