Inca o luna pentru ''Cumintenia Pamantului'' - Ministrul Culturii crede ca se vor strange toti banii

Marti, 30 August 2016, ora 18:13
2939 citiri
Inca o luna pentru ''Cumintenia Pamantului'' - Ministrul Culturii crede ca se vor strange toti banii
Foto: Ziare.com

Ministrul Culturii, Corina Suteu, a declarat marti ca, in ultima luna, campania de donatii pentru opera lui Brancusi - "Cumintenia Pamantului" - "a mers extraordinar de bine" si ca ea personal sustine ca se vor strange banii.

Suteu a precizat ca vor fi stransi in curand 700.000 de euro, din cei 6 milioane de euro care ar trebui obtinuti din subscriptie publica pentru achizitia sculpturii.

"Avem extrem de multe actiuni de mare importanta organizate in luna septembrie si eu cred ca se vor strange banii. (...)

S-a spus de la bun inceput ca, in momentul in care banii nu se vor strange, ei vor fi dati inapoi celor care au contribuit, dar sustin eu, personal, ca se vor strange banii si ca, in functie de numarul mare de donatori, este posibil sa reanalizam acest tip de abordare, dar este prea devreme sa vorbim acum. Vom vorbi mult mai clar despre asta la mijlocul lunii septembrie, cand vom avea o imagine mult mai clara", a spus ministrul.

Suteu a mai apreciat ca aceasta campanie pentru "Cumintenia Pamantului" a declansat "inca o data o dezbatere extrem de importanta in societatea romaneasca, o dezbatere despre identitatea noastra culturala, despre modul in care dorim sau nu sa participam la actul cultural, despre traditie si modernitate, despre un mod de a vedea cultura, investitia in cultura si subventionarea culturii si alt mod de a vedea asta si capacitatea cetateanului de a se responsabiliza pentru a participa la actul cultural".

Suteu a subliniat ca "este foarte important ca un numar impresionat de oameni au donat".

Intrebata despre faptul ca unii cetateni s-au considerat inselati de cererea de donatii pentru a face posibila achizitia de catre statul roman, in conditiile in care avocatul actualilor proprietari a dezvaluit ca a fost deja semnat contractul, ministrul Culturii a raspuns ca "aceasta campanie ne-a determinat sa facem un pas inapoi si sa ne gandim si au existat luari de pozitie, cum exista intotdeauna in societatea romaneasca, luari de pozitie excesive, patetice, lacrimogene, inteligente, rationale si asta face diversitatea societatii in care traim".

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, detinuta de Paula Ionescu si Alina Serbanescu, a fost evaluata la 20 de milioane de euro, iar proprietarii s-au inteles cu statul roman pe 11 milioane de euro pentru lucrare. Din suma totala, Guvernul Romaniei va plati cinci milioane de euro, iar pentru restul a lansat subscriptia publica nationala.

Lucrarea poate fi admirata in prezent la Muzeul Bancii Nationale a Romaniei.

Donatii se pot face in conturi la opt banci din Romania, disponibile in lei, euro si dolari. Acestea se pot realiza prin transfer bancar sau prin depunere de numerar.

De asemenea, romanii pot dona prin SMS cate 2 euro, trimitand textul "brancusi" la 8833.

Pe 18 septembrie, la TVR va fi organizat timp de 8 ore teledonul "Cumintenia Pamantului" - un spectacol produs in intregime de televiziunea publica.

Totodata, Guvernul a lansat si o aplicatie menita sa stranga bani pentru Cumintenia Pamantului.

Campania de subscriptie publica se incheie pe 30 septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă este tot timpul pregătită să înregistreze cu telefonul ei și să facă un live. Așa s-a întâmplat și cu ocazia vizitei pe care Diana Șoșoacă a...
Rareș Bogdan, atac la adresa lui Nicușor Dan: "A eșuat, este un manager execrabil. Nu a venit cu nimic pentru București"
Rareș Bogdan, atac la adresa lui Nicușor Dan: "A eșuat, este un manager execrabil. Nu a venit cu nimic pentru București"
Prim vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, a vorbit, sâmbătă seara, pe tema candidatului pe care PNL îl va propune pentru Primăria Capitalei. Acesta a dat exemple de primari apreciați, în...
#Corina Suteu Cumintenia Pamantului donatii , #Cumintenia Pamantului