Susara: Cine voia sa vada Cumintenia Pamantului moarta poate merge linistit la parastas

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 15:41
3608 citiri
Susara: Cine voia sa vada Cumintenia Pamantului moarta poate merge linistit la parastas
Foto: Ziare.com

Criticul de arta Pavel Susara a transmis, miercuri, un mesaj prin care atrage atentia ca opera Cumintenia Pamantului va fi "moarta" in Muzeul National de Arta, "unde a stat degeaba cincizeci de ani si de unde s-a ales si cu picioarele sparte".

"Cine voia sa vada Cumintenia Pamantului moarta, vizitata doar de cei care o stiu deja, se pot bucura si pot merge, linistiti, la parastas.

Lucarea se va expune la Muzeul National de Arta, exact acolo unde a stat degeaba cincizeci de ani si de unde s-a ales si cu picioarele sparte", a scris criticul de arta pe contul sau de Facebook.

"Ministerul Culturii nu a rezistat presiunii care s-a exercitat asupra lui in ultimele zile si a renuntat la cealalta idee excelenta, dupa aceea a subscriptiei, anume expunerea lucrarii la Muzeul Satului, intr-un spatiu amenajat special. Societatea romaneasca nu este inca pregatita pentru abordari curajoase, prefera solutiile comode. Sa fie primit!", a mai notat Pavel Susara.

Ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat miercuri ca opera Cumintenia Pamantului a lui Constantin Brancusi va fi mutata la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), transferul acesteia de la Muzeul Bancii Nationale urmand a fi facut pana la finalul lunii octombrie.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera va fi achizitionata de statul roman si ca va fi expusa la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti. Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

Ca urmare a acestui anunt, in mediul online, au aparut mai multe voci critice referitoare la ideea de a muta sculptura, pentru care statul roman a decis sa plateasca 11 milioane de euro pana la finalul lunii noiembrie.

Intre acestea, cele mai vehemente au fost ale artistului Dan Perjovschi si ale directorului Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, Dragos Neamu, care sustin ca opera lui Brancusi trebuie sa fie expusa intr-un muzeu de arta.

"Ca urmare a argumentelor Consiliul Stiintific de la MNAR transmise Ministerului Culturii astazi, a consultarilor si discutiilor purtate cu experti din domeniu in ultima saptamana, dar si a faptului ca mutarea la Muzeul Satului asa cum a fost intentionata ridica o serie de probleme tehnice de reconfigurare a spatiului care nu pot fi rezolvate in intervalul stabilit, consider, in acest moment, ca revenirea asupra deciziei de a amplasa lucrarea lui Constantin Brancusi la Muzeul Satului este una oportuna si echilibrata", a scris Corina Suteu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#Susara Cumintenia Pamantului, #Cumintentia Pamantului mutata Muzeul de Arta, #Cumintenia Pamantului Muzeul Satului, #critic de arta Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului