De ce nu a intrat Brancusi pe lista UNESCO: Ministrul Culturii a venit cu o scuza

Luni, 20 Iulie 2015, ora 08:22
8519 citiri
De ce nu a intrat Brancusi pe lista UNESCO: Ministrul Culturii a venit cu o scuza
Foto: Facebook/Ionut Vulpescu

Dupa ce comitetul UNESCO a respins introducerea ansamblului Brancusi de la Targu Jiu in patrimoniul mondial, iar in presa au aparut relatari legate de modul total neprofesionist in care a fost facut dosarul de catre autoritatile romane, ministrul Culturii are o scuza.

Ionut Vulpescu sustine ca, fara acest dosar, asa prost facut cum era, ar fi existat riscul ca ansamblul Brancusi sa nu mai fie inclus vreodata pe lista UNESCO.

"Ansamblul monumental Calea Eroilor de la Targu Jiu nu a fost respins. Romania a restras proiectul (...) Primisem recomandare de neinscriere, nu de respingere. Daca nu faceam asta, exista riscul ca ansamblul sa nu mai fie inclus vreodata pe lista UNESCO. A fost o decizie corecta, urmand ca in perioada urmatoare sa refacem dosarul, cu sanse, pentru ca valoarea universala a operei a fost recunoscuta", a declarat ministrul Culturii, duminica seara, la Digi24.

Aberatia zilei: Umilit inca o data de statul roman

"Dosarul a fost trimis in octombrie 2014, sunt lucruri din urma, noi din 1990 incercam acest lucru si cred ca trebuie sa facem mai mult. Noi consideram ca numele noastre mari din cultura - Brancusi, Eliade, Eminescu se promoveaza. Ei se promoveaza singuri, dar noi, ca stat, trebuie sa facem mai mult pentru a le promova opera", a explicat Vulpescu.

Ministrul insa nu a avansat vreun nou termen legat de cand va fi depus alt dosar pentru introducerea operelor lui Brancusi in patrimoniul UNESCO.

Ansamblul Brancusi din Targu Jiu, alcatuit din Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana fara de Sfarsit, nu va fi inscris pe Lista Patrimoniului Mondial, fiind notat de comitetul UNESCO cu cea mai mica nota posibila.

Astfel, expertii din Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, reuniti recent la Bonn, au apreciat ca ansamblul nu formeaza un tot unitar, nu da dovada de autenticitate si nici nu este o opera de geniu

Site-ul de monitorizare a patrimoniului Archaeoheritage.ro arata ca de elaborarea dosarului s-au ocupat oameni care ne pricep la opera lui Brancusi, printre acestia numarandu-se si cei care au tolerat spalarea cu jet de apa a Portii Sarutului.

Decizia UNESCO s-a bazat pe un raport de evaluare intocmit de Consiliul International al Monumentelor si Siturilor - ICOMOS, dupa o vizita facuta la Targu Jiu de catre un expert francez, dar si pe baza dosarului de admitere, intocmit de Institutul National al Patrimoniului, plin de erori.

De exemplu, a fost folosita denumirea "Ansamblul Monumental de la Targu Jiu", care nu include numele celebrului sculptor, iar obiectivul a fost prezentat simplu, ca monument funerar, comemorativ, dedicat memoriei soldatilor morti in luptele purtate in 1916.

Expertii ICOMOS au apreciat ca specialistii romani au facut "comparatii superficiale cu bunuri deja inscrise", ca de exemplu cu "Liberty Memorial", din Kansas, sau cu "ANZAC War Memorial", din Sydney.

De asemenea, specialistii romani nu au demonstrat influenta artistica pe care acest ansamblu ar fi avut-o asupra monumentelor comemorative realizate ulterior pe mapamond.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Brancusi patrimoniu UNESCO, #Brancusi dosar UNESCO, #Brancusi respins lista UNESCO , #capodopere