Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Consiliul European: Martin Schulz a evocat un buget UE de 960 de miliarde de euro

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 08:12
1961 citiri
Consiliul European: Martin Schulz a evocat un buget UE de 960 de miliarde de euro
Foto: presseurop.eu

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat joi seara, cu ocazia summitului UE de la Bruxelles, ca presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a sugerat o reducere sensibila in suma totala pentru cheltuieli in bugetul UE pentru 2014-2020, pana la nivelul de 960 de miliarde de euro.

In cadrul Consiliului European, "presedintele Van Rompuy a prezentat un compromis care ar implica cheltuieli de 960 de miliarde - vorbim aici despre angajamente - in timp ce, in privinta platilor efective, nivelul ar fi de 910-913 miliarde de euro", a declarat Schulz, in cadrul unei conferinte de presa, precizand ca nu agreeaza propunerea.

Informatia oferita de Schulz a fost vehiculata anterior si de agentiile de presa, care au citat negociatori. O diferenta mai mare intre cele doua niveluri, de angajamente si, respectiv, de plati, "poate fi discutata, dar suma platilor efective nu poate fi inferioara celei de 913 miliarde de euro", a declarat unul dintre negociatori.

Potrivit sursei citate, sume ca 900 sau 905 miliarde de euro pentru platile efective ar fi de neconceput.

Sumele prezentate de Herman Van Rompuy la summitul privind bugetul din noiembrie 2012 au fost de 973 de miliarde de euro pentru angajamente si 943 de miliarde pentru plati. La acel moment, propunerea a fost respinsa de Marea Britanie, dar si de Germania, tarile nordice si Olanda.

Cu toate acestea, liderii UE trebuie sa aiba in vedere ca viitorul buget multianual va trebui aprobat de Parlamentul European, care a avertizat in mai multe randuri ca nu va accepta ca bugetul pentru perioada 2014-2020 sa fie "amputat".

"Suntem pregatiti, in calitate de reprezentanti ai statelor, sa acceptam economii. Totusi, cu cat va indepartati mai mult de propunerea Comisiei Europene, cu atat este mai probabil ca decizia voastra se va lovi de un refuz al PE", a avertizat Martin Schulz in discursul sau din Consiliul European.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#negocieri buget Consiliul European, #reducere buget UE , #buget