Expozitie controversata dedicata lui Constantin Brancusi, la New York

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 19:49
7064 citiri
Expozitie controversata dedicata lui Constantin Brancusi, la New York
Foto: Ziare.com

O expozitie dedicata sculptorului de origine romana Constantin Brancusi, la o galerie din New York, a generat controverse din cauza acuzatiilor ca unele opere de arta nu ar fi autentice, ci doar copii.

Asfel, mai multi critici de arta sunt de parere ca lucrarile expuse la Paul Kasmin Gallery sunt replici si nu originale ale sculptorului, scrie Wall Street Journal.

Este vorba despre cinci mulaje de bronz care sunt reproduse dupa sculpturi originale din ghips, opere ale lui Brancusi, care sunt prezentate in expozitia cu pricina.

Dealer-ul din New York spera sa vanda anual una sau doua dintre cele cinci opere de arta, a caror valoare este evaluata la 2,5 milioane de dolari pentru fiecare.

Problema aparuta in cazul acestei expozitii este aceea ca nu toti sunt convinsi ca operele sunt autentice, iar expozitia a redeschis o dezbatere privind legitimitatea sculpturilor create dupa moartea unui artist.

Astfel, criticii acestor opere sustin ca Brancusi nu a autorizat niciodata crearea unor alte opere de arta, in testamentul sau, asa incat orice opera de arta aparuta dupa moartea sa nu este, potrivit criticilor, doar o neintelegere a naturii operei sale, ci si o copie alterata ce ameninta sa submineze mostenirea sculptorului si piata de profil.

Cele cinci sculpturi ale galeriei din New York au fost create legal, insa, fiind aprobate de fundatia care administreaza monstenirea lui Constantin Brancusi. Operele din bronz, realizate dupa mulaje din ipsos, au fost produse intre anii 1992 si 2010, langa Paris, in acelasi loc in care au fost create si opere de arta dupa cele ale lui Joan Miro, Alberto Giacometti sau Max Ernst.

Operele originale ale lui Constantin Brancusi, care insa nu apar des pe piata, pot ajunge la licitatii la preturi de peste 25 de milioane de dolari, iar un mulaj dupa o opera a sculptorului, realizata dupa moartea sa, ar putea ajunge si la o treime din pretul sculpturii originale, potrivit lui Paul Kasmin.

Si in cadrul celor cinci opere expuse la New York, patru sau cinci colectionari de arta si-au manifestat interesul pentru ele, iar Paulk Kasmin spera sa le poata vinde curand.

Acovatul fundatiei Brancusi din Paris, Jean-Jacques Neuer, a spus ca 22 dintre cele 70 de sculpturi din ghips care au ramas dupa moartea sculptorului, in atelierul lui din capitala franceza, au fost reproduse dupa moartea lui Brancusi.

Un candidat la alegerile prezidențiale îi cere lui Călin Georgescu să îşi facă publică poziţia referitoare la legionari, după ce s-a spus că mama sa a fost membră a Mişcării Legionare
Un candidat la alegerile prezidențiale îi cere lui Călin Georgescu să îşi facă publică poziţia referitoare la legionari, după ce s-a spus că mama sa a fost membră a Mişcării Legionare
Daniel Funeriu, care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale, a reacţionat sâmbătă, 18 ianuarie, după dezvăluirile făcute de istoricul Florian Bichir, potrivit cărora mama...
Mama lui Călin Georgescu ar fi fost membră a Mişcării Legionare, arată arhiva CNSAS. Istoric: „Sunt documente oficiale, semnate de Aneta Popescu”
Mama lui Călin Georgescu ar fi fost membră a Mişcării Legionare, arată arhiva CNSAS. Istoric: „Sunt documente oficiale, semnate de Aneta Popescu”
Istoricul Florian Bichir a invocat sâmbătă, 18 ianuarie, la B1 Tv, mai multe documente despre care a afirmat că provin din arhiva CNSAS şi din care ar rezulta că mama lui Călin Georgescu,...
#expozitie Brancusi controverse, #expozitie opere ipsos Brancusi, #expozitie Brancusi New York , #capodopere
  1. Echipa lui Trump anunță mutarea care îl va năuci pe Putin: Atunci Rusia va veni singură la masa negocierilor
  2. Trump îl numește pe agentul care l-a protejat de gloanțe pentru a conduce Secret Service
  3. Cum a inspirat războiul din Ucraina o nouă inițiativă NATO pentru a-l descuraja pe Putin
  4. Justiţia din Coreea de Sud a prelungit detenţia preşedintelui suspendat din funcție. Susținătorii săi furioși au luat cu asalt tribunalul VIDEO
  5. Îndemnul fostului cancelar german Angela Merkel, înainte ca Donald Trump să ajungă la Casa Albă. „Un președinte special”
  6. Marile schimbări de la învestirea lui Donald Trump. Va fi primul președinte, de după Ronald Reagan, care nu-și depune jurământul în aer liber
  7. Un „mini cabinet” britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
  8. Cine este „manipulatorul” bisericii proruse din Ucraina, acuzat de trădare. A fost unul dintre cei mai bogați ucraineni și îi urmează instrucțiunile patriarhului Kirill
  9. Ucraina primește de la Marea Britanie un sistem de apărare antiaeriană mobil. Mai puțin costisitor decât Patriot
  10. Manifestație la Washington împotriva învestirii lui Donald Trump. „Un extremism cu adevărat oribil”