Ministrul Culturii explica de ce s-a decis mutarea Cuminteniei Pamantului la Muzeul Satului

Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 13:52
4730 citiri
Ministrul Culturii explica de ce s-a decis mutarea Cuminteniei Pamantului la Muzeul Satului
Foto: Arhiva/Ziare.com

Sculptura Cumintenia Pamantului va fi mutata de la Muzeul Bancii Nationale la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", pentru o expunere cat mai mare a operei, afirma ministrul Culturii, Corina Suteu.

Intr-o postare pe Facebook, ministrul arata ca, astfel, sculptura nu va fi accesibila doar bucurestenilor, deoarece va fi "itinerata in Romania".

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" este, in prezent, cea mai vizitata institutie muzeala din Bucuresti, scrie ministrul Culturii.

"Mutarea Cuminteniei Pamantului in acest spatiu este menita unei expuneri cat mai largi a lucrarii, pentru un public cat mai numeros si mai divers, ce o va putea recepta in multiplele ei valente, nu doar in siajul traditiei artistice din care provine", scrie ministrul pe reteaua sociala.

Suteu recunoaste caracterul atipic al acestei mutari si spune ca ministerul vrea sa creeze un cadru dedicat aceastei lucrari, care sa serveasca drept punct de plecare pentru o "regandire contemporana" a Muzeului Satului.

"Intr-adevar, Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX intr-o astfel de institutie este atipica.

Modalitatea de achizitie a Cuminteniei Pamantului a fost ea insasi o premiera pentru Romania, iar Ministerul Culturii isi doreste sa creeze un cadru dedicat, unic, pentru aceasta lucrare, care sa serveasca drept punct de plecare pentru o regandire contemporana a Muzeului Satului in integralitatea sa, incepand cu un proiect arhitectural de expunere, supus dezbaterii publice si menit integrarii acestei opere in ansamblul artistic de la Sosea", a mai scris Corina Suteu.

"Faptul ca, intr-o prima faza, Cumintenia Pamantului va fi gazduita de Muzeul 'Dimitrie Gusti' nu inseamna ca ea va fi accesibila doar bucurestenilor: in viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerata in Romania, urmand sa fie expusa in contexte speciale, in muzee de arta, galerii etc.

In ceea ce priveste constructia unui atelier Brancusi in spatiul Muzeului Satului, trebuie spus faptul ca un astfel de proiect nu se afla, in acest moment, in planurile Ministerului Culturii", mai scrie pe Facebook ministrul.

Sambata, in mediul online, au aparut mai multe voci critice la adresa ideii de a muta sculptura pentru care statul roman a decis sa plateasca 11 milioane de euro pana la finalul lunii noiembrie.

Intre acestea, cele mai vehemente au fost ale artistului Dan Perjovschi si ale directorului Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, Dragos Neamu, care sustin ca opera lui Brancusi trebuie sa fie expusa intr-un muzeu de arta si ca ideea construirii atelierului Brancusi, pe care directorul Paula Popoiu a expus-o intr-un interviu, zilele trecute, este una nepotrivita.

Miercuri, Ministerul Culturii a anuntat ca opera Cumintenia Pamantului va fi achizitionata de catre stat si ca va fi expusa in curand la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti.

Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

#Cumintenia Pamantului mutata Muzeul Satului, #Suteu Fondul Brancusi, #sculptura Brancusi mutata , #Cumintenia Pamantului