Dan Perjovschi critica mutarea Cuminteniei Pamantului la Muzeul Satului: Bai, ati innebunit cu totii? Vreau banii inapoi!

Sambata, 15 Octombrie 2016, ora 15:40
8599 citiri
Dan Perjovschi critica mutarea Cuminteniei Pamantului la Muzeul Satului: Bai, ati innebunit cu totii? Vreau banii inapoi!
Foto: Facebook/Mures 2021 - Capitala Europeana a Culturii

Artistul Dan Perjovschi a criticat mutarea operei "Cumintenia Pamantului", realizata de Constantin Brancusi, de la Muzeul Bancii Nationale la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".

El spune ca peste tot in lume operele acestuia sunt expuse in muzee de arta, nu la muzee de tehnica populara, si ca, daca acest lucru se va intampla, isi vrea banii donati inapoi.

"Inteleg ca exista ideea ca opera sa ajunga la Muzeul Satului. Vrem s-o imbracam in ie? Vrem oale si ulcele? La dracu cu arta moderna! Traiasca pasunismul spic! Bai, ati innebunit cu totii? Daca e pe bune, eu vreau banii donati inapoi", a scris vineri seara artistul, care s-a implicat activ in campania pentru subscriptia publica.

"Peste tot in lume Brancusi este expus in muzee de arta, muzee de arta moderna sau in muzee de arta contemporana. Nu este expus in muzee de tehnica populara, de arta decorativa, de antropologie sau de popice. Atelierul lui Brancusi este reconstruit conceptual in fata Centrului Pompidou, adica a unui muzeu de arta moderna si contemporana si nu in padurea Versailles. Decat sa expunem Cumintenia Pamantului la Muzeul Satului, mai bine o expunem la Muzeul de Geologie", a completat Dan Perjovschi.

El mai spune ca asteapta parerea specialistilor si expertilor din muzeele de arta legat de aceasta mutare decisa de Guvern.

"In povestea Brancusi oale, ulcele, pajiste si tulnice (ideea expunerii in Muzeul Satului), astept sa-si spuna parerea specialistii si expertii muzeelor de arta si arta contemporana, institutelor de istoria artei, Academia Romana si toti doctorii in arta (ca si asa sunt cateva mii) ", a mai scris Dan Perjovschi sambata pe pagina sa de Facebook.

Reactia artistului vine dupa ce, miercuri, Ministerul Culturii a anuntat ca opera Cumintenia Pamantului va fi achizitionata de catre stat si ca va fi expusa in curand la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti.

De asemenea, Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

Cine este Dan Perjovschi

Dan Perjovschi, nascut in 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expozitii nationale si internationale, printre care se numara Pavilionul romanesc la Bienala de la Venetia 1999, Zollverein World Heritage (Essen, 2003), Muzeul Ludwig (Koln, 2007) si Muzeul de Arta Moderna (New York, 2007).

Iubitorii de arta din Hamburg il recunosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de actualul director al Galerie Gegenwart, Dr. Brigitte Kolle.

Dan Perjovschi a fost desemnat castigatorul Rosa Schapire Art Prize din partea Asociatiei "Freunde der Kunsthalle" a Muzeului de Arta din Hamburg (Germania) in acest an.

#Dan Perjovschi Cumintenia Pamantului, #Cumintenia Pamantului mutata Muzeul Satului , #Cumintenia Pamantului