Opt dintre lucrarile lui Constantin Brancusi vor fi expuse pentru un an la Guggenheim Museum

Vineri, 10 Martie 2017, ora 13:25
3863 citiri
Opt dintre lucrarile lui Constantin Brancusi vor fi expuse pentru un an la Guggenheim Museum
Foto: guggenheim.org

Un numar de opt sculpturi apartinand lui Constantin Brancusi vor fi expuse, timp de aproximativ un an, in cadrul Muzeului Guggenheim din New York, proiectul fiind sustinut de reprezentanta locala a Institutului Cultural Roman.

Potrivit comunicatului ICR New York, pe parcursul a aproape un an, in perioada 17 martie 2017 - 3 ianuarie 2018, prestigiosul muzeu american va face o importanta prezentare a operelor lui Brancusi pe care le detine - aflate actualmente in depozite si inaccesibile publicului -, printr-o noua aranjare a colectiei permanente.

In aceasta noua expozitie, vor figura opt dintre sculpturile revolutionare ale lui Brancusi, executate in lemn si marmura:

  • The Sorceress (foto) / Vrajitoarea, 1916-24
  • King of Kings /Regele Regilor, cca. 1938
  • Muse / Muza, 1912
  • Adam and Eve / Adam si Eva, 1921
  • The Miracle/ Miracolul (Foca[I]), 1930-32
  • Flying Turtle / Testoasa zburatoare, 1940-45
  • Watchdog/ Caine de paza, 1916
  • Oak base / Soclu de stejar, 1920.

De asemenea, prezentarea va include o serie de fotografii ale atelierului lui Brancusi din Paris si ale operelor sale in situ, realizate de Man Ray, Edward Steichen, Wayne F. Miller si de Brancusi insusi.

Aceeasi sursa afirma ca Muzeul Solomon R. Guggenheim a inceput colectionarea lucrarilor lui Brancusi, cu predilectie, la mijlocul anilor 1950, sub conducerea celui de-al doilea director al sau, James Johnson Sweeney.

La vremea cand Sweeney isi incepea mandatul de director, colectia era axata pe pictura "non-obiectiva". Sweeney a extins in mod semnificativ politica de achizitii a muzeului si catre alte genuri si tehnici, si, in special, catre sculptura.

"Interesul Muzeului Guggenheim fata de Brancusi pe parcursul acelor ani a mers dincolo de prioritatile sale de colectionare a operelor: in 1955, muzeul a organizat si a gazduit prima expozitie majora a lui Brancusi (conform Guggenheim Museum website) ", se mai arata in comunicatul de presa.

Totodata, proiectul se inscrie in strategia ICR New York de celebrare, in 2017, a 141 de ani de la nasterea, respectiv de comemorare a 60 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brancusi, directie majora a strategiei multianuale a ICR pentru 2016-2019, precum si a agendei de diplomatie publica si culturala a MAE.

Website-ul Guggenheim Museum inregistreaza anual circa 6.000.000 de vizitatori virtuali, iar pragul muzeului este trecut, in fiecare an, de peste un milion de vizitatori (o medie de peste 80.000 vizitatori pe luna).

#sculpturi Brancusi expuse New York , #expozitii
Comentarii