UE plateste 180 milioane de euro anual pentru deplasari intre Strasbourg si Bruxelles

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 23:18
2224 citiri
UE plateste 180 milioane de euro anual pentru deplasari intre Strasbourg si Bruxelles
Foto: Britcham

Daca liderii Uniunii Europene (UE) vor intr-adevar sa faca economii serioase, ar putea cauta o modalitate de a face aceste economii in imediata lor vecinatate, chiar la "circul ambulant" care este Parlamentul European, relateaza vineri Associated Press.

Parlamentul European duce o viata scumpa si nomada. O data pe luna, mii de deputati, impreuna cu cabinetele lor, translatori si interpreti sunt adusi la Strasbourg, in Franta, la aproape 400 kilometri distanta de Bruxelles, pentru reuniuni de patru zile, dupa care trebuie dusi inapoi.

Aceasta istorie a doua orase ii costa pe contribuabilii europeni 180 de milioane de euro pe an. Evident ca aceasta practica are numerosi detractori, si, lucru notabil, chiar din randurile deputatilor, care sunt in total in numar de 754, reprezentandu-i pe alegatorii din cele 27 de state membre ale UE.

Unul din cei mai vehementi critici in acest sens este liberal-democratul britanic Edward McMillan-Scott.

"Daca liderii europeni chiar sunt seriosi in privinta eficientei si a combaterii risipei - si mai ales in interiorul institutiilor europene -, atunci un Parlament European cu un singur sediu constituie un punct de plecare", a scris britanicul impreuna cu alti trei europarlamentari intr-o scrisoare publicata in cotidianul De Standaard care apare la Bruxelles: "Cetateni europeni si mai mult de jumatate din Parlamentul European cer ca acest circ itinerant sa inceteze".

Acest apel le-a fost adresat direct liderilor celor 27 care se reunesc in capitala belgiana pentru a dezbate bugetul de cheltuieli comunitar pe perioada 2014-2020. In acest interval, potrivit lui McMillan-Scott, deplasarile lunare Bruxelles-Strasbourg-Bruxelles vor costa 1,2 miliarde de euro si in plus vor emite in aer 133.000 tone de dioxid de carbon.

Totusi, de ce sunt tolerate aceste costisitoare turnee intr-o era a austeritatii? Pe scurt, motivul este Franta.

Guverne franceze succesive au refuzat sa-si abandoneze orasul de pe Rin in favoarea organizarii reuniunilor PE la Bruxelles, care gazduieste Comisia Europeana, presedintia Consiliului European, zeci de centre de reflectie, ambasade si armate intregi de lobbyisti. Vineri, presedintele francez, Francois Hollande, a reiterat ca o modificare a tratatului UE prin care reuniunile PE sa se desfasoare toate la Bruxelles nu va avea loc.

Asemenea predecesorilor sai, Francois Hollande sustine ca soarta Parlamentului European a fost pecetluita la negocierile din 1992 la care sediile a zeci de institutii ale UE au fost "alocate" unor orase diferite, intre care Luxemburg, Copenhaga, Frankfurt si Parma. Si in conditiile in care Belgia a construit in capitala sa un urias sediu parlamentar, opozitia Frantei fata de Bruxelles a lasat PE sa rataceasca intre cele doua orase.

McMillan-Scott si altii se plang si de faptul ca doar sase capitale ale UE au legaturi aeriene cu Strasbourg, ca hotelurile din orasul francez cresc tarifele "cu o medie de 100%" in cursul sesiunilor plenare si, in plus, cladirea care gazduieste Parlamentul European la Strasbourg prezinta riscuri in privinta sigurantei.

In ultimii ani, sprijinul pentru gazduirea permanenta a PE la Bruxelles a cunoscut o intensificare. La 23 octombrie, 75% dintre membrii Parlamentului au adoptat o rezolutie in care le cer guvernelor din Uniune sa rezolve aceasta problema inainte de vacanta de vara. In plus, o petitie online pe aceeasi tema a fost semnata de 1,27 milioane de europeni.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Parlament European Strasbourg, #cheltuieli deplasari parlamentari europeni , #buget