Campanie pro bono pentru "Cumintenia Pamantului": Felix Tataru si Leo Burnett se ofera

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 17:51
3796 citiri
Campanie pro bono pentru "Cumintenia Pamantului": Felix Tataru si Leo Burnett se ofera
Foto: Facebook/Ministrul Culturii

Felix Tataru, directorul GMP Group, a declarat ca agentia pe care o conduce va participa la selectia pe care o organizeaza Ministerul Culturii, pentru a derula, pro bono, campania de comunicare pentru sculptura lui Brancusi, "Cumintenia Pamantului".

Tatari a dezvaluit totodata numele unei alte agentii care se va inscrie in selectie, Leo Burnett.

"Pana una alta, este un context in care Guvernul si-a aratat limita, cat poate sa dea. Ce ar fi trebuit sa zica? 'Dintre cele cinci milioane pe care noi le avem taiem 100.000 de euro ca sa platim o agentie sa ne faca o campanie'?", a argumentat pentru News.ro Felix Tataru, director al agentiei GMP Group, fost presedinte al IAA.

"Campania va avea succes, pentru ca este vorba dspre Brancusi. Eu cred ca romanii care isi pot permite, si romanii in general, oricum, sunt sensibili la valorile noastre nationale si pentru ca cred ca Romania este intr-un moment in care afirmarea nationala e importanta. Avem si noi cateva valori, nu prea multe, si avem acum o ocazie sa facem un bine.

Eu o vad ca o mare oportuitate nu atat pentru Guvern, nu atat pentru Romania, cat pentru fiecare roman care poate sa faca un bine. E o oportunitate pentru mine cand pot sa fac un bine si sa ma numar printre cei care am pus si eu niste bani pentru ca Cumintenia Pamantului sa ramana in Romania, pentru mine va fi un lucru pe care o sa-l povestesc mai departe si nepotilor mei", a explicat acesta.

Desi admite ca exista romani dezinteresati de sculptura lui Brancusi, Felix Tataru a explicat ca publicul-tinta al campaniei este altul: "Nu ne adresam lor, sunt unii care au cetatenie romana si urasc Romania. Credeti ca ne adresam lor? Ba chiar vor sa rupa Romania in doua, si tot cetateni romani sunt".

"N-o sa ne adresam celor care nu pot, sunt la limita saraciei, celor care nu se simt... Ei cred ca au inteles ca este o invitatie la a face un bine, la civism, nu este o obligatie. Cine vrea sa faca, cine nu, nu! Dar de la a face un bine pana la a te apuca sa critici treaba asta mi se pare foarte antinational", a adaugat Tataru.

Publicitarul roman are convingerea ca agentiile, macar cele cinci agentii de top din Romania, "se vor baga" si, mai mult, ii vor convinge pe romani: "Sa ne gandim ca Ateneul Roman a fost construit cu banii oamenilor. Si, credeti-ma, romanii erau mult mai saraci atunci. Daca ei au facut Ateneul, acum, noi, la 100 si ceva de ani, stand intr-o mult mai buna forma economica si ca nivel de trai, n-o sa putem strange cinci milioane de euro? E rusinos. Sunt convins ca vom reusi, si destul de repede".

"Cred ca e un lucru extraordinar pe care noi putem sa il invatam dupa Colectiv. Exact asta - sa facem un demers colectiv pentru recuperarea valorilor nationale. Este in numele Colectiv si sunt convins ca agentiile in numele Colectiv vor intelege sa lase ego-ul la o parte, asa cum si noi o facem si printr-un demers colectiv sa reusim sa facem ceva.

Si n-am o indoiala ca acesti oameni, competitori de-ai mei si colegi de-ai mei nu vor sti sa gaseasca tonul potrivit si emotia necesara ca sa ne atingem obiectivul", a detaliat directorul grupului GMP.

Nu toti sunt la fel de optimisti

Alti publicitari romani s-au declarat, insa, sceptici in ceea ce priveste apelul ministrului Culturii ca agentiile de comunicare sa realizeze pro bono campania pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului", Bogdan Enoiu comentand ca ministrul poate cere, dar mai "trebuie sa vrea si ceilalti sa lucreze pe gratis".

"E bine ca a invitat agentiile sa faca pro bono campania. Fiecare poate sa ceara orice, acum trebuie sa vrea si ceilalti sa lucreze pe gratis. Dar cred ca se vor gasi proiecte", a declarat Bogdan Enoiu, directorul general al grupului McCann Erickson.

Totusi, el a marturisit ca nu intelege demersul ministerului. "Nu imi dau seama daca e corect. Pana la urma, cetatenii cumpara toata opera. Este clar ca operele lui Brancusi valoreaza foarte mult. 80% oricum nu sunt in Romania. Daca ma duc la Pompidou, scrie sculptor francez nascut in Romania, din pacate", a precizat Enoiu.

Si Aneta Bogdan, managing partner si cofondator al companiei Brandient, a criticat apelul ministerului catre agentiile de publicitate. "Este exact forma in care Ministerul Culturii respecta agentiile de publicitate din Romania. E forma de respect, adica: 'munciti, nu o sa fiti platiti, probabil o sa vi se duca sufletul in Rai'", a spus ea.

Ministerul Culturii a lansat subscriptia nationala pentru achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului" si a invitat agentiile de publicitate sa dezvolte pro bono campania de comunicare.

Guvernul strange bani pentru "Cumintenia Pamantului": Agentiile de publicitate sunt rugate sa faca reclama pe gratis

Ministrul Vlad Alexandrescu a facut anuntul vineri, pe contul sau de Facebook.

Executivul a adoptat, miercuri, o ordonanta de urgenta prin care este reglementata procedura de subscriptie publica pentru achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului", donatiile urmand sa fie deduse din impozitul datorat de catre persoanele care vor contribui.

Cum strange Guvernul bani pentru "Cumintenia Pamantului": Donatii deduse din impozit (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, in noiembrie 2015, legea pentru declararea Zilei Brancusi - 19 februarie - ca sarbatoare nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#firme publicitate Cumintenia pamantului, #publicitate pro bono Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului