Dan Perjovschi critica mutarea Cuminteniei Pamantului la Muzeul Satului: Bai, ati innebunit cu totii? Vreau banii inapoi!

Sambata, 15 Octombrie 2016, ora 15:40
8683 citiri
Dan Perjovschi critica mutarea Cuminteniei Pamantului la Muzeul Satului: Bai, ati innebunit cu totii? Vreau banii inapoi!
Foto: Facebook/Mures 2021 - Capitala Europeana a Culturii

Artistul Dan Perjovschi a criticat mutarea operei "Cumintenia Pamantului", realizata de Constantin Brancusi, de la Muzeul Bancii Nationale la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".

El spune ca peste tot in lume operele acestuia sunt expuse in muzee de arta, nu la muzee de tehnica populara, si ca, daca acest lucru se va intampla, isi vrea banii donati inapoi.

"Inteleg ca exista ideea ca opera sa ajunga la Muzeul Satului. Vrem s-o imbracam in ie? Vrem oale si ulcele? La dracu cu arta moderna! Traiasca pasunismul spic! Bai, ati innebunit cu totii? Daca e pe bune, eu vreau banii donati inapoi", a scris vineri seara artistul, care s-a implicat activ in campania pentru subscriptia publica.

"Peste tot in lume Brancusi este expus in muzee de arta, muzee de arta moderna sau in muzee de arta contemporana. Nu este expus in muzee de tehnica populara, de arta decorativa, de antropologie sau de popice. Atelierul lui Brancusi este reconstruit conceptual in fata Centrului Pompidou, adica a unui muzeu de arta moderna si contemporana si nu in padurea Versailles. Decat sa expunem Cumintenia Pamantului la Muzeul Satului, mai bine o expunem la Muzeul de Geologie", a completat Dan Perjovschi.

El mai spune ca asteapta parerea specialistilor si expertilor din muzeele de arta legat de aceasta mutare decisa de Guvern.

"In povestea Brancusi oale, ulcele, pajiste si tulnice (ideea expunerii in Muzeul Satului), astept sa-si spuna parerea specialistii si expertii muzeelor de arta si arta contemporana, institutelor de istoria artei, Academia Romana si toti doctorii in arta (ca si asa sunt cateva mii) ", a mai scris Dan Perjovschi sambata pe pagina sa de Facebook.

Reactia artistului vine dupa ce, miercuri, Ministerul Culturii a anuntat ca opera Cumintenia Pamantului va fi achizitionata de catre stat si ca va fi expusa in curand la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti.

De asemenea, Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

Cine este Dan Perjovschi

Dan Perjovschi, nascut in 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expozitii nationale si internationale, printre care se numara Pavilionul romanesc la Bienala de la Venetia 1999, Zollverein World Heritage (Essen, 2003), Muzeul Ludwig (Koln, 2007) si Muzeul de Arta Moderna (New York, 2007).

Iubitorii de arta din Hamburg il recunosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de actualul director al Galerie Gegenwart, Dr. Brigitte Kolle.

Dan Perjovschi a fost desemnat castigatorul Rosa Schapire Art Prize din partea Asociatiei "Freunde der Kunsthalle" a Muzeului de Arta din Hamburg (Germania) in acest an.

Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”
Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți, 16 iulie, că România va semna cu următoarea Comisie Europeană un acord astfel încât într-o perioadă de şapte ani să ajungă la deficitul de 3%...
Marcel Ciolacu, ironic cu anunțurile făcute de viitorii „prezidențiabili” la Washington. „Mă abțin cu greu, închipuirea performanţei”
Marcel Ciolacu, ironic cu anunțurile făcute de viitorii „prezidențiabili” la Washington. „Mă abțin cu greu, închipuirea performanţei”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, 16 iulie, că nu are o problemă ca preşedintele Klaus Iohannis să fie premier după alegerile din toamnă, singura problemă fiind că ”trebuie să...
#Dan Perjovschi Cumintenia Pamantului, #Cumintenia Pamantului mutata Muzeul Satului , #Cumintenia Pamantului
  1. Crește alarmant numărul cazurilor de gripă aviară la oameni. Care sunt simptomele care atrag atenția
  2. Alertă alimentară! Un produs vândut de Kaufland, Mega Image și Carrefour ar putea fi infestat cu Salmonella FOTO
  3. Joe Biden susține că acuitatea lui mentală este bună și că este pregătit pentru o nouă dezbatere. Când va avea loc VIDEO
  4. De ce l-a ales Trump pe JD Vance drept candidat la postul de vicepreședinte
  5. Accident dramatic în Spania. Un autobuz cu zeci de pasageri s-a răsturnat la intrarea într-un tunel VIDEO
  6. Ion Cristoiu, convins că Donald Trump va fi asasinat înainte de alegeri: "Putem paria, el nu ajunge președinte"
  7. Un prezidențiabil o acuză pe ministra Justiției că a pierdut, „din nou”, extrădarea lui Ionel Arsene. „De ce nu a făcut informația publică?”
  8. Rusia critică propunerea lui Zelenski de a organiza "al doilea summit internaţional de pace". "Primul nu a fost deloc de pace”
  9. Tragedie la o piscină din Brașov. Două persoane au murit electrocutate
  10. Cele trei băuturi miraculoase recomandate de neurologi, care ajută memoria și previn demența. Elimină și riscurile de Alzheimer