Achizitia Cuminteniei Pamantului, o "bisnitareala" sau o "afacere" ? Un deputat propune extrageri speciale la LOTO

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 18:39
4670 citiri
Achizitia Cuminteniei Pamantului, o "bisnitareala" sau o "afacere" ? Un deputat propune extrageri speciale la LOTO
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PSD Madalin Voicu apreciaza ca subscriptia publica deschisa pentru "Cumintenia Pamantului" este "aproape o bisnitareala". In schimb, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu crede ca achizitia ar fi o "afacere" pentru statul roman.

Parlamentarii din Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor au adoptat, marti, un amendament la OUG 10/2016 privind achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului", potrivit caruia Guvernul va fi obligat sa plateasca diferenta de bani pana la 11 milioane de euro, indiferent de suma stransa pentru achizitionarea acesteia, insa amendamentul va fi supus votului in plen.

"In situatia in care la 30 septembrie nu se strang cei 6 milioane de euro din subscriptie publica, Guvernul va mari marja de 5 milioane pana la cuantumul sumei de 11 milioane ca acest bun de patrimoniu national sa fie cumparat. Deci, Guvernul are libertatea sa mareasca cuantumul de cinci milioane de euro", a declarat presedintele Comisiei de Cultura, Gigel Stirbu.

Deputatul Madalin Voicu a comentat spunand despre campania de subscriptie ca este "aproape o bisnitareala".

"Ca om de cultura, mie mi se pare aproape o bisnitareala, daca vreti sa folosesc un termen pe care-l merita acest proiect in stadiul si in felul in care el arata astazi. Nu sunt revoltat, ci doar mahnit pentru ca se face atata parada, in frunte cu doamna ministru", a spus Voicu.

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a sustinut insa ca suma de 11 milioane de euro reprezinta "o afacere" pentru statul roman.

"Lucrarea poate fi scoasa din tara, asa cum nenumarate piese din tezaur sunt scoase si participa la expozitii in afara tarii. Proprietarul o poate da in custodia marilor muzee ale lumii, cu obligatia sa se reintoarca in tara peste ani de zile. Eu de aceea am spus, 11 milioane este un pret excelent", a sustinut Paleologu.

La randul sau, deputatul PSD Liliana Minca a propus, in colaborare cu Ministerul Economiei, organizarea a doua extrageri speciale "6 din 49" pentru strangerea banilor necesari achizitionarii sculpturii.

La randul sau, ministrul Culturii, Corina Suteu, a propus sa se faca promovare inclusiv pe stadion, la meciul Romaniei cu Muntenegru.

Secretarul de stat din Miniserul Culturii Oana Bogdan a anuntat ca, pana la data de 16 august, s-au strans 695.000 de euro, precizand ca, de la momentul lansarii subscriptiei publice, s-a dus o campanie de mediatizare in urma careia multe companii au donat pentru achizitionarea sculpturii.

"Am lansat la 1 septembrie un parteneriat cu Romfilatelia, prin care am pus plicuri personalizate in toate oficiile postale din tara. Avem de partea noastra o serie de parteneri privati. Cateva banci si institutii financiare si non-financiare si-au anuntat deja donatiile", a spus Oana Bogdan, adaugand ca sunt si supermarket-uri care urmeaza sa doneze 1% din vanzarile lor din marca proprie din luna septembrie.

Citește și:
Ciucu, comentariu deplasat privind construirea spitalului ”Dăruiește Viață”: ”Când compari un Logan cu un Ferrari”
Ciucu, comentariu deplasat privind construirea spitalului ”Dăruiește Viață”: ”Când compari un Logan cu un Ferrari”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că va construi în sector un nou spital, cu o investiție de 160 de milioane de euro. Totuși, a simțit nevoia să facă un comentariu deplasat,...
Motivul invocat de Guvern pentru care nu aprobă legile educației în ședința de vineri
Motivul invocat de Guvern pentru care nu aprobă legile educației în ședința de vineri
Proiectele de legi ale Educației nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, motivul principal fiind că ministrul Educației Ligia Deca este încă în izolare, fiind bolnavă de...
#campanie Cumintenia Pamantului bani guvern , #Cumintenia Pamantului