Ambasada Rusiei si Cumintenia Pamantului: Filmul cu istoria contrafacuta a fost realizat de romani

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 21:42
8754 citiri
Ambasada Rusiei si Cumintenia Pamantului: Filmul cu istoria contrafacuta a fost realizat de romani
Foto: Arhiva Facebook/Dacian Ciolos

Apar noi detalii in scandalul legat de filmuletul prezentat online de rusi odata cu donatia pentru Cumintenia Pamantului. Ambasadorul Valeri Kuzmin sustine ca acest clip a fost facut de "prieteni" din Romania, ca o contrainterpretare la campania pentru achizitionarea operei lui Brancusi.

"Nu ar trebui sa luati acest film drept o declaratie oficiala semnata si parafata a Rusiei. A fost... Va pot dezvalui un secret: i-am rugat pe prietenii nostri din Romania sa pregateasca o contrainterpretare, daca vreti sa o numim asa (la campania Cumintenia Pamantului - n.red.).

Nu va spun ca aceasta este o interpretare perfecta a istoriei. Aceasta este o interpretare a prietenilor nostri din Romania drept una pozitiva. Repet, nu este o pozitie formala a Rusiei, nu este pozitia unui sinod istoric, a unei comisii comune, este opinia mea", a declarat ambasadorul Rusiei la Bucuresti, pentru Digi24.

Amintim ca Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat saptamana trecuta ca face "o contributie financiara modesta" pentru Cumintenia Pamantului.

Anuntul a fost facut pe Facebook, unde ambasada a postat si un videoclip, in care se spune ca "armata rusa si armata romana au luptat impreuna, in Primul Razboi Mondial, pentru independenta Romaniei", iar in Al Doilea Razboi Mondial "armata sovietica si armata romana au luptat impreuna pentru independenta Europei".

Suma de 100 de euro donata, cat si videoclipul au provocat critici vehemente pe retelele de socializare, marti seara avand loc inclusiv un protest in fata sediului ambasadei, intitulat "Doneaza un cent pentru Rusia".

Ulterior, Ambasada Rusiei a calificat drept "reactie emotionala" "limbajul de ura" generat de filmul care a insotit anuntul privind donatia pentru Cumintenia Pamantului.

Totodata, institutia a pus reactia pe seama "sensibilitatii opiniei publice din Romania in ceea ce priveste unele capitole ale istoriei" si si-a exprimat regretul ca un demers umanitar a provocat o reactie controversata si uneori extrem de neprietenoasa.

Interviul integral cu diplomatul Moscovei va fi difuzat, sambata seara, la postul TV citat.

#Cumintenia Pamantului ambasada Rusiei , #Cumintenia Pamantului