Agenda liderilor UE, înaintea unei importante reuniuni continentale: de la criza energetică, la respectarea statului de drept

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 22:44
1236 citiri
Agenda liderilor UE, înaintea unei importante reuniuni continentale: de la criza energetică, la respectarea statului de drept
Summit UE la Bruxelles FOTO: europa.eu

Evoluția Covid, în condițiile în care „cifrele pandemiei sunt în creștere în unele state membre", și combaterea dezinformării pe acesta subiect se află pe agenda reuniunii Consiliului European, din 21-22 octombrie, de la Bruxelles. Liderii europeni vor discuta și despre majorarea prețurilor la energie, siguranța cibernetică și transformarea digitală a Europei, migrația și securitatea frontierelor.

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană vor discuta setul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a publicat săptămâna trecută şi în care se preciza că Bruxellesul va analiza şi opţiunile pe termen lung pentru a răspunde la şocul creşterii preţurilor.

Majoritatea ţărilor UE au elaborat deja planuri de urgenţă pentru a-şi proteja consumatorii de creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale, inclusiv reduceri de taxe şi subvenţii pentru gospodăriile defavorizate, iar joi liderii europeni vor încuraja şi alte state să facă acelaşi lucru.

O variantă preliminară a concluziilor summitului, consultată de Reuters, invită ţările membre să utilizeze de urgență setul de măsuri prezentate de Comisia Europeană "pentru a oferi un ajutor pe termen scurt celor mai vulnerabili consumatori și a sprijini companiile europene".

Însă când vine vorba de măsuri pe termen lung, există diferenţe mari de opinie cu privire la măsurile care se impun.

"Statele membre sunt foarte divizate. Nu există o viziune comună cu privire la ce trebuie făcut exceptând să urmeze recomandările Comisiei şi să utilizeze măsuri naţionale pentru a ajuta consumatorii vulnerabili. Însă dincolo de aceasta, nu există absolut niciun acord", a declarat un diplomat european.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au atins valori record în contextul în care livrările limitate au coincis cu ieşirea economiilor din pandemia de COVID-19, ceea ce a majorat facturile consumatorilor.

O serie de ţări precum Spania, Italia şi Grecia vor ca UE să răspundă la această criză cu modificări de reglementare. Aceste ţări propun achiziţii comune de gaze naturale pentru ţările UE pentru formarea unei rezerve strategice precum şi decuplarea preţurilor la electricitate de costul gazelor naturale utilizate pentru producţia de electricitate.

În schimb, alte state precum Germania şi Belgia sunt reticente la ideea de a modifica reglementările ca răspuns a ceea ce ele consideră că este o criză temporară. Comisia Europeană se aşteaptă ca preţurile să se stabilizeze la un nivel mai redus în luna aprilie 2022.

Documentul preliminar consulat de Reuters nu include nicio recomandare de acţiune concretă, astfel că, cel mai probabil, Summitul de joi al liderilor europeni va preda ştafeta miniştrilor europeni ai Energiei, care vor avea o reuniune de urgenţă în data de 26 octombrie.

Într-o notă pregătitoare elaborată înaintea acelei reuniuni, consultată de asemenea de Reuters, se menţionează că miniştrii vor discuta "ce măsuri viitoare ar putea fi avute în vedere, la nivelul UE cât şi la nivelul statelor membre, inclusiv utilizarea instrumentelor financiare ale UE".

Explozia preţurilor a scos la lumină unele tensiuni mai vechi existente între statele membre cu privire la politicile blocului comunitar destinate combaterii schimbărilor climatice, o dovadă în acest sens fiind solicitările formulate săptămâna aceasta de Polonia pentru a amâna sau întârzia unele măsuri de înverzire avute în vedere de Bruxelles. Însă diplomaţii europeni susţin că Polonia este izolată cu privire la acest dosar, celelalte state apreciind că preţurile ridicate la gaze ar trebui să urgenteze tranziţia Europei la energiile regenerabile.

Statul de drept

Liderii UE vor lua în discuție și problema sancționării statelor care nu respectă statul de drept. După ce eurodeputații au anunțat că vor da în judecată Comisia Europeană pentru a o constrânge să pună în aplicare noul mecanism care leagă furnizarea fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept, o procedură care ar putea viza mai ales Polonia. Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut serviciului juridic să pregătească această acţiune în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), într-o scrisoare care acordă Comisiei Europene termen până la 2 noiembrie pentru a pune în aplicare noua reglementare.

#Uniunea Europeana, #summit UE, #lideri, #criza energetica, #criza covid, #stat de drept , #stiri Consiliul European