PNL cere Ministerului Culturii sa restituie oamenilor banii donati pentru "Cumintenia Pamantului"

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 20:43
2866 citiri
PNL cere Ministerului Culturii sa restituie oamenilor banii donati pentru "Cumintenia Pamantului"
Foto: Arhiva Ziare.com

PNL solicita Ministerului Culturii sa identifice un mecanism legislativ prin care sa restituie banii cetatenilor care au donat pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului", suma adunata fiind de circa 1,3 milioane euro.

Presedintele Comisiei nationale de cultura, culte si minoritati a PNL, Liviu Bratescu, a afirmat, sambata, la Craiova, ca nu conteaza foarte mult suma, ci ideea ca banii respectivi le-au fost confiscati oamenilor care au crezut intr-un proiect colectiv.

"Intrebam public Ministerul Culturii cand are de gand sa vina in fata alegatorilor cu un mecanism legislativ prin care sa restituie banii cetatenilor care au donat pentru achizitia 'Cuminteniei Pamantului'. In acest moment avem 1,3 milioane de euro care s-au adunat in acel fond si Ministerul Culturii nu spune nimic. (...) Practic e vorba de o confiscare a unor bani. E vorba de semnalul pe care il da statul roman celor care au crezut intr-un proiect colectiv", a spus Bratescu intr-o conferinta de presa.

O alta intrebare pe care acesta a adresat-o Ministerului Culturii este cand va fi infiintat Muzeul National "Constantin Brancusi", "proiect care a fost anuntat cu emfaza de catre fostul ministru Romascanu".

In decembrie anul trecut, Guvernul PSD-ALDE a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede ca banii se restituie donatorilor integral din contul de disponibilitati deschis la Trezoreria Statului si/sau din conturile deschise la institutiile de credit, pana la data de 31 decembrie 2018.

#PNL Ministerul Culturii Cumintenia Pamantului, #restituire bani donatii Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului