Ziare.com

Aberatia zilei: Brancusi, victima remuscarilor inutile ale unor politicieni

de Camelia Badea
Luni, 09 Martie 2015, ora 16:38

   

Aberatia zilei: Brancusi, victima remuscarilor inutile ale unor politicieni
Parlamentarii nostri se plictisesc. Se plictisesc rau de tot! Dupa ce au votat in unanimitate o lege prin care Avram Iancu a devenit erou-martir cu acte in regula, acum vor sa dea o lege prin care ziua de nastere a lui Constantin Brancusi, 19 februarie, sa fie sarbatoare nationala si, implicit, zi libera.

De ce l-au ales parlamentarii pe Brancusi si nu pe Eminescu, Iorga, Enescu, Caragiale, Mihai Viteazul sau Stefan cel Mare? Simplu: pentru ca fata de Brancusi statul roman a gresit colosal, iar senatorii si deputatii nostri nu pot dormi noaptea, chinuiti de remuscari, asa ca au decis sa nu-l lase nici pe celebrul sculptor sa se odihneasca in pace, in cimitirul Montparnasse din Paris unde este inmormantat de decenii.

"Constantin Brancusi ne-a dus in universalitatea lumii facand din natiunea romana o mitologie. Drept urmare, este datoria noastra pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care il aduce lumea contemporana lui Brancusi sa declaram ziua lui de nastere sarbatoare nationala.

Ar fi o reparatie morala fata de refuzul si umilirea lui Brancusi de catre statul roman atunci cand a vrut sa doneze toata opera sa poporului nostru", se arata in expunerea de motive la proiectul de lege initiat de 47 de senatori si deputati din PSD, PNL, PC, PLR si alte P-uri, in frunte cu "colegul lui Mihai Viteazul", Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.

Hmm... Ce?! Cum?!

Intr-adevar, Romania si-a batut joc de geniul lui Constantin Brancusi, dar asta la inceputul anilor '50, cand sculptorul a dorit sa isi lase mostenire toate operele statului roman, dar a fost refuzat de puterea comunista de la Bucuresti, ai carei politruci au decis ca "orice taran poate face asta". Cele 230 de sculpturi oferite atunci gratuit Romaniei valorau anul trecut cat tot deficitul bugetar al tarii noastre.

Dar chiar si asa, ce-are a face o sarbatoare nationala cu aniversarea nasterii unui mare artist? O sarbatoare nationala marcheaza, indeobste, un eveniment istoric sau religios (Revelionul, Ziua Unirii, Pastele, 1 Mai, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Apostol Andrei, Ziua Nationala si Craciunul).

N-ar fi mai intelept sa se depuna eforturi pentru integrarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Targu Jiu in patrimoniul UNESCO?

Adevarul este ca politicienii nostri par sa fi dezvoltat o adevarata obsesie fata de Brancusi. Fac cheta sa ii cumpere capodoperele imprastiate prin intreaga lume si se straduiesc din rasputeri sa il dezgroape, pentru a-l aduce intr-un colt uitat de lume din judetul Gorj, scop electoral in care, in urma cu patru ani, 31 de deputati au trimis o scrisoare Parlamentului Frantei.

In plus, in 2013, alaturi de aderarea la Schengen si scandalul carnii de cal, subiectul a figurat pe agenda negocierilor purtate la Paris de catre premierul Victor Ponta si presedintele Francois Hollande, in conditiile in care, conform legii, osemintele lui Constantin Brancusi nici nu pot fi repatriate, el nemaifiind cetatean roman.

Guvernul plateste mii de euro ca sa il dezgroape pe Brancusi, desi nu stie daca mai e cetatean roman

"Nu avem decat prea putine dintre lucrarile lui, i-am negat geniul, am refuzat prosteste mostenirea pe care ne-o oferea, dar, iata, ne vom rascumpara acum in ochii lumii (...) Se pare ca, revenit pentru o vizita in Romania, Brancusi ar fi spus rudelor sale: 'V-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci si mai prosti'. Ce-ar spune daca s-ar intoarce azi?", se intreba in 2013 scriitorul Radu Portocala.

Invitatii Ziare.com Radu Portocala: Brancusi in balciul electoral (II)

Poate de teama ca ar putea fi nevoiti sa raspunda la aceasta intrebare au decis parlamentarii sa initieze proiectul de lege de la care am pornit, altminteri asa o aberatie nu are niciun fundament.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4767 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Curat impietate,d-lor tovarăși!

Dacă marele Brancuși,a părăsit această lume pe țara sa
din cauza conducătorilor vremelnici inculți,pentru ce azi,
alți vremelnici conducători,vor să-i strice eternul somn,
ce și-l are intr-o companie in care a ajuns fortuit,dar
neindoielnic,deosebit de aleasă.
Țara i-a recunoscut valoarea,ii poate purta recunoștință,
chiar de n-a mai avut cetățenie romană,il poate omagia ca pe un fiu al acestui pămant și ii poate inălța un monument
intr-un Ansamblu Monumental,fie și cel de la Tg. Jiu?
Și,Doamne ferește,nu de bani e vorba,ci de dorința lui
de a fi inmormantat in Franța.
Ai noștri politicieni,nu pot omagia și nu pot vorbi cu pioșenie,de mulți alți eroi ai neamului,măcar și de cei care au ridicat hidrocentrale,combinate,fabrici ,uzine...care
au ajutat pe romani să trăiască cinstit,decenii bune.

 

Politicienii vor sa stoarca un ce profit de pe urma lui Brancusi

si a operelor sale (pe care bolsevicii le-au refuzat ca prostii) - Acesta este motivul pentru care vor sa il glorifice oficial - De la ceilalti nu prea au cu ce sa isi umple buzunarele - In plus de asta ceilalti sunt plini de "hibe": Eminescu a suparat "patura suprapusa", Iorga i-a suparat pe legionari, Enescu nu a avut cantece vanjoase, Caragiale a ridiculizat prostia romaneasca, Mihai Viteazul si-a pierdut capul si Stefan cel Mare era prea scund

 

Nu stiu daca mai saraci...

...dar mai prosti, cu certitudine. Ca sa completez tabloul:

*A. Boca: "Romania e singura tara din lume unde succesul nu are succes."

*P. Tutea: "Am stat 13 ani in temnită pentru un popor de idioti."

*O. Goga: "Ţară de secături, tară minoră, căzută rusinos la examenul de capacitate in fata Europei… Nu ne prăbusim nici de numărul dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem in suflet, e o epidemie infricosătoare de meningită morală."

*CV. Tudor: "Popor de oieri, noi, romanii, am imprumutat ceva din obedienta proastă a oilor."; "Exista popoare pe care suferinta le slefuieste si popoare pe care suferinta le abrutizeaza. Nu-mi cereti sa dau si exemple."

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor