Șeful Consiliului Concurenței, despre scumpirile din energie: Este vina Rusiei, dar suntem cu ochii pe companii - INTERVIU

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 03:25
4265 citiri
Șeful Consiliului Concurenței, despre scumpirile din energie: Este vina Rusiei, dar suntem cu ochii pe companii - INTERVIU
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei FOTO www.wall-street.ro

Preţurile la energie au crescut considerabil în ultimele luni. Aceste scumpiri însă nu au legătură cu liberalizarea piețelor de energie și gaze, după cum a declarat Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței, pentru Ziare.com. El afirmă că actualul context este generat de Rusia, care se folosește de avantajul de a fi furnizorul principal de gaze al Europei. Consiliul Concurenței este acum cu ochii pe companiile din domeniu, ca acestea să nu profite de aceste condiții de criză pentru a crește nejustificat prețurile. De altfel, autoritatea de concurenţă a monitorizat întotdeauna cu atenție sectorul energetic, lucru care în trecut a generat şi amenzi considerabile.

Ziare.com l-a întrebat pe Bogdan Chiriţoiu care sunt măsurile pe care autoritatea de concurență le ia acum, când prețurile au crescut sesizabil în ultimele luni.

"În primul rând, trebuie să fie foarte clar că scumpirile din ultimele luni nu au legătură cu liberalizarea piețelor de energie și gaze. Majorarea prețurilor angro și liberalizarea pieței cu amănuntul sunt două acțiuni diferite care, din nefericire, s-au suprapus. La momentul liberalizării pieţei gazelor, preţurile au scăzut cu 30%, iar la energie electrică au crescut, deoarece până atunci prețurile erau ţinute artificial la un nivel redus de către autorităţile statului, care obligau companiile de stat să vândă energie sub preţul pieţei.

Actualul context este generat de Rusia, care se folosește de avantajul de a fi furnizorul principal de gaze al Europei și livrează o cantitate redusă de gaze, ceea a condus la creșteri foarte mari ale prețurilor. Așa cum știți, energia nu este o piață în care poți avea autonomie națională, pentru că este o piață europeană. Ca urmare, preţurile energiei electrice şi al gazelor din România urmează trendul celor din Europa: când prețurile sunt mici în Europa, vor fi mici şi la noi, când sunt mari în Europa, vor fi mari şi la noi", a declarat Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței, pentru Ziare.com.

Ceea ce poate face statul în aceste condiții este să sprijine consumatorii vulnerabili, fapt pentru care guvernul a adoptat plafonarea preţurilor la energie electrică și gaze naturale, care a intrat în vigoare la 1 februarie.

"Ce poate face Consiliul Concurenței este să vegheze ca unele companii să nu profite de aceste condiții de criză pentru a crește nejustificat prețurile. Ceea ce și facem. Așa cum ați spus, am monitorizat întotdeauna cu atenție sectorul energetic, am inițiat o serie de proceduri care să ne permită să obținem informații pe baza cărora să putem interveni în piață.

Să nu uităm că, în ultimii doi ani, am sancționat cu amenzi totale de 10 mil euro distribuitorii de gaze (E.ON, Engie, Premier Energy, Otogaz) pentru comportamente incorecte față de consumatori. Toți au recunoscut încălcarea legii și au plătit amenda. Pe piața de electricitate am impus companiei CEZ să implementeze proceduri corecte pentru debranșări, Enel să îmbunătățească procesului de racordare la rețeaua de distribuție, iar companiei Hidroelectrica i-am impus să vândă cantități mai mari pe bursa de energie pentru a nu crea artificial penurie", a adăugat el.

În ceea ce priveşte anchetele aflate în desfășurare, Consiliul Concurenţei a finalizat o serie de cazuri de mare amploare, dar în același timp, anul trecut a și declanșat 16 investigații, cele mai multe din ultimii 3 ani.

"Astfel, la ora actuală, avem în desfășurare 37 de investigații care acoperă aproape toate sectoarele economiei: asigurări, auto, ciment, IT&C, produse alimentare, vopsele etc.

De asemenea, avem în derulare o serie de anchete sectoriale, analize și studii în domenii sensibile, pe care le-am inițiat cu scopul de a identifica factorii care influențează evoluțiile acestor piețe, precum și eventualele disfuncționalități. Așa cum am mai anunțat, monitorizăm sectorul de retail alimentar, comercializarea angro a carburanților auto, activitatea de racordare a clienților casnici la sistemele de distribuție a gazelor naturale și la rețelele de distribuție a energiei electrice, serviciile bancare, domeniul materialelor de construcții, piața medicamentelor și suplimentelor alimentare, serviciile de livrare online (restaurante), activitatea de intermediere online atât a cazărilor (conduita Booking.com), cât și a pachetelor de servicii turistice, serviciile de publicitate în mediul online", a adăugat el.

În urma acestora, Consiliul Concurenţei propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Consiliul Concurentei, #chiritoiu, #energie, #criza , #criza energie
Comentarii