Expozitie controversata dedicata lui Constantin Brancusi, la New York

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 19:49
6399 citiri
Expozitie controversata dedicata lui Constantin Brancusi, la New York
Foto: Ziare.com

O expozitie dedicata sculptorului de origine romana Constantin Brancusi, la o galerie din New York, a generat controverse din cauza acuzatiilor ca unele opere de arta nu ar fi autentice, ci doar copii.

Asfel, mai multi critici de arta sunt de parere ca lucrarile expuse la Paul Kasmin Gallery sunt replici si nu originale ale sculptorului, scrie Wall Street Journal.

Este vorba despre cinci mulaje de bronz care sunt reproduse dupa sculpturi originale din ghips, opere ale lui Brancusi, care sunt prezentate in expozitia cu pricina.

Dealer-ul din New York spera sa vanda anual una sau doua dintre cele cinci opere de arta, a caror valoare este evaluata la 2,5 milioane de dolari pentru fiecare.

Problema aparuta in cazul acestei expozitii este aceea ca nu toti sunt convinsi ca operele sunt autentice, iar expozitia a redeschis o dezbatere privind legitimitatea sculpturilor create dupa moartea unui artist.

Astfel, criticii acestor opere sustin ca Brancusi nu a autorizat niciodata crearea unor alte opere de arta, in testamentul sau, asa incat orice opera de arta aparuta dupa moartea sa nu este, potrivit criticilor, doar o neintelegere a naturii operei sale, ci si o copie alterata ce ameninta sa submineze mostenirea sculptorului si piata de profil.

Cele cinci sculpturi ale galeriei din New York au fost create legal, insa, fiind aprobate de fundatia care administreaza monstenirea lui Constantin Brancusi. Operele din bronz, realizate dupa mulaje din ipsos, au fost produse intre anii 1992 si 2010, langa Paris, in acelasi loc in care au fost create si opere de arta dupa cele ale lui Joan Miro, Alberto Giacometti sau Max Ernst.

Operele originale ale lui Constantin Brancusi, care insa nu apar des pe piata, pot ajunge la licitatii la preturi de peste 25 de milioane de dolari, iar un mulaj dupa o opera a sculptorului, realizata dupa moartea sa, ar putea ajunge si la o treime din pretul sculpturii originale, potrivit lui Paul Kasmin.

Si in cadrul celor cinci opere expuse la New York, patru sau cinci colectionari de arta si-au manifestat interesul pentru ele, iar Paulk Kasmin spera sa le poata vinde curand.

Acovatul fundatiei Brancusi din Paris, Jean-Jacques Neuer, a spus ca 22 dintre cele 70 de sculpturi din ghips care au ramas dupa moartea sculptorului, in atelierul lui din capitala franceza, au fost reproduse dupa moartea lui Brancusi.

Citește și:
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan acuză compania OMV Petrom că ”în momentul ăsta nu doreşte” ca România să devină jucător regional în domeniul energetic. El susţine că OMV Petrom...
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
Liberalii au transmis vineri că susţin scăderea taxării muncii şi creşterea veniturilor, dar au subliniat că, în cazul în care este redusă taxarea muncii punându-se presiune pe mediul de...