Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 16:01
4565 citiri
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis FOTO: Facebook / Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în contextul în care șansele actualei președinte a Comisiei s-au diminuat în urma ezitărilor în criza din Orientul Mijlociu și în contextul nominalizării controversate a lui Markus Pieper pentru postul de comisar însărcinat cu Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Potrivit analizei, dacă Europa ar opta pentru o altă Comisie „geopolitică”, numele președintelui României ar putea apărea în joc.

Iohannis candidează și pentru postul de secretar general al NATO, deși premierul olandez Mark Rutte pare să fie în avantaj. Prin urmare, ar avea deja o viziune clară pentru apărarea Europei și ar putea fi reciclat pentru următoarea Comisie.

Euronews Italia, potrivit G4Media, punctează că punctul forte al președintelui Iohannis este faptul că ar candida dintr-o țară din Europa de Est din partea PPE, dar că depinde de rezultatul candidaturii sale la NATO.

Publicația scrie că este relativ bine văzut în Consiliul European, dar are nevoie de o majoritate PPE în Parlament.

Printre celelalte opțiuni indicate de Euronews Italia se numără fostul premier italian Mario Draghi.Publicația apreciază că discursul fostului premier italian la forumul social la nivel înalt din La Halupe, din 16 aprilie, ar fi fost o anunțare a intenției de a candida la cea mai înaltă funcție executivă europeană.

Numele fostului comisar pentru Bugetul UE și actualul director al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, este mereu vehiculat, când se discută despre posturile cheie ale UE – și a circulat deja în 2019, când a fost aleasă, în final, Ursula von der Leyen.

Potrivit Euronews, dacă varianta von der Leyen ar cădea, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta ar mai avea variante, inclusiv pe Andrej Plenković. Prim-ministrul croat conduce guvernul din 2016 și ar putea fi tentat de un rol mai important la nivel internațional, mai ales dacă partidul său este învins la alegerile naționale din această săptămână.

Și Roberta Metsola, actuala președintă a Parlamentului European este vehiculată printre posibilele variante de candidatură. Revista „Time” a inclus-o pe Metsola printre cei mai influenți 100 de lideri în 2023, însă ipsa experienței internaționale și faptul că nu a avut funcții anterioare într-un guvern constituie o problemă pentru liderii UE.

O altă variantă vehiculată este premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Într-un tweet recent, liderul de partid, Manfred Weber, a spus că Mitsotakis „reprezintă conducerea PPE cel mai bine” – cuvinte pe care este puțin probabil să le rostească în favoarea Ursulei von der Leyen.

Acesta are o experiență anterioară ca lider al UE. Vorbește bine engleza și franceza și suficient de bine germană pentru a se adresa colegilor.

Și Christine Lagarde, actualul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), ar fi o altă alegere solidă, dacă profeția lui Michel despre o Comisie „economică” s-ar dovedi corectă, mai ales dacă negocierile dintre marile familii politice vor stagna. În 2019 a preluat cârma BCE datorită impulsului lui Emmanuel Macron și ar putea fi din nou alegerea președintelui francez.

O recomandă rezultate de la guvernul francez la FMI și BCE, unde a ocupat funcții importante.

Klaus Iohannis și-a anunțat pe 12 martie disponibilitatea pentru a prelua funcția de secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg.

Quarterly Report - Editia 4

Presiuni asupra lui Klaus Iohannis să se retragă din cursa pentru cea mai importantă funcție din NATO. Doar o țară îl sprijină
Presiuni asupra lui Klaus Iohannis să se retragă din cursa pentru cea mai importantă funcție din NATO. Doar o țară îl sprijină
În opinia majorităţii ţărilor NATO, a sosit momentul ca preşedintele României, Klaus Iohannis, să se retragă, după două luni de competiţie pentru funcţia supremă în alianţă, scrie...
Cum arată linia defensivă în șapte straturi de la granița dintre NATO și Rusia
Cum arată linia defensivă în șapte straturi de la granița dintre NATO și Rusia
Polonia a dezvăluit un plan menit să o apere de eventuale atacurilor venite din Rusia. Ministerul polonez al Apărării și-a prezentat luni, 28 mai, „Scutul de Est”, o operațiune de...
#Consiliul European Bruxelles, #Klaus Iohannis, #NATO, #Ursula von der Leyen , #stiri Klaus Iohannis