Ziare.com

Expozitie controversata dedicata lui Constantin Brancusi, la New York

de Florin Necula
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 19:49

   

Expozitie controversata dedicata lui Constantin Brancusi, la New York
O expozitie dedicata sculptorului de origine romana Constantin Brancusi, la o galerie din New York, a generat controverse din cauza acuzatiilor ca unele opere de arta nu ar fi autentice, ci doar copii.

Asfel, mai multi critici de arta sunt de parere ca lucrarile expuse la Paul Kasmin Gallery sunt replici si nu originale ale sculptorului, scrie Wall Street Journal.

Este vorba despre cinci mulaje de bronz care sunt reproduse dupa sculpturi originale din ghips, opere ale lui Brancusi, care sunt prezentate in expozitia cu pricina.

Dealer-ul din New York spera sa vanda anual una sau doua dintre cele cinci opere de arta, a caror valoare este evaluata la 2,5 milioane de dolari pentru fiecare.

Problema aparuta in cazul acestei expozitii este aceea ca nu toti sunt convinsi ca operele sunt autentice, iar expozitia a redeschis o dezbatere privind legitimitatea sculpturilor create dupa moartea unui artist.

Astfel, criticii acestor opere sustin ca Brancusi nu a autorizat niciodata crearea unor alte opere de arta, in testamentul sau, asa incat orice opera de arta aparuta dupa moartea sa nu este, potrivit criticilor, doar o neintelegere a naturii operei sale, ci si o copie alterata ce ameninta sa submineze mostenirea sculptorului si piata de profil.

Cele cinci sculpturi ale galeriei din New York au fost create legal, insa, fiind aprobate de fundatia care administreaza monstenirea lui Constantin Brancusi. Operele din bronz, realizate dupa mulaje din ipsos, au fost produse intre anii 1992 si 2010, langa Paris, in acelasi loc in care au fost create si opere de arta dupa cele ale lui Joan Miro, Alberto Giacometti sau Max Ernst.

Operele originale ale lui Constantin Brancusi, care insa nu apar des pe piata, pot ajunge la licitatii la preturi de peste 25 de milioane de dolari, iar un mulaj dupa o opera a sculptorului, realizata dupa moartea sa, ar putea ajunge si la o treime din pretul sculpturii originale, potrivit lui Paul Kasmin.

Si in cadrul celor cinci opere expuse la New York, patru sau cinci colectionari de arta si-au manifestat interesul pentru ele, iar Paulk Kasmin spera sa le poata vinde curand.

Acovatul fundatiei Brancusi din Paris, Jean-Jacques Neuer, a spus ca 22 dintre cele 70 de sculpturi din ghips care au ramas dupa moartea sculptorului, in atelierul lui din capitala franceza, au fost reproduse dupa moartea lui Brancusi.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5586 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mulaje, sculpturi,... whatever

Adica multi vad, putini pricep.

"...cinci mulaje de bronz care sunt reproduse dupa sculpturi originale din ghips, opere ale lui Brancusi...".

"Operele din bronz, realizate dupa mulaje din ipsos, au fost produse intre anii 1992 si 2010, ..."

"...22 dintre cele 70 de sculpturi din ghips care au ramas dupa moartea sculptorului (...), au fost reproduse dupa moartea lui Brancusi."

 

@felixthecat: "Adica multi vad, putini pricep"

Mai ales colectionarii de arta...care " si-au manifestat interesul pentru ele"...

Brancusi,"sculptor de origine romana"= ignoranta si prostia

jurnalistilor romani!
Daca nici,noi romanii,nu-l consideram pe Brancusi roman,ce sa mai vorbim de iesirea ambasadorului Frantei la Bucuresti care decreta peremptoriu:Brancusi este inainte de orice francez!!!!
De ce?
Brancusi s-a nascut in Romania ,
-a fost botezat crestin ortodox roman,
-si-a facut ucenicia si studiile artistice in tara,
-s-a inspirat din folclorul roman
-cel mai mare complex sculptural l-a ridicat in zona sa natala romaneasca
-toata viata a trait ca un taran roman,imbracat romaneste,gatindu-si bucate oltenesti,
-a fost inconjurat permanent de romani,inclusiv de cuplul care l-a ingrijit in ultimii ani ai vietii
-a refuzat scoala lui Rodin,creindu-si propria scoala,care a revolutionat sculptura mondiala,
-toata viata a trait cu pasaport roman cu exceptia ultimilor ani de viata,cand incetase de mult sa mai creeze ,acceptand un pasaport francez,pentru a putea lasa mostenire romanilor care l-au ingrijit,averea sa
si mai ales dupa ce "academia romana"dominata de proletcultismul impus in Romania de agentii "culturali"importati din URSS a refuzat oferta sa de a darui statului roman atelierul sau(expus acum la Centre Pompidou)
-si ca final insusi ritualul inmormantarii sale a avut loc in biserica romana din Paris,in rit ortodox roman!!!
Faptul ca a vut in ultimii ani ai vietii un carton marcat pasaport francez,i-a schimbat natura si mai ales spiritul roman?
Este Strawinski compozitor francez sau american,pentru ca a avut ambele cetatenii?
Majoritatea studiilor cinstite despre Brancusi si enciclopediile de arta etc.il considera roman!
Cum a fost de fapt!
De altfel majoritatea operelor brancusiene nu se mai afla in Franta ci in USA!
Cand vor pune mana pe carte "jurnalistii"romani sa invete subiectele despre care scriu atat de incompetent si lipsit de patriotism?Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor