Reactie dura dupa donatia Ambasadei Rusiei pentru Cumintenie: E ca o declaratie de razboi

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 22:19
17670 citiri
Reactie dura dupa donatia Ambasadei Rusiei pentru Cumintenie: E ca o declaratie de razboi
Foto: Arhiva/Ziare.com

Dupa ce Ambasada Rusa a anuntat printr-un clip de propaganda ca a facut o donatie de 100 de euro pentru ca statul roman sa cumpere Cumintenia Pamantului, reactiile nu au intarziat sa apara. Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate, sustine ca referinta Ambasadei ruse la ideea de "istorie corecta" este ca o declaratie de razboi (ideologic).

Intr-o prima postare pe Facebook, Iulian Fota scrie ca, "spre surprinderea multor 'specialisti', Rusia nu actioneaza ascuns, conspirat, ci la vedere. Profitand de confuzia ideologica in care societatea romaneasca se afla, isi afirma deschis punctul de vedere reprosindu-ne ca nu cunoastem 'adevarata istorie'".

Fostul consilier prezidential ii angajeaza in discutie pe "colegii rusi", adresand o intrebare ambasadorului rus la Bucuresti, Valeri Kuzmin: "Domnule ambasador, sunteti de acord cu latinitatea romanilor, cu ascendenta noastra romanica? Pentru dvs. noi suntem urmasii Romei?".

Intr-o a doua postare, Iulian Fota aminteste ca "Am fost aliati militari cu rusii de trei ori, la 1877, la 1916 si dupa 23 august 1944", aratand ca de fiecare data Romania a avut de pierdut.

Astfel, "In 1878, dupa victoria impotriva Imperiului Otoman, dupa ce Armata Romana a contribuit semnificativ la victorie, Imperiul Tarist a refuzat sa se retraga militar de pe teritoriul Principatelor, desi semnasem o conventie in acest sens. Au trebuit sa intervina puterile europene sa oblige Rusia sa se retraga.

In 1917 trupele ruse au parasit frontul, lasandu-ne de izbeliste.

Este adevarat, in 1944-1945, URSS a sustinut revenirea Transilvaniei la Romania, dar cu pretul sovietizarii tarii. Administratia romana este lasata sa se intoarca in Transilvania doar dupa instalarea guvernului Petru Groza. Pretul sovietizarii il platim si azi. Impostura academica este unul dintre ele".

Din punctul de vedere al lui Iulian Fota, clipul postat online de Ambasada Rusa, unul replica la cel realizat de Papaya Advertising, din Romania, este "o declaratie de razboi ideologic". "De ce scriu aceste lucruri? Pentru ca pentru mine, referinta ambasadei ruse la ideea de 'istorie corecta' este ca o declaratie de razboi (ideologic).

Iar vor rusii sa ne invete corect istoria? Chiar asa lipsiti de tact sunt? Asta nu este o cale de dezvoltare a relatiilor romano-ruse!", conchide Iulian Fota.

In clipul de propaganda postat de Ambasada Rusa se arata ca, in Al Doilea Razboi Mondial, "armata sovietica si armata romana lupta impreuna pentru independenta Europei, industrializarea Romaniei".

In inregistrare apare si o fotografie cu Dumitru Prunariu, care a ajuns in spatiu intr-o naveta spatiala Soiuz-40, produsa in URSS. In clip se mentioneaza ca "Romania se reconstruieste economic si social cu ajutorul Uniunii Sovietice", iar concluzia spotului este: "Copiii trebuie sa invete istoria adevarata. Romania trebuie sa-si recupereze valorile".

Iata si alta reactie vehementa dupa clipul popularizat de Ambasada Rusiei.

A.S.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Iulian Fota Ambasada rusa clip donatie, #reactii clip propaganda Ambasada rusa, #donatie Rusia Cumintenie reactii , #Cumintenia Pamantului