Lucrarile Consiliului European, suspendate - Rompuy are o noua propunere de buget

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 01:41
3586 citiri
Lucrarile Consiliului European, suspendate - Rompuy are o noua propunere de buget

Lucrarile Consiliului European, in cadrul caruia se va discuta bugetul UE pe anii 2014-2020, au fost suspendate joi noapte, la ora 01.10, ora Romaniei, dupa ce liderii UE au primit din partea presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, o noua varianta de buget, iar acestia au dorit sa o analizeze.

Astfel, lucrarile Consiliului European se vor relua vineri la orele 13.00, ora Romaniei. Discutiile au inceput cu o intarziere de aproximativ trei ore.

Herman Van Rompuy a propus un buget de 973 miliarde de euro, ceea ce inseamna o reducere a bugetului european de 75 de miliarde de euro, dar o alta redistribuire a sumelor.

Potrivit unei surse europene, Merkel vrea reduceri suplimentare de 30 de miliarde de euro, iar David Cameron merge mai departe cu reduceri cuprinse intre 40 si 50 miliarde, conform oficialilor europeni implicati in negocieri, informeaza AFP.

Se pare ca pentru Politica Agricola Comuna se vor aloca suplimentar 7,7 miliarde de euro, iar la Coeziune 11 miliarde de euro. Totodata, se reduc cu 1,6 miliarde de euro sumele pentru Securitate si Cetatenie. La Competitivitate ar fi cele mai mari taieri, de 13,109 miliarde de euro.

Asadar, cei 27 de lideri trebuie sa ia in considerare noile propuneri inainte de a se intalni din nou vineri.

Lucrarile Consiliului European, ce ar fi trebuit initial sa se termine vineri, s-ar putea prelungi. Herman van Rompuy a avertizat, la inceputul intalnirii de joi, ca summit-ul "ar putea fi lung si complicat". Si cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat pesimista in ceea ce priveste finalizarea negocierilor pe bugetul UE. "Ma indoiesc ca am putea ajunge la un acord", a declarat aceasta.

O noua propunere pentru bugetul UE - Administratia Prezidentiala

Administratia Prezidentiala a anuntat, joi, ca negocierile pentru bugetul Uniunii Europene au ajuns intr-un nou punct.

Potrivit comunicatului publicat pe site, se va discuta despre o noua propunere de buget, care va tine cont de pozitiile tuturor statelor implicate.

"Ca urmare a presiunii tarilor contributoare nete si a discutiilor care au loc in cursul zilei de astazi intre, pe de o parte, presedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, si, pe de cealalta parte, sefii de stat si de guvern ai statelor membre, este de asteptat sa fie prezentata o noua propunere de buget", se arata in comunicat.

Aceasta ar urma sa tina cont de solicitarile tarilor contributoare de reducere a contributiilor proprii la bugetul Uniunii Europene, dar si de solicitarile tarilor care pierd sume importante prin aplicarea acestei noi propuneri odata cu intrarea in vigoare a bugetului.

Potrivit documentului citat, propunerea Comisiei Europene privind bugetul UE 2014 - 2020 nu mai este de actualitate din data de 14 noiembrie, cand a fost inaintata o noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#lucrari Consiliu European, #buget UE Consiliu European , #buget
Comentarii
Poza Neutron
Neutron
rank 5
Care Administratie Prezidentiala aanuntat...