Deputat PNL, atac la Ciolos: Suntem saraci pentru "Cumintenia pamantului", nu pentru stadioane in Teleorman

Joi, 17 Martie 2016, ora 23:05
3827 citiri
Deputat PNL, atac la Ciolos: Suntem saraci pentru "Cumintenia pamantului", nu pentru stadioane in Teleorman
Foto: Facebook/Vlad Alexandrescu

Presedintele Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, Gigel Stirbu, a afirmat joi ca saracia trebuie cantarita la fel si in cazul unei opere de tezaur si in cazul unui stadion de provincie, adaugand ca apreciaza faptul ca reprezentantii Guvernului au comunicat decizia de a exercita dreptul de preemptiune al statului roman asupra operei "Cumintenia pamantului".

"Apreciez faptul ca, dupa lungi dezbateri, reprezentantii Guvernului Romaniei, prin vocea prim-ministrului Dacian Ciolos, au comunicat decizia de a exercita dreptul de preemptiune al statului roman asupra operei de tezaur 'Cumintenia pamantului'.

Reamintesc ca, in calitate de deputat al PNL si presedinte al Comisiei pentru cultura din Camera Deputatilor, in luna noiembrie 2015, am depus un amendament la legea bugetului de stat pe 2016 in care solicitam alocarea a cinci milioane de euro pentru inceperea negocierilor cu proprietarii operei lui Brancusi, in vederea exercitarii dreptului de preemptiune. Desi colegii mei din Comisia pentru cultura au aprobat amendamentul, acesta a fost blocat in Comisia de buget-finante de unde am primit raspuns ca trebuie organizata o licitatie publica, dansii nerealizand, probabil, ca opera 'Cumintenia pamantului' este unicat", a precizat Stirbu, intr-un comunicat de presa remis joi.

"Cumintenia Pamantului" ramane statului roman, dar trebuie sa strangem bani. Cat ne costa sculptura

El a adaugat ca este convins de bunele intentii ale romanilor si de generozitatea lor de a contribui "cu bucurie" la o subscriptie publica destinata capodoperei lui Constantin Brancusi.

Dati un leu pentru "Cumintenia Pamantului": Statul vine cu o parte din bani, restul trebuie stransi

Ciolos despre "Cumintenia Pamantului": Suntem saraci, dar cu aceasta opera e "acum sau niciodata"

"Totusi, nu pot fi de acord cu motivele pentru care Guvernul a ales sa colecteze o parte din banii necesari prin subscriptie publica. In opinia mea, 'saracia' despre care vorbeste domnul Ciolos este relativa, iar conceptul il aplica selectiv.

Conform domniei sale, suntem 'saraci' cand este vorba de suplimentarea cu sase milioane de euro a bugetului destinat achizitiei operei de tezaur 'Cumintenia pamantului', insa nu suntem la fel de saraci atunci cand domnul viceprim-ministru Dancu aloca o suma dubla, 12 milioane de euro, pentru construirea a doua stadioane in acelasi judet, anume Teleorman", arata Stirbu.

Presedintele Comisiei de cultura mentioneaza ca subscriptia publica este un concept onorabil in Romania, iar cel mai notoriu exemplu este cel al contributiei pentru Ateneul Roman, cand Regele Carol I a fost prima persoana care a cumparat, din banii sai privati, 10.000 bilete pentru a da un exemplu romanilor.

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...