Ministrul Culturii: Restituirea donatiilor pentru "Cumintenia Pamantului" ar putea costa statul 200.000 de lei

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 17:25
3758 citiri
Ministrul Culturii: Restituirea donatiilor pentru "Cumintenia Pamantului" ar putea costa statul 200.000 de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Lucian Romascanu, ministrul Culturii, a declarat ca statul trebuie sa returneze banii romanilor care au participat la subscriptia publica si abia apoi, dupa ce proprietarul "Cuminteniei Pamantului" este din nou dispus sa o puna in vanzare, statul sa isi exercite dreptul de preemtiune.

"Va trebui sa se intample dupa ce returnam banii, cand exista un consens national pentru a intelege importanta operei si a evita acuzele ca dam banii pentru aceasta achizitie si nu in alta parte", a declarat Lucian Romascanu, raspunzand la intrebarea daca statul este dispus sa renegocieze pentru "Cumintenia Pamantului".

Intr-o interventie telefonica la Antena3, ministrul Culturii a afirmat ca rambursarea sumelor se va face contra unor comisioane, iar suma totala de plata a fost estimata la 200.000 de lei.

Pe de alta parte, ministrul spune ca in perioada urmatoare vor fi contactati si proprietarii. Cat priveste pretul, acesta a fost evaluat de catre o comisie de specialitate la 5 milioane de euro, adica sub jumatate fata de pretul negociat anul trecut.

"Imi doresc in viitorul apropiat sa luam legatura. E o declaratie de intentie, nu e o decizie luata. Sa terminam cu ce a mers, din pacate, prost. Opera este inestimabila, este fara pret. Totusi tranzactiile comerciale impun un pret. Nu se pune problema ca 'Brancusi nu merita', dar exista evaluari care arata ca pretul este de 5 milioane de euro", a mai declarat Romascanu.

In cadrul campaniei de sustinere a subscriptiei nationale pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului", lansata oficial in luna mai 2016 de catre Guvenul Ciolos si Ministerul Culturii, ar fi urmat sa fie stransa suma de sase milioane de euro.

Pretul pentru achizitia operei "Cumintenia pamantului", negociat de catre Ministerul Culturii din vremea Guvernului Ciolos si actualii proprietari ai statuii, mostenitorii inginerului Gheorghe Romascu, era de 11 milioane de euro.

Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit sa fie alocata de Guvern, iar restul de sase milioane de euro din colecta publica.

In cele din urma tranzactia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnati anul acesta celor care au donat pentru opera de arta.

#renegociere Cumintenia Pamantului, #comisioane returnare donatii Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului