Basescu: E primul Consiliu fara limita de timp, nu exclud sa nu ajungem la o solutie

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 15:36
2771 citiri
Basescu: E primul Consiliu fara limita de timp, nu exclud sa nu ajungem la o solutie
Foto: Digi24

Presedintele Traian Basescu a sustinut, miercuri, o declaratie de presa pe Aeroportul Henri Coanda, la plecarea catre Consiliul European. Seful statului a vorbit despre negocierile premergatoare reuniunii, dar si despre necesitatea ca Romania sa faca ceea ce declara in ceea ce priveste bugetul.

"O sa particip cu o delegatie la Consiliul European care se va desfasura, sa speram, doar joi si vineri, ceea ce ar insemna gasirea unei solutii. E primul consiliu fara limita de timp", a declarat seful statului, reamintind ca ultima oara cand s-a intamplat astfel a fost in decembrie 2006, cand s-a stabilit bugetul 2007-2013.

Traian Basescu a recunoscut ca va fi o negociere dificila.

"Pot sa va spun, din contactele pe care le-am avut cu mare parte dintre membrii Consiliului European, ca toti au nemultumiri dar exista dorinta de a se ajunge la o intelegere negociata care sa rezolve, in linii mari, acomodarea interesului national cu interesul major al mentinerii unei Europe unite. Azi-noapte am avut ultimele discutii, inclusiv cu Marea Britanie.

Nu exclud posibilitatea ca la acest consiliu sa nu ajungem la o solutie, nu este exclusa aceasta varianta, dar parerea mea este ca toti vor sa ajungem la o solutie sau aproape toti", a declarat presedintele.

Totodata, acesta a precizat ca l-a informat pe presedintele Herman Van Rompuy despre pozitia Romaniei, ca si pe o "mare parte a partenerilor". Astfel, in ceea ce priveste propunerea acestuia, de reducere a bugetului cu 75-80 de miliarde, "lucrurile trebuiesc negociate".

Traian Basescu a mai spus ca pozitia sa a fost corelata cu cea a ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, sustinuta in cadrul Consiliului Afaceri Generale, si a reamintit ca pozitia Romaniei de negociere este dificila dupa "derapajele inregistrate in vara", dar si din cauza absorbtiei reduse pe fondurile de coeziune.

Cum trebuie citit bugetul

In aceasta privinta, Traian Basescu a subliniat ca atat in Comisia Europeana, cat si in Consiliul European, exista "un singur mod de a citi executia bugetului" in ceea ce priveste nivelul de absorbtie, iar acesta tine de sumele care au fost "virate acasa".

"Fac aceste precizari pentru corecta informare a celor care fac sau vor face analize. Sunt facturi care asteapta sa fie platite, daca vor fi aprobate, daca documentatia va fi corecta, dar nivelul de absorbtie astazi inainte de runda finala a negocierilor pentru buget este 9,72 miliarde euro(...)

Ca participant la adoptarea bugetului pe care il executam (2007 - 2013), cifrele exacte alocate Romaniei sunt:

- la plati directe in agricultura - 5,586 miliarde euro

- la dezvoltare rurala - 8,124 miliarde euro

- pentru politica de coeziune -19,667 miliarde euro

In total 33, 377 miliarde euro, care pe parcurs au fost sau sunt indexati cu inflatia", a declarat Traian Basescu.

Trebuie sa fim credibili in fata natiunilor din UE

Presedintele a mai spus ca este fundamental sa punem "intr-un fel sau altul, semnul egal intre ce declaram ca oameni politici si ce facem cand avem in fata cel mai important instrument de a face ceea ce declaram", precizand ca in Uniunea Europeana cei trei termeni care ar trebui sa se reflecte in buget sunt coeziune, reducerea decalajelor si solidaritate.

"Pe de alta parte, donatorii sunt intr-o situatie dificila, e recesiune peste tot. Sunt niste principii ale UE care ne obliga, pentru a fi credibili in fata natiunilor din UE, sa apropiem cat mai mult actiunea concreta de declaratii", a adaugat seful statului.

In incheiere, Traian Basescu a declarat ca nu este pesimist, dar acest lucru il caracterizeaza "si in cele mai dificile momente".

Intrebat de jurnalisti daca a primit mandat din partea Guvernului, asa cum s-a adoptat prin rezolutie, marti, in parlament, Traian Basescu a raspuns ironic: "Deocamdata nu, dar poate vine pe fax".

De asemenea, intrebat de ce a insistat sa mearga la Consiliul European, presedintele a spus ca nu avea dreptul sa aleaga, conform Constitutiei.

"Aveti impresia ca aveam vreo justificare a doua zi dupa Consiliu sa spun 'Nu am fost pentru ca am preferat sa imi deleg o competenta'? E o chestiune de obligatie care rezulta din Constitutie(...) Cum v-ati uita la un comandant de nava care, in vreme de furtuna sau in incendiu, lasa pe puntea de comanda ofiterul de cart ?", a spus acesta razand.

Salut decizia CCR in cazul Diaconu

Pe de alta parte, presedintele a tinut sa salute decizia Curtii Constitutionale de miercuri, referitoare la incetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu.

"As vrea sa salut decizia de azi a CCR care a pus justitia deasupra deciziilor politice, fie si ale parlamentului, si poate in perioada imediat urmatoare se vor face progrese care sa ne ajute in crearea aprecierii ca Romania este stat de drept. Inclusiv polticienii sa inteleaga asta, nu numai oamenii care nu sunt in politica.

Sper ca si Camera Deputatilor sa gaseasca resurse ca inainte de terminarea mandatului sa rezolve si blocajele asezate in fata justitiei", a afirmat presedintele, referindu-se la avizele de urmarire penala in cazul fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Basescu Consiliul European, #Basescu buget 2013 2020, #Basescu negocieri Consiliu, #Basescu Diaconu Curtea Constitutionala , #Traian Basescu