Ansamblul Brancusi de la Targu Jiu va deveni obiectiv UNESCO, in 2014

Marti, 14 Mai 2013, ora 20:24
2818 citiri
Ansamblul Brancusi de la Targu Jiu va deveni obiectiv UNESCO, in 2014
Foto: faptelecredintei.ro

Ansamblul sculptural Constantin Brancusi, de la Targu Jiu, va deveni obiectiv UNESCO in anul 2014, in urma demersurilor comune ale Institutului National al Patrimoniului, Ministerului Culturii si autoritatilor locale din judetul Gorj.

"Inscrierea Ansamblului 'Brancusi' din Targu Jiu in Lista Patrimoniului Mondial reprezinta prioritate zero pentru Institutul National al Patrimoniului. Astfel, operele lui Constantin Brancusi vor fi promovate la adevarata lor valoare. In 2014, ansamblul va deveni al 32-lea obiectiv romanesc din patrimoniul mondial UNESCO.

Un grup alcatuit din arhitecti/urbanisti, istorici de arta si arheologi ai INP, impreuna cu Ministerul Culturii si cu autoritatile locale din Gorj vor intreprinde in urmatoarele luni proceduri si actiuni complexe pentru ca dosarul complet sa ajunga la UNESCO" a declarat Alexandru Muraru, directorul general al Institutului National al Patrimoniului, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Institutul National al Patrimoniului este principala institutie care gestioneaza "dosarul Constantin Brancusi" in vederea inscrierii acestuia in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Elaborarea dosarului de inscriere a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu Jiu in Lista Patrimoniului Mondial a debutat in urma cu doua luni.

Rosia Montana ar putea fi inclusa in UNESCO, dar lipseste semnatura ministrului Culturii

Ideea inscrierii operelor sculptorului Constantin Brancusi, din Targu Jiu, pe Lista UNESCO, a aparut in urma cu mai bine de 20 de ani.

Astfel, in luna martie 1991, Comisia Nationala a Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice a propus inscrierea in Lista tentativa UNESCO a Ansamblului monumental de la Targu Jiu, in categoria bunuri culturale, pe baza criteriilor (i) si (ii) privind valoarea exceptionala universala.

La inceputul anului 2011, Consiliul Local al municipiului Targu Jiu a aprobat prin hotarare demararea procedurilor privind inscrierea Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Targu Jiu pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

La sfarsitul anului 2012, a fost semnat Protocolul de colaborare intre Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Primaria Targu Jiu, se mai arata in comunicatul respectiv.

Romania face demersuri pentru repatrierea osemintelor lui Brancusi

Ansamblul Monumental Calea Eroilor din Targu Jiu reprezinta un omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial. Brancusi a fost solicitat in 1935 sa construiasca un monument comemorativ in memoria eroilor gorjeni.

Acesta propune ridicarea unei coloane compusa din 17 module. Mai tarziu, adauga o poarta monumentala, apoi o masa si un grup de scaune. Astfel au aparut Coloana Infinutului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii.

F.N.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....