Drumul mortilor care ne desparte de UE (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 23:55
8859 citiri
Drumul mortilor care ne desparte de UE (Opinii)
Foto: presidency.ro

In timp ce romanii invata de la americani sa rupa usile supermarketurilor de Black Friday, manati de iluzia ca dau lovitura vietii daca platesc mai putin cu 5% pentru o plasma de care nu au nevoie, cu bani care nu sunt ai lor si pentru care inca nu au muncit - la Bruxelles viitorul Batranului Continent incepe sa sune tot mai prost si sa dea fiori.

Nici macar bunavointa marelui contributor Germania nu mai ajuta, cand spectrul falimentului unei idei tinde sa puna stapanire pe gandurile tuturor.

Liderii statelor din Uniunea Europeana s-au despartit dupa summit-ul de la Bruxelles intelegandu-se ca nu s-au inteles. Un lucru deloc rau, avand in vedere multimea de variante infinit mai proaste cu care ar fi putut sa se intoarca la casele lor.

Doar la prima strigare au disparut din bugetul UE pentru perioada 2013-2020 nu mai putin de 100 de miliarde de euro. Depinde si din ce unghi privim reducerea. Traian Basescu, de exemplu, mai-mai ca nu ne spune ca, in realitate, Romania a castigat si va castiga si mai mult decat orice alt stat, indiferent cate miliarde vor fi taiate.

Din gura presedintelui am aflat, asadar, ca agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere graduala de cel putin 5 miliarde de euro. O victorie cat toata infrangerea intalnirii.

De data asta, Traian Basescu nu are decat vina de a se afla in locul nepotrivit, la momentul cel mai nefericit cu putinta. Capcana sau nu din partea lui V. Ponta, prezenta presedintelui la Bruxelles nu avea cum sa se sfarseasca bine din moment ce intalnirea liderilor europeni s-a finalizat fara niciun semn bun.

Uniunea Europeana se afla intr-un punct dificil, de unde orice este posibil sa urmeze. Criza economica prelungita si scapata de sub orice control sau previziune face statele puternice sa incerce sa isi conserve bunastarea, iar pe cele mai sarace sa se uneasca in jurul principiilor fondatoare.

Atat timp cat Uniunea Europeana nu va avea o fiscalitate unitara, un buget unic si o armonizare mult mai puternica a sistemului bancar, problemele monedei unice nu vor inceta sa dea batai de cap tuturor membrilor.

In jocul asta Romania pur si simplu nu exista, pentru simplul motiv ca nu avem resurse nici macar pentru a lua gratis banii care ni s-au alocat, daramite sa ne punem problema unui plan national de dezvoltare care sa rezolve cel putin urgentele cele mai dureroase, care accentueaza saracia si dezintegrarea economica si sociala.

Un studiu recent, prezentat de cotidianul Gandul, arata ca Romania a pierdut doar anul trecut aproape 4 miliarde de euro, iar in ultimii 10 ani peste 50 de miliarde, din cauza accidentelor rutiere, in perioada 2001 - 2011 pierzandu-si viata pe soselele noastre gaurite peste 27.000 de persoane.

In principal, vina cea mai mare pentru aceste cifre uluitoare o poarta lipsa infrastructurii rutiere, autostrazile inexistente, sosele bortelite si infundate si parc auto inca foarte vechi in comparatie cu media statelor europene.

De ce nu am fost in stare sa construim in 23 de ani nicio autostrada, de exemplu, care sa traverseze tara de la un capat la altul, e un lucru stiut. Coruptia din sistem, lipsa de viziune a politicienilor, complicitatea lor cu sistemul mafiot si, nu in ultimul rand, batjocora fata de programele si fondurile Uniunii Europene puse la dispozitie taman pentru a diminua aceste diferente economice si sociale.

Daca statele mai sarace ale UE - Grecia, Portugalia sau Spania - au stiut sa se foloseasca din plin de banii comunitatii pentru a-si pune la punct infrastructura de transport, noi nu am putut sa facem din ei nimic mai mult decat terenuri de fotbal in panta, piscine in sate parasite, parcuri in paduri si sali de sport in orase populate doar de femei in varsta. Acolo tinerii si barbatii plecati la munca in strainatate se intorc pentru a-si risca viata pe drum.

Asta a fost insa viziunea de dezvoltare a guvernelor din timpul mandatelor lui Traian Basescu, deloc de mirat daca e sa ne amintim ca tot presedintele era cel care, in calitatea sa de ministru al Transporturilor, decreta la sfarsitul anilor '90 ca Romania nu are nevoie de autostrazi.

Iar cand viziunea unui singur om se pogoara asupra unei intregi natiuni exista riscul sa aiba si astfel de consecinte. Dincolo de tragedia in sine, e bine ca exista cel putin cativa care gasesc implinirea in condamnarea comunismului.

Altfel, sa nu ne facem iluzii. Statele Unite ale Europei isi vor apara saracia si nevoile si se vor purta cu noi precum Dumnezeu: ne da (cat ne-o mai da), insa nu ne baga-n traista.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#summit Bruxelles buget UE, #Traian Basescu presedinte negociator, #infrastructura transporturi fonduri UE , #Traian Basescu