Întâlnire NATO importantă la București. Ce discută membrii convocați. Rusia ar putea fi adusă în situația Coreii de Nord

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 19:41
4854 citiri
Întâlnire NATO importantă la București. Ce discută membrii convocați. Rusia ar putea fi adusă în situația Coreii de Nord
Precedenta întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic a avut la Bruxelles, pe 17 octombrie FOTO Hepta

Consiliul Nord-Atlantic al NATO se întâlnește luni, 28 noiembrie, la București.

Întâlnirea este rezervată miniștrilor de externe ai țărilor aliate, cei care compun consiliul organizației, potrivit articolului 9 al tratatului de constituire.

Hari Bucur-Marcu, expert în securitate, apărare și alianțe militare, precizează că acest consiliu "se întrunește săptămânal sau imediat, de câte ori este nevoie, la nivelul reprezentanților permanenți, precum și de două ori pe an, sau oricând este nevoie, la nivelul miniștrilor de externe și (separat) ai apărării, din statele membre ale Alianței".

Pe ordinea de zi a întâlnirii de la București sunt mai multe puncte referitoare la invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Bănuiesc că se vor lua decizii privind, pe de o parte, asistența pe care NATO o va da Ucrainei, pentru atenuarea crizei umanitare generate de Moscova, prin crimele de război deliberate, săvârșite asupra populației, obiectivelor și infrastructurii civile, în prag de iarnă.

Și pe de cealaltă parte, se vor adopta noi măsuri cu caracter militar, atât pentru sprijinirea efortului ucrainenilor, de a-și apăra cu arma în mână patria, cât și pentru întărirea în continuare a așa-zisului flanc estic al Alianței, mai ales prin descurajarea oricăror intenții moscovite, de a lovi hibrid (convențional militar Rusia nu are capacități de lovire cu succes a niciunui aliat) statele aliate din prima proximitate, respectiv Țările Baltice, Polonia și România. Și în curând Finlanda", mai scrie Hari Bucur-Marcu, într-o postare pe Facebook.

Expertul militar mai explică și în ce condiții ar putea interveni NATO militar contra Rusiei.

"NATO ar dori cu siguranță să facă mai mult. Ar dori (și ar avea toate capabilitățile necesare să o facă) cu siguranță să intervină militar în război și să curme definitiv posibilitatea Rusiei de a mai lovi obiective civile și de a mai anihila elemente de civilizație occidentală, din națiunea ucraineană.

Dar NATO nu poate face ce și-ar dori, în interiorul actualei ordini mondiale, edificată pe Carta Națiunilor Unite.

Ca să intervină, NATO are neapărată nevoie de un mandat. Dar, atâta timp cât agresorul criminal de război este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, este exclus ca acel Consiliu de Securitate să dea cuiva vreun mandat de acțiune militară împotriva sa.

Este drept că, în alte cazuri, NATO a acționat fără mandat ONU, dar a făcut-o în interiorul Cartei și cu argumente de urgență umanitară, ONU fiind doar notificată, prin secretarul său general. În cazul Ucrainei însă nu este posibil, deoarece Putin a amenințat cu folosirea armei nucleare, dacă ar interveni militar cineva din afară, în favoarea guvernului de la Kiev", mai scrie Hari Bucur-Marcu.

"Situația este similară cu cea a polițistului care ar trebui să intervină pentru curmarea unei serii de crime, dar nu o poate face fără încălcarea legii, deoarece criminalul este cel care ar trebui să îi dea polițistului mandatul de arestare a sa.

Situație evident paradoxală, creată în mod intenționat de Moscova, care denunță actuala ordine mondială ca fiind caducă și inoperabilă, dar se prevalează în același timp de prevederile acestei ordini mondiale, pentru a preveni orice ripostă internațională la agresiunea și crimele sale.

Toată lumea civilizată este de acord că soluția la această situație, care pune în cumpănă viața a milioane de civili nevinovați și neînarmați, din Ucraina, stat independent și suveran, fondator al ONU, este izolarea în continuare a Federației Ruse.

Până acolo unde va deveni o nouă Coree de Nord, mult mai extinsă teritorial și ceva mai populată.

Iar izolarea în continuare a Rusiei ar putea fi un punct pe agenda Consiliului Nord-Atlantic, întrunit la București, în formatul miniștrilor de externe", explică expertul în securitate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#consiliul NATO Rusia, #nato bucuresti, #decizii nato bucuresti , #NATO