De ce nu a intrat Brancusi pe lista UNESCO: Ministrul Culturii a venit cu o scuza

Luni, 20 Iulie 2015, ora 08:22
8519 citiri
De ce nu a intrat Brancusi pe lista UNESCO: Ministrul Culturii a venit cu o scuza
Foto: Facebook/Ionut Vulpescu

Dupa ce comitetul UNESCO a respins introducerea ansamblului Brancusi de la Targu Jiu in patrimoniul mondial, iar in presa au aparut relatari legate de modul total neprofesionist in care a fost facut dosarul de catre autoritatile romane, ministrul Culturii are o scuza.

Ionut Vulpescu sustine ca, fara acest dosar, asa prost facut cum era, ar fi existat riscul ca ansamblul Brancusi sa nu mai fie inclus vreodata pe lista UNESCO.

"Ansamblul monumental Calea Eroilor de la Targu Jiu nu a fost respins. Romania a restras proiectul (...) Primisem recomandare de neinscriere, nu de respingere. Daca nu faceam asta, exista riscul ca ansamblul sa nu mai fie inclus vreodata pe lista UNESCO. A fost o decizie corecta, urmand ca in perioada urmatoare sa refacem dosarul, cu sanse, pentru ca valoarea universala a operei a fost recunoscuta", a declarat ministrul Culturii, duminica seara, la Digi24.

Aberatia zilei: Umilit inca o data de statul roman

"Dosarul a fost trimis in octombrie 2014, sunt lucruri din urma, noi din 1990 incercam acest lucru si cred ca trebuie sa facem mai mult. Noi consideram ca numele noastre mari din cultura - Brancusi, Eliade, Eminescu se promoveaza. Ei se promoveaza singuri, dar noi, ca stat, trebuie sa facem mai mult pentru a le promova opera", a explicat Vulpescu.

Ministrul insa nu a avansat vreun nou termen legat de cand va fi depus alt dosar pentru introducerea operelor lui Brancusi in patrimoniul UNESCO.

Ansamblul Brancusi din Targu Jiu, alcatuit din Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana fara de Sfarsit, nu va fi inscris pe Lista Patrimoniului Mondial, fiind notat de comitetul UNESCO cu cea mai mica nota posibila.

Astfel, expertii din Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, reuniti recent la Bonn, au apreciat ca ansamblul nu formeaza un tot unitar, nu da dovada de autenticitate si nici nu este o opera de geniu

Site-ul de monitorizare a patrimoniului Archaeoheritage.ro arata ca de elaborarea dosarului s-au ocupat oameni care ne pricep la opera lui Brancusi, printre acestia numarandu-se si cei care au tolerat spalarea cu jet de apa a Portii Sarutului.

Decizia UNESCO s-a bazat pe un raport de evaluare intocmit de Consiliul International al Monumentelor si Siturilor - ICOMOS, dupa o vizita facuta la Targu Jiu de catre un expert francez, dar si pe baza dosarului de admitere, intocmit de Institutul National al Patrimoniului, plin de erori.

De exemplu, a fost folosita denumirea "Ansamblul Monumental de la Targu Jiu", care nu include numele celebrului sculptor, iar obiectivul a fost prezentat simplu, ca monument funerar, comemorativ, dedicat memoriei soldatilor morti in luptele purtate in 1916.

Expertii ICOMOS au apreciat ca specialistii romani au facut "comparatii superficiale cu bunuri deja inscrise", ca de exemplu cu "Liberty Memorial", din Kansas, sau cu "ANZAC War Memorial", din Sydney.

De asemenea, specialistii romani nu au demonstrat influenta artistica pe care acest ansamblu ar fi avut-o asupra monumentelor comemorative realizate ulterior pe mapamond.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Brancusi patrimoniu UNESCO, #Brancusi dosar UNESCO, #Brancusi respins lista UNESCO , #capodopere