"Cumintenia Pamantului" este expusa la Muzeul National Cotroceni, intr-un circuit deschis publicului

Sambata, 19 Martie 2016, ora 12:36
7768 citiri
"Cumintenia Pamantului" este expusa la Muzeul National Cotroceni, intr-un circuit deschis publicului
Foto: Facebook / Vlad Alexandrescu

Opera lui Constantin Brancusi, "Cumintenia Pamantului", expusa la Muzeul National Cotroceni, se afla in circuitul de vizitare al institutiei si poate fi vazuta de oricine, cu programare prealabila, telefonica sau online, a declarat istoricul si muzeograful Stefania Dinu.

"Oricine isi poate face programare pentru a vedea 'Cumintenia Pamantului'. Ea se afla in circuitul de vizitare al Muzeului Cotroceni, nu se face o vizita speciala pentru aceasta. Programarile se pot face din timp, telefonic sau online", a declarat reprezentantul institutiei pentru agentia de presa News.ro/

"In week-end este mai aglomerat, dar nu exista restrictii pentru a vedea opera lui Brancusi. Publicul poate face si fotografii", a adaugat aceasta.

Programarile pentru vizite se fac la numarul de telefon: 021.317.31.06 sau la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro.

"'Cumintenia Pamantului' nu este ascunsa publicului, din contra, ea poate fi vazuta in circuitul normal de vizitare, fiind asezata in anticamera Reginei Maria. Brancusi a expus-o pentru prima data la Bucuresti, in 1910, in cadrul unei expozitii organizate de 'Tinerimea artistica'", a precizat istoricul Stefania Dinu.

Povestea "Cuminteniei Pamantului" - Mostenitor: Bunicul punea cheile in bratele ei si spunea "tu sa pazesti casa"

Opera "Cumintenia Pamantului" a fost realizata in 1907. Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910, la Bucuresti. Sculptura este clasata in categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural national.

Paula Ionescu si Irina Voicila, fiicele lui Gheorghe Romascu, au inceput demersul pentru recuperarea sculpturii de la stat, in 2001. Irina Voicila a decedat, iar mostenitoarea sa este Alina Serbanescu.

Procesul dintre mostenitori si statul roman a durat din anul 2001 pana in 2010. Procesul de predare a operei a durat alti doi ani. In noiembrie 2012, lucrarea a fost mutata de la MNAR la Muzeul Cotroceni.

Sculptura a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemptiune. Statul a facut mai multe oferte, cea mai recenta dintre ele luni, cand proprietarii au acceptat suma de 11 milioane de euro. Din aceasta, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala, dupa cum a explicat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Dati un leu pentru "Cumintenia Pamantului": Statul vine cu o parte din bani, restul trebuie stransi

Cumintenia Pamantului, vanduta fara casa de licitatii: De ce renunta Artmark

Constantin Brancusi s-a nascut pe 19 februarie 1876, la Hobita, judetul Gorj. A absolvit, in 1902, Scoala de bellearte din Bucuresti, iar in 1906 si-a expus pentru prima data lucrarile la Societe Nationale des Beaux-Arts si la Salon d'Automne din Paris. In 1907, a fost prezentata prima versiune a "Sarutului", care a stat la baza lucrarii "Poarta Sarutului", care face parte din ansamblul de la Targu-Jiu, alaturi de "Coloana infinitului" si "Masa Tacerii".

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului roman, decedat pe 16 martie 1957, la Paris, se afla "Rugaciunea", "Cumintenia Pamantului" si "Domnisoara Pogany".

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...