Ce se intampla cu banii donati pentru "Cumintenia Pamantului" care nu vor fi restituiti

Sambata, 24 Decembrie 2016, ora 13:34
4109 citiri
Ce se intampla cu banii donati pentru "Cumintenia Pamantului" care nu vor fi restituiti
Foto: Arhiva Ziare.com

Sumele donate pentru achizitionarea "Cuminteniei Pamantului" care nu vor fi restituite vor deveni venituri la bugetul de stat.

Aceasta masura a fost prevazuta in Hotararea de Guvern privind stabilirea masurilor necesare pentru restituirea sumelor incasate in urma subscriptiei nationale, document pus in dezbatere publica de Ministerul Culturii.

Citeste si Statul ar putea pierde "Cumintenia Pamantului": Mostenitorii se gandesc chiar sa o scoata la licitatie

"Sumele donate conform OUG 10/2016, pentru care persoanele fizice sau juridice si-au exprimat optiunea conform prevederilor art. 3 alin. (6), sau pentru care donatorii nu au putut fi identificati indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donatiei, pana la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat, sumele colectate se vor transfera de catre Ministerul Culturii din contul de disponibilitati prevazut la art. 3 alin. (1) OUG nr. 10/2016, deschis la Trezoreria Statului la bugetul statului, intr-un cont de venituri ale bugetului de stat", arata Hotararea de Guvern, disponibila pe site-ul Ministerului Culturii.

Persoanele fizice sau juridice care au donat pentru achizitionarea de catre stat a sculpturii "Cumintenia Pamantului" si care nu doresc restituirea banilor, isi pot exprima aceasta optiune, in mod expres, in scris, catre Ministerul Culturii, pana la data de 31 martie 2017.

In cazul in care Ministerul Culturii nu detine suficiente informatii pentru identificarea anumitor donatori, institutia va comunica public pe pagina proprie de Internet si prin mijloacele mass-media necesitatea transmiterii informatiilor necesare in vederea restituirii sumelor donate.

Donatorii neidentificati trebuie sa depuna la Ministerul Culturii la adresa/adresele, inclusiv prin posta electronica, comunicate public pe pagina proprie de Internet si pe pagina Guvernului, precum si pe alte cai mediatice, o cerere de restituire a sumelor, pana la data de 31 octombrie 2017. Cererea de restituire trebuie sa fie insotita de copii ale documentelor de plata ale solicitantilor.

In situatia in care persoana solicitanta nu este indreptatita la restituire sau nu face dovada depunerii sumei solicitate, Ministerul Culturii respinge cererea si instiinteaza solicitantul.

Documentul mai arata ca sumele donate in vederea achizitionarii de catre stat, prin Ministerul Culturii, a operei de arta "Cumintenia Pamantului", se restituie integral donatorilor din contul de disponibilitati deschis la Trezoreria Statului si/sau din conturile deschise la institutiile de credit, pana la data de 31 decembrie 2017.

Sumele colectate in lei vor fi restituite pe baza de ordin de plata din contul de disponibilitati deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului si/sau din conturile in lei deschise la institutiile de credit, iar sumele colectate in valuta vor fi restituite pe baza de ordin de plata din conturile in valuta deschise de Ministerul Culturii la institutiile de credit.

Vezi si Ai donat pentru Cumintenia Pamantului? E imposibil sa-ti recuperezi banii anul acesta

Sumele provenind din SMS-uri si din numerele liniilor de telefonie fixa, neincasate pana la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate catre Ministerul Culturii, urmand a fi returnate catre donatori direct de catre operatorii de telefonie mobila, in baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobila si de la integratorul tehnic, lista care va cuprinde numarul de telefon de la care a fost facuta donatia prin SMS si data tranzactiei donatiei prin SMS.

Comisioanele si diferentele de curs valutar aferente restituirii donatiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

Pentru donatiile provenite prin SMS, cursul valutar la care se va face returnarea sumei de 2 euro catre donatorul final este cel din data rectificarii pe factura/ bonusarea la numarul de telefon in cazul cartelei prepaid.

Ministerul Culturii va comunica public pe pagina proprie de Internet si pe pagina Guvernului, precum si pe alte cai mediatice calendarul restituirii sumelor pe etape si pe categorii de donatori.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala "Brancusi e al meu", menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului", iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.

#bani donati Cumintenia Pamantului, #bani Cumintenia Pamantului buget stat, #Cumintenia Pamantului donatii , #Cumintenia Pamantului