Cumpararea Cuminteniei Pamantului, amanata din nou, pana pe 20 decembrie

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 16:27
4286 citiri
Cumpararea Cuminteniei Pamantului, amanata din nou, pana pe 20 decembrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Culturii a cerut amanarea semnarii contractului pentru cumpararea sculpturii Cumintenia Pamantului, precizand ca este nevoie de mai mult timp pentru modificarea ordonantei prin care s-au strans banii de la populatie, a declarat avocatul familiei care detine obiectul de arta.

"In cursul lunii octombrie, Ministerul Culturii ne-a solicitat sa amanam termenul pentru incheierea contractului de la 31 octombrie la 30 noiembrie. Ulterior, in a doua jumatate a lunii octombrie, ne-au solicitat amanarea acestui termen pana la 20 decembrie, aspecte cu care proprietarii au fost de acord.

La Camera Deputatilor se afla in procedura de aprobare si modificare a OUG 10 / 2016, existand un amendament al Comisiei de Cultura conform caruia daca nu se strange intreaga suma de la populatie, Guvernul urmeaza sa puna diferenta pana la 11 milioane de euro", a explicat Bogdan Grabowski, avocatul mostenitorilor sculpturii, pentru Digi24.

Guvernul Ciolos a adoptat o ordonanta care prevede ca statul va completa suma necesara pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului, dupa ce din subscriptia publica s-au strans doar 1,2 milioane de euro, fata de 6 cat era prevazut.

Executivul a luat in calcul si prelungirea pana in 2019 a subscriptiei pentru cumpararea sculpturii, insa nu aceasta a fost varianta aprobata pana la urma.

Peste 100.000 de persoane au contribuit cu donatii pana la sfarsitul lunii septembrie, cand s-a incheiat subscriptia publica.

Statul isi asumase initial sa plateasca doar 5 milioane de euro, acum suma alocata de la buget va fi de 9,8 milioane de euro. Intreaga suma trebuia achitata pana pe 31 octombrie.

In urma cu doua saptamani, PRU a depus o planere penala pe numele premierului Dacian Ciolos pentru procedura de achizitie a Cuminteniei Pamantului.

#Guvernul amana contract Cumintenia pamantului , #Cumintenia Pamantului