De ce nu a intrat Brancusi pe lista UNESCO: Ministrul Culturii a venit cu o scuza

Luni, 20 Iulie 2015, ora 08:22
8052 citiri
De ce nu a intrat Brancusi pe lista UNESCO: Ministrul Culturii a venit cu o scuza
Foto: Facebook/Ionut Vulpescu

Dupa ce comitetul UNESCO a respins introducerea ansamblului Brancusi de la Targu Jiu in patrimoniul mondial, iar in presa au aparut relatari legate de modul total neprofesionist in care a fost facut dosarul de catre autoritatile romane, ministrul Culturii are o scuza.

Ionut Vulpescu sustine ca, fara acest dosar, asa prost facut cum era, ar fi existat riscul ca ansamblul Brancusi sa nu mai fie inclus vreodata pe lista UNESCO.

"Ansamblul monumental Calea Eroilor de la Targu Jiu nu a fost respins. Romania a restras proiectul (...) Primisem recomandare de neinscriere, nu de respingere. Daca nu faceam asta, exista riscul ca ansamblul sa nu mai fie inclus vreodata pe lista UNESCO. A fost o decizie corecta, urmand ca in perioada urmatoare sa refacem dosarul, cu sanse, pentru ca valoarea universala a operei a fost recunoscuta", a declarat ministrul Culturii, duminica seara, la Digi24.

Aberatia zilei: Umilit inca o data de statul roman

"Dosarul a fost trimis in octombrie 2014, sunt lucruri din urma, noi din 1990 incercam acest lucru si cred ca trebuie sa facem mai mult. Noi consideram ca numele noastre mari din cultura - Brancusi, Eliade, Eminescu se promoveaza. Ei se promoveaza singuri, dar noi, ca stat, trebuie sa facem mai mult pentru a le promova opera", a explicat Vulpescu.

Ministrul insa nu a avansat vreun nou termen legat de cand va fi depus alt dosar pentru introducerea operelor lui Brancusi in patrimoniul UNESCO.

Ansamblul Brancusi din Targu Jiu, alcatuit din Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana fara de Sfarsit, nu va fi inscris pe Lista Patrimoniului Mondial, fiind notat de comitetul UNESCO cu cea mai mica nota posibila.

Astfel, expertii din Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, reuniti recent la Bonn, au apreciat ca ansamblul nu formeaza un tot unitar, nu da dovada de autenticitate si nici nu este o opera de geniu

Site-ul de monitorizare a patrimoniului Archaeoheritage.ro arata ca de elaborarea dosarului s-au ocupat oameni care ne pricep la opera lui Brancusi, printre acestia numarandu-se si cei care au tolerat spalarea cu jet de apa a Portii Sarutului.

Decizia UNESCO s-a bazat pe un raport de evaluare intocmit de Consiliul International al Monumentelor si Siturilor - ICOMOS, dupa o vizita facuta la Targu Jiu de catre un expert francez, dar si pe baza dosarului de admitere, intocmit de Institutul National al Patrimoniului, plin de erori.

De exemplu, a fost folosita denumirea "Ansamblul Monumental de la Targu Jiu", care nu include numele celebrului sculptor, iar obiectivul a fost prezentat simplu, ca monument funerar, comemorativ, dedicat memoriei soldatilor morti in luptele purtate in 1916.

Expertii ICOMOS au apreciat ca specialistii romani au facut "comparatii superficiale cu bunuri deja inscrise", ca de exemplu cu "Liberty Memorial", din Kansas, sau cu "ANZAC War Memorial", din Sydney.

De asemenea, specialistii romani nu au demonstrat influenta artistica pe care acest ansamblu ar fi avut-o asupra monumentelor comemorative realizate ulterior pe mapamond.

Citește și:
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan acuză compania OMV Petrom că ”în momentul ăsta nu doreşte” ca România să devină jucător regional în domeniul energetic. El susţine că OMV Petrom...
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
Liberalii au transmis vineri că susţin scăderea taxării muncii şi creşterea veniturilor, dar au subliniat că, în cazul în care este redusă taxarea muncii punându-se presiune pe mediul de...