O fetita a vandalizat Coloana Infinitului: Ce risca familia si ce masuri ia Primaria ca sa protejeze operele

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 13:42
6417 citiri
O fetita a vandalizat Coloana Infinitului: Ce risca familia si ce masuri ia Primaria ca sa protejeze operele
Foto: Antena 3

Reprezentantii Primariei Targu Jiu spun ca vor depune plangere la Politie pentru distrugere, dupa ce o fetita de 12 ani a scrijelit un mesaj pentru prietena ei pe Coloana Infinitului, de fata fiind si parintii copilei, care au fost amendati cu 500 de lei.

Incidentul a avut loc duminica, iar fetita a scrijelit pe Coloana Infinitului urmatorul mesaj: "S+S=BFF (n.r. - best friends forever) ".

Viceprimarul din Targu Jiu Adrian Tudor a declarat marti ca, in urma incidentului, in perioada urmatoare va fi montat un sistem de monitorizare a operelor din Complexul Brancusi.

"Noi in momentul de fata lucram la un sistem de monitorizare a operelor, ce va fi legat la Politia Locala si la noi, la Centrul Brancusi. Ca solutie tehnica am stabilit sa fie montat un sistem de perimetrizare care sa ne avertizeze cand cineva se apropie de opere, in functie de distanta pe care o setam noi, si astfel vor fi avertizati cei de la Politia Locala ca cineva a patruns in perimetru.

De asemenea, exista si posibilitatea montarii de panouri prin care sa se interzica atingerea operelor, dar toate masurile trebuie discutate cu cei de la Ministerul Culturii", a precizat Adrian Tudor.

El a mai spus ca municipalitatea va trimite IPJ Gorj documentele de la Polita Locala si va depune si o plangere penala pentru distrugere.

"Este zgariat lacul protector al Coloanei. E greu de crezut ca s-a ajuns la fonta. (...)

S-a aplicat amenda maxima, de 500 lei, si se va face dosar penal pentru distrugere, noi transmitem toate documentele spre Politie.

Speram, astfel, prin fermitatea noastra, sa nu se mai intample astfel de lucruri. Este frapant faptul ca dupa incident, dupa ce mi-au explicat politistii locali, ca mama fetitei era indignata ca nu e un panou amplasat pe care sa fie mentionat faptul ca este interzisa scrierea pe operele de arta", a mai spus Adrian Tudor.

Distrugerea unor bunuri care fac parte din patrimoniul cultural se pedepeseste cu pana la 5 ani de inchisoare, potrivit Codului Penal, insa distrugerea presupune mai mult decat o simpla zgariere, asa ca ramane de vazut ce incadrare penala i se poate da faptei fetitei.

#primarie Targu Jiu plangere Coloana infinitului, #fetita vandalizat Coloana Infinitului pedeapsa, #plangere politie fetita scris Coloana Infinitului , #capodopere