Guvernul ar putea da toti banii pentru Cumintenia Pamantului UDPATE: Nu s-a aprobat inca proiectul Ministerului Culturii

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 20:58
5610 citiri
Guvernul ar putea da toti banii pentru Cumintenia Pamantului UDPATE: Nu s-a aprobat inca proiectul Ministerului Culturii
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul are in vedere un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Culturii, referitor la achizitia sculpturii Cumintenia Pamantului.

OUG prevede ca statul va da banii pentru cumpararea operei lui Constantin Brancusi de la actualii proprietari, iar apoi ii va recupera din donatii.

UDPATE 20:58 Acest act normativ nu a fost insa aprobat in sedinta de guvern de miercuri.

"Nu s-a aprobat in Guvern o ordonanta de urgenta sau un act normativ cu privire la Cumintenia Pamantului. A fost o discutie, in schimb, si Guvernul va gasi, in cel mai scurt timp, o solutie echilibrata, avand in vedere numarul mare de romani care au contribuit la achizitia acestei opere de arta", a declarat Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului, citat de Agerpres.

S-au discutat mai multe variante referitoare la "Cumintenia Pamantului", printre care si aceasta propunere de ordonanta de urgenta asumata de Ministerul Culturii.

"Guvernul isi ia inca un timp de reflectie, pentru ca suntem in termenul legal pana pe 31 octombrie pana la necesitatea gasirii unei solutii pentru achizitia acestei opere. (...) Campania a fost din perspectiva noastra un succes, pentru ca au donat peste 100.000 de romani. Este vorba de un milion de euro. Este o suma foarte mare pentru o campanie de achizitie a unui bun cultural si, cu responsabilitatea acestui numar mare de oameni care au donat si a acestei sume foarte mari care s-a strans, Guvernul are nevoie de un timp de reflectie pentru a (...) gasi solutia corecta si echilibrata in acest moment pentru Cumintenia Pamantului", a sustinut Iolu.

Proiectul de OUG ar putea fi discutat in sedinta de guvern de saptamana viitoare. "Termenul este 31 octombrie. Ar putea intra inclusiv in sedinta viitoare de guvern", a adaugat Iolu.

Intrebat daca Guvernul ar avea banii necesari sa cumpere "Cumintenia Pamantului" doar din propriile fonduri, Liviu Iolu a spus ca "Executivul a avut intotdeauna banii necesari".

Iata ce prevede proiectul de OUG pus in dezbatere publica de Ministerul Culturii

"Diferenta intre sumele donate (...) si suma echivalenta in lei a 6 milioane euro va fi asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strangere a donatiilor va fi reluata si se va derula pana la data de 31 octombrie 2019, in scopul asigurarii reintregirii fondurilor alocate de la buget", se arata in proiectul de OUG, postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Ministerul Culturii mai arata ca "se impune ca diferenta sa fie suportata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, pentru a nu pierde posibilitatea unica de a achizitiona acest bun de valoare culturala extraordinara".

Pe de alta parte, daca, pana la data de 30 noiembrie 2016, statul nu reuseste sa cumpere sculptura, atunci campania de donatii se inchide, iar "sumele colectate in conditiile prezentei ordonante de urgenta se restituie donatorilor".

Amintim ca perioada de donatii pentru achizitionarea operei Cumintenia Pamantului s-a incheiat vineri, 30 septembrie. In acea zi, premierul Dacian Ciolos a multumit celor peste 100.000 de romani care s-au implicat in campanie si a anuntat ca Guvernul ia in considerare prelungirea perioadei de subscriptie.

Citeste si despre scandalul aparut dupa o donatie facuta de Ambasada Rusiei

Pentru achizitonarea Cuminteniei Pamantului realizata de Constantin Brancusi, statul roman trebuie sa plateasca 11 milioane de euro. Cinci milioane de euro vor fi dati de Guvern si sase urmau sa provina din donatii, doar ca s-au strans in jur de un milion de euro.

#Guvern prelungit donatii Cumintenie, #donatii Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului