Cumpararea Cuminteniei Pamantului, amanata din nou, pana pe 20 decembrie

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 16:27
4286 citiri
Cumpararea Cuminteniei Pamantului, amanata din nou, pana pe 20 decembrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Culturii a cerut amanarea semnarii contractului pentru cumpararea sculpturii Cumintenia Pamantului, precizand ca este nevoie de mai mult timp pentru modificarea ordonantei prin care s-au strans banii de la populatie, a declarat avocatul familiei care detine obiectul de arta.

"In cursul lunii octombrie, Ministerul Culturii ne-a solicitat sa amanam termenul pentru incheierea contractului de la 31 octombrie la 30 noiembrie. Ulterior, in a doua jumatate a lunii octombrie, ne-au solicitat amanarea acestui termen pana la 20 decembrie, aspecte cu care proprietarii au fost de acord.

La Camera Deputatilor se afla in procedura de aprobare si modificare a OUG 10 / 2016, existand un amendament al Comisiei de Cultura conform caruia daca nu se strange intreaga suma de la populatie, Guvernul urmeaza sa puna diferenta pana la 11 milioane de euro", a explicat Bogdan Grabowski, avocatul mostenitorilor sculpturii, pentru Digi24.

Guvernul Ciolos a adoptat o ordonanta care prevede ca statul va completa suma necesara pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului, dupa ce din subscriptia publica s-au strans doar 1,2 milioane de euro, fata de 6 cat era prevazut.

Executivul a luat in calcul si prelungirea pana in 2019 a subscriptiei pentru cumpararea sculpturii, insa nu aceasta a fost varianta aprobata pana la urma.

Peste 100.000 de persoane au contribuit cu donatii pana la sfarsitul lunii septembrie, cand s-a incheiat subscriptia publica.

Statul isi asumase initial sa plateasca doar 5 milioane de euro, acum suma alocata de la buget va fi de 9,8 milioane de euro. Intreaga suma trebuia achitata pana pe 31 octombrie.

In urma cu doua saptamani, PRU a depus o planere penala pe numele premierului Dacian Ciolos pentru procedura de achizitie a Cuminteniei Pamantului.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#Guvernul amana contract Cumintenia pamantului , #Cumintenia Pamantului